On elokuun kolmannen viikon lauantai ja D.O.O.M-päivä! Diagnostinen Orientoituminen Opiskelujen Maailmaan on varaslähtötapahtuma alkavalle orientaatioviikolle. Samalla tapahtuma käynnistää koko Delta ry:n uuden lukuvuoden. Delta ry on Turun yliopiston matemaattisten ja fysikaalisten tieteiden opiskelijoiden yhdistys eli ainejärjestö fysiikan, tähtitieteen, matematiikan ja tilastotieteen opiskelijoille.

D.O.O.M alkaa kello 16, kun uudet opiskelijat eli piltit saapuvat paikalle ja opiskelijatuutorit sekä Deltan hallitus ottavat heidät vastaan. Tilaisuuden alussa Delta esittäytyy ja pyrkii selittämään aloittaville opiskelijoille ainejärjestön merkityksen opiskelijan elämässä aina verkostoitumisesta edunvalvontaan asti. Kun kello lyö 18, ovat myös muut vanhemmat opiskelijat tervetulleita tapahtumaan ja heitä saapuukin paikalle yleensä runsas joukko toivottamaan uudet piltit tervetulleiksi sekä vaihtamaan kesäkuulumiset vanhojen opiskelijakavereiden kanssa. Tapahtuma on tärkeä perinne järjestöllemme, sillä se symboloi uuden opiskeluvuoden alkua. Uudet opiskelijat saavat ensikosketuksensa opiskelijaelämään ja voivat aloittaa tutustumisen sekä lieventää jännitystä alkavasta ensimmäisestä viikosta yliopistossa. Vanhemmatkin deltalaiset odottavat innolla tapahtumaa voidakseen ottaa uudet opiskelijat avosylin vastaan ja luodakseen hyvän ensivaikutelman järjestöstämme rennon hengailun ja tutustumisen merkeissä.

Elokuun viimeinen viikko on niin kutsuttu orientaatioviikko, jolloin uudet opiskelijat tutustuvat yliopistoon ja sitä ympäröivään maailmaan ja kulttuuriin. Aamupäivät kuluvat pilttien osalta tuutorien kanssa kiertäessä sekä tiedekuntamme ja laitostemme järjestämillä johdatusluennoilla. Iltaisin on jälleen Deltan vuoro järjestää ohjelmaa. Viikkoon mahtuu lautapeli-iltaa, saunomista, rastikierrosta ja tietenkin suositut pilttibileet. Ohjelmaa on paljon, mutta täyden aikataulun rankkuudesta huolimatta viikko on unohtumaton kokemus kaikille deltalaisille ja luo hyvän yhteishengen uusien jäsenten ympärille.
Syyskuussa alkavatkin sitten kurssit ja itse opiskelu. Deltalle tämä tarkoittaa kiirettä, sillä järjestettäviä asioita on paljon. Järjestömme hoitaa monistemyyntiä fysiikan ja matematiikan kursseille, joten periodien alussa monistevarastollemme onkin jatkuva jono ja hallituksen jäsenet uhraavat aikaansa auttaakseen muita opiskelijoita. Samalla alkaa myös järjestömme arki, joka kestää seuraavat yhdeksän kuukautta aina kesään asti. Laitokseltamme löytyy mainiot tilat opiskeluun, mutta aina välillä deltalaisen on hyvä myös rentoutua esimerkiksi järjestömme toimistolla, joka on toimintamme keskus. Toimisto on paikka, josta tietää löytävänsä tuttuja naamoja ja opiskelijatovereita. Toimiston kahvinkeitin porisee jatkuvasti ja deltalainen voi lunastaa itselleen 20 sentillä jaksamista auttavan kahvikupposen. Puolenpäivän aikoihin toimistolla kisaillaan perinteisen Turun Sanomien 10 kysymystä -visan muodossa. Jokaisen käydyn visailun tulokset otetaan ylös ja lukuvuoden kestävän kokonaiskisan edistymistä voi seurata yhdistyksemme nettisivuilta.
Syyskuussa alkaa myös toinen läpi lukuvuoden kestävä perinteemme eli Ewert Kup -turnaus. Tämä pitää sisällään 9 osakilpailua (yksi kilpailu/kuukausi) ja lajit vaihtelevat kulloisenkin hyvinvointivastaavan mielentilojen mukaan. Ainut sääntö lajivalinnassa onkin se, että lajin tulee sisältää jokin tuurielementti, jotta jokaisella olisi mahdollisuus pärjätä. Tämän vuoksi esimerkiksi Mario Kart on kiistelty valinta sopivaksi lajiksi. Turnaus tosin alkaa ja päättyy joka vuosi samoilla lajeilla. Syyskuussa käydään Delta Regatta, jossa joukkueet rakentavat itselleen veneen, joka täytyy kuljettaa puhaltamalla yliopistollamme sijaitsevan aavan suihkulähteen ympäri. Jokaisesta osakilpailusta 8 parasta osallistujaa saa pisteitä ja kokonaiskisa päättyy vapunaaton aattona käytävään neppisautokisaan, jossa edellisen vuoden voittajat saavat rakentaa radan ylioppilaskylässä sijaitsevalle hiekkakentälle. Suurta suosiota deltalaisten keskuudessa nauttii myös toinen kuukausittain järjestettävä tapahtuma eli seurapeli-ilta. Siellä pidetään yhdessä hauskaa erilaisten lautapelien parissa. Peleiksi kelpaavat niin vanhat klassikot kuin myös uudetkin kokeilut.
Syksyn edetessä yhdistyksemme jäseniä odottaa monta rakastettua tapahtumaa, jotka tuovat valoa harmauden keskelle. Legendaarinen syksyn kaljaviesti, jossa mahtavin teemoin pukeutuneet joukkueet suorittavat erilaisia tehtäviä ympäri Turkua ja kilpailevat himoitusta voittajille jaettavasta haalarimerkistä. Marraskuussa järjestetään vuonna 1976 perustetun yhdistyksemme vuosijuhlat. Viidellä jaollisina vuosina kyseessä on spektaakkelimainen tilaisuus, mutta nykyään järjestämme myös muina vuosina arvokkaat vuosijuhlasitsit. Ennen joululomaa ja sitä edeltävää tenttiviikkoa Delta järjestää perinteisen glögipäivystyksen 12. päivä joulukuuta kello 12:12 (tai mahdollisimman lähellä kyseistä ajankohtaa). Kyseisessä tapahtumassa Delta tarjoaa jäsenistölleen, laitoksen henkilökunnalle ja satunnaisille ohikulkijoillekin jouluisia herkkuja sekä glögiä niin “aikuisten kuin lastenkin” versioina. Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös piparkakkutalokilpailu, jossa osallistujien tuotoksista äänestetään voittaja. Kilpailu on vuosien saatossa voitettu esimerkiksi klassisen kauniilla talolla kuten myös erikoisella trooppisella laguunilla.
Vuodenvaihteen jälkeen syksyllä valittu järjestömme uusi hallitus aloittaa toimintansa. Tapahtumavastaavat alkavat suunnitella opiskelijabileitä ja värväämään rastinpitäjiä kevään kaljaviestiin. Hyvinvointivastaava pohtii kuumeisesti jännittäviä lajikokeiluja jäsenistölle sekä kokoaa joukkueen vuoden ensimmäiseen yliopiston urheiluturnaukseen. Kulttuurivastaava alkaa järjestelemään teatteriretkeä. Samalla pyritään myös aktivoimaan muuta jäsenistöä toimihenkilöpesteillä ja värväämään halukkaita laitosten ja tiedekunnan koulutuksen kehittämistyöryhmiin. Järjestömme siis pyrkii parantamaan opiskelijoiden elämää niin yliopistolla kuin sen ulkopuolellakin. Pääasia monille tapahtumiin ja erilaisiin ryhmiin osallistuville tosin on yhdessä toimiminen.
Kevään aikana syksyn kova tapahtumaralli hieman tasaantuu, kun moni muistaa, että opinnoissakin pitäisi edetä. Laitoksellamme sijaitsevalla Matikkapajalla pohditaan kuumeisesti integraaleja ja derivaattoja, kun demotehtävät yritetään saada valmiiksi ennen viikonlopun ekskursiota akateemisen kyykän MM-kilpailuihin Tampereelle. Nuorempien vuosikurssien opiskelijoiden keskuudessa käy kuhina, kun pähkäillään, mitä voisi kirjoittaa tuutorihakemukseen, kun taas vanhemmat opiskelijat uurastavat opinnäytetöidensä parissa. Deltassa onneksi puhalletaan yhteen hiileen ja hyvän yhteishengen ja tiiviin porukan myötä opiskelijat auttavat toisiaan niin hakemusten muotoilussa kuin LaTeX-koodin kirjoittamisessa.
Kun lukuvuosi lähenee loppuaan ja viimeisten tenttien rasitukset alkavat puskemaan päälle, on silti valoa tunnelin päässä: nimittäin lukuvuoden päättävä ja yhdistyksen yhteen kokoava kevätsauna, joka järjestetään toukokuussa. Kyseessä on yksi suosituimmista tapahtumistamme, sillä se symboloi jälleen yhden opiskeluvuoden selätystä sekä kesän alkua. Suuntaamme Turun kauniiseen Ruissaloon viettämään vielä tätä yhtä opiskelijatapahtumaa. Grilli ja sauna kuumenevat samalla, kun osa kertaa viimeisten tenttien kysymyksiä ja osa pelaa kaljakrokettia. Opiskelijakavereiden kanssa kerrataan mennyttä lukuvuotta ja jutellaan tulevasta aamuaurinkoon saakka. Muistellaan, miten joitain vuosia sitten tehtiin ennätys saunassa yhtä aikaa olevien ihmisten lukumäärässä. Haikeaa kotiinlähtöä helpottaa tieto, että monien kanssa pidetään yhteyttä läpi kesän ja loppujakin pääsee näkemään jälleen syksyllä, kun palataan opiskelujen maailmaan. •
Teksti: Oskar Tuomi