innostaa oppimaan matematiikkaa
Mitä lapset rakastavat yli kaiken? Satuja. Onko lapset mahdollista saada rakastamaan myös matematiikan opiskelua, mikäli oppimateriaalin luo satumaailman päälle? Näköjään on!
DragonBox Koulu on uusi matematiikan oppimateriaalisarja, jota tällä hetkellä käyttää muutama tuhat 1. ja 2. luokkalaista eri puolilla Suomea. Oppimateriaali julkaistiin Suomessa 2018 ja se on saanut valtavasti positiivista palautetta ja huomiota heti alusta lähtien.


Tarinankerronnallisuus vahvuutena
DragonBox Koulu on monipuolinen oppimateriaalisarja, joka sisältää painettujen tehtävä- ja keskustelukirjojen lisäksi digitaalisia matikkalaboratorioita ja oppimispelejä sekä konkreettisia värisauvoja.
Suurimpana vahvuutenaan sillä on kuitenkin satuhahmot, jotka seikkailevat omassa universumissaan.
Kaikki luvut 1–10 ovat omina satuhahmoinaan ja jokaisesta lukuhahmosta (noomit) on kirjoitettu ja kuvitettu oma satukirja. Kukin kymmenestä satukirjasta kertoo hauskan tarinan yhdestä satuhahmosta vuorollaan kuvaillen myös heidän luonteitaan ja persoonallisuuksiaan. Vaikka satuja luetaankin matematiikan oppitunneilla, kyse ei kuitenkaan ole pelkästään matematiikasta muusta elämästä irrallisena oppiaineena. Jokainen satu sisältää esimerkiksi opetuksen, joka auttaa lapsia ymmärtämään ihmisten erilaisia luonteenpiirteistä. Tämä matematiikkaa laajempi konteksti on johtanut siihen, että moni opettaja on kertonut hyödyntävänsä DragonBoxin matematiikan oppimateriaaleja myös useassa muussa oppiaineissa, kuten äidinkielessä, uskonnossa, kuvataiteessa, käsityössä ja liikunnassa. Satujen voima konkretisoituu matematiikan oppimiseksi fyysisten välineiden kautta, joilla lapset voivat leikkiä vapaasti samalla syventäen lukukäsitystään ja ymmärrystään luvuista. Konkreettisten välineiden käyttö ei kuitenkaan jää vain leikin asteelle, vaan opettajat pystyvät hyödyntämään niitä lukemattomissa erilaisissa monipuolissa harjoitteissa ja tehtävissä.
Satuhahmot eivät kuitenkaan seikkaile pelkästään tarinoissa tai konkreettisina välineinä, vaan niitä pystyy tutkimaan myös digitaalisilla laitteilla. Sitä kautta avautuu erinomainen mahdollisuus sekä laajentaa lasten mielikuvitusta että opettaa samalla matematiikkaa.

Digitaaliset matikkalaboratoriot ovat jotain täysin uutta
DragonBox Koulun opetuksellinen ulottuvuus avautuu noin 40 erilaisen ja kekseliään matikkalaboratorion kautta. Opettaja pystyy hyödyntämään digitaalisia matikka- laboratorioita erilaisten matemaattisten ilmiöiden visuaaliseen esittämiseen. Myös lapset itse pystyvät tutkimaan ja oivaltamaan matemaattisia lainalaisuuksia matikkalaboratorioiden kautta.
Parasta matematiikan opiskelussa matikka- laboratorioita hyödyntäen on siinä, että nyt matematiikan opiskelu on muuttunut kiehtovaksi ja kiinnostavaksi tutkimusmatkaksi valmiiden lainalaisuuksien opiskelun sijaan. Lapset pääsevät itse luomaan omaa ymmärrystään matematiikasta manipuloimalla erilaisia visuaalisia muuttujia ja parametreja sekä oivaltamaan, mistä matematiikassa on syvemmässä merkityksessä kyse. DragonBox Koulu 1 -oppimissovellus voittikin vuonna 2019 vuoden parhaan digitaalisen oppimisratkaisun pääpalkinnon eEemeli-kilpailussa.


Tuki opettajille
Pääseekö opettaja vähemmällä työllä, jos hän käyttää DragonBox Koulua? Ei pääse.
Vaikka tämän materiaalin avulla lapset pystyvät itse tutkimaan ja oivaltamaan paljon, ei se vähennä vuorovaikutuksen ja yhteisten keskusteluiden tarvetta ja ohjauksen määrää. Sen sijaan materiaali tuo opettajalle paljon työkaluja ja mahdollisuuksia opettaa monipuolisesti ja käydä jänniä ja mielenkiintoisia matematiikka-aiheisia keskusteluita koko luokan kanssa.
Opettajat myös tarvitsevat tukea materiaalien käyttöön sekä ohjausta siihen, miten erilaisia matemaattisia käsitteitä kannattaa lapsille esitellä. Siksi DragonBox Koulu sisältää myös laajan sähköisen opettajan oppaan, johon matematiikan opettajat ja matematiikan opetuksen tutkijat ovat yhteistyössä luoneet ohjeita uusien käsitteiden esittelystä ja opettamisesta ”miksi, mitä, miten” -ohjeiden kautta. Ohjeet sisältävät myös opettajille suunnattuja opetusvideoita siitä, miten mikäkin kymmenistä erilaisista matikkalaboratorioista toimii, miten ne voisi esitellä lapsille ja mitä erilaisia matemaattisia käsitteitä ja ilmiöitä niiden avulla voi opettaa.
DragonBox Koulun tulevaisuus
DragonBox Koulu on keväällä 2020 saatavilla vuosiluokille 1–3 ja sitä kehitetään lähivuosina luokille 4–6.Tavoitteena on alakoulun materiaalin valmistuttua siirtyä kehittämään myös yläkoulun matematiikan oppimateriaaleja. Oppimateriaalisarjaa rakennetaan yhteistyössä suomalaisten, norjalaisten ja ranskalaisten opettajien ja opetuksen tutkijoiden kanssa. Lisäksi tiimiin kuuluu muun muassa maailman parhaimpia ja luovimpia lastenkirjailijoita, kuvittajia ja pelisuunnittelijoita. Oppimateriaalisarjan tekijöiden missiona on herättää kaikkien lasten ja nuorten matemaattinen mielikuvitus eloon sekä tarjota parasta mahdollista oppimateriaalia kaikkialle eri puolille maailmaa. •
Tutustu, miltä DragonBox Koulu näyttää kouluissa opettajien jakamien valokuvien ja kokemustensa kautta: www.facebook.com/groups/dragonboxkoulu
Kotisivut: dragonbox.fi
Lisätietoja: koulu@dragonbox.fi, puh. 050 441 3637
Pekka Peura
Kuvat: DragonBox