Energiatehokkaassa rakentamisesta omat haasteensa.
Meitä suomalaisia on jo pitkään patisteltu energiansäästöön, mutta monelle on yhä epäselvää, millä keinoilla kulutusta voisi vähentää parhaiten. EU:n tasolla tavoitteena on saavuttaa 20 prosentin energian säästöt vuoteen 2020 mennessä. Mutta jos kiinteistön omistaja hoitaa ikkuna- ja ovitiivisteet sekä patterien ja termostaattien säädöt kuntoon, vaikutus näkyy heti seuraavassa lämmityslaskussa, sanoo Tampereen Teknillisen Yliopiston (TTY) Rajapinta 4/2014 –lehdessä Juhani Heljo TTY:n rakennustekniikan laitokselta.
Heljo ja hänen tutkijakollegansa TTY:n rakennustekniikan laitokselta tutkivat yhdessä Suomen ympäristökeskuksen kanssa Tampereen Kaukajärven asuinrakennusten energiankulutuksen ja kasvihuonekaasupäästöjen laskentaa ja havainnollistamista. Menetelmänä käytettiin paikkatiedon, rekisteritietojen ja laskentamallien yhdistämistä. Tietosuojan takia yksittäisten rakennusten tarkkoja tietoja ei kuitenkaan voi julkistaa. Jos rakennusten tekniset tiedot olisivat avointa tietoa, saataisiin muun muassa energiatodistuksen hinta laskemaan. Kallispalkkaisen ammattilaisen aikaa menisi silloin vähemmän kiinteistön tietojen kaivelemiseen ja tutkimiseen, toteaa Heljo jutussa.
Tänä päivänä löytyy kiinteistöjen omistajille hyödyllisiä ilmaisia laskureita ja verkko-osoitteita. Verkkopalveluja on niin monta, että kiinteistön omistajana on helppo ”eksyä” tähän verkkoviidakkoon. Tässä seuraavassa on kuitenkin muutama kiinteistöomistajalle tarkoitettu näkökulma ja energiatehokkaan rakentamisen ohje- ja laskuripalvelu.
Korjaustieto.fi on ympäristöministeriön tuottama verkkopalvelu. Se on tarkoitettu kotien ja kiinteistöjen kunnossapitoon ja korjaamiseen. Asiantuntijoiden kokoama sisältö on tarkoitettu asukkaille, omistajille ja taloyhtiöille sekä kiinteistönhoidon ammattilaisille. Verkkosivusto kertoo, että työkalut, neuvontapalvelu, ajankohtaiset uutiset ja vinkit sekä ammattilaisten hakupalvelu auttavat ylläpitämään terveellisiä, arvonsa säilyttäviä suomalaiskoteja.
Lammistysvertailu.eneuvota.fi on lämmitystapojen vertailuun tarkoitettu laskuri. Pientalon lämmitystapojen vertailulaskuri on tehty avustamaan rakennusten lämmitystapojen vertailussa. Laskurin tarkoituksena on tarjota puolueetonta ja vertailukelpoista tietoa eri lämmitystavoista sekä niiden kustannuksista. Tavoitteena on myös antaa kokonaisvaltaista tietoa lämmitystavoista yksittäisten laitteiden tai järjestelmän osien sijaan. Ohjeita tarjoaa Motiva.Oy. Motiva Oy on valtion kokonaan omistama asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön.
Suomen ympäristökeskuksen Ilmastodieetti.fi -laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voisi vähentää. Sivuston mukaan nyt on aika toimia, suomalaiset perheet heittävät ruokaa kotona roskiin satojen eurojen edestä vuodessa ja automatkoistamme kolmannes on enintään kolmen kilometrin pituisia. Laskuri auttaa tunnistamaan, mistä arjen päästöt syntyvät ja miten niitä voisi vähentää. Suomen ympäristökeskus on tehnyt Ilmastodieetin tukemaan kuntien hiilineutraalisuutta ja kannustamaan ihmisiä hiilineutraaliin elämäntapaan (hinta-foorumi.fi).
Omakotiliiton hiililaskurilla voi laskea pientalon hiilidioksidipäästöjä ja vertailla eri tekijöiden vaikutusta omakotiasumisen päästöihin osoitteessa omakotiliitto.fi/ hiililaskuri. Hiililaskuri, nimeltään Paastola, kertoo pientalossa asuvan hiilidioksidipäästöt energian kulutuksen kannalta, ollen näin kehityksen kärjessä lisäämässä tiedon saatavuutta. Laskurin avulla voi vertailla eri tekijöiden vaikutusta omakotiasumisen päästöihin. Myös uusien 2012 energiamääräysten tuomat muutokset rakennuksen kokonaisenergiankulutuksen laskemisessa huomioidaan. Ympäristöministeriön luonnoksen mukaan eri energiamuodoille asetetaan kertoimet, jotka vaihtelevat 0,5:stä 2:een, uusiutuvan energian saadessa alhaisimman kertoimen.
Motivan koordinoimaan ja ympäristöministeriön tukemaan Energiatehokas koti-viestintäkampanjaan osallistuu useita taloteollisuuden etujärjestöjä sekä taloteollisuuden ja talotekniikan yrityksiä. Tällä kampanjalla on ovat verkkosivut osoitteessa energiatehokaskoti.fi. Sivustojen mukaan oma talo on iso investointi, joka vaikuttaa pitkään perheen talouteen ja viihtymiseen. Siksi talosta kannattaa tehdä energiaa säästävä matalaenergiatalo, jossa on hyvä sisäilma. Energiatehokaskoti-sivusto opastaa suunnittelemaan ja rakentamaan energiatehokkaan kodin.
Vuonna 2012 uudistuneet energiamääräykset on viety rakentamisen kahteen ohjeeseen ja määräykseen: D3 Rakennusten energiatehokkuus kokoaa kaikki energiatehokkuusvaatimukset yhteen määräysosaa ja D2 Rakennusten sisältää sisäilmaston ja ilmanvaihdon. Rakennuksen tai sen osan kokonaisenergiankulutus eli E-luku laskenta noudattaa pääosin ympäristöministeriön asetuksessa rakennusten energiatehokkuudesta (2/11) esitettyjä sääntöjä, jotka on julkaistu Suomen rakentamismääräyskokoelmassa osassa D3. E-luku lasketaan jokaiselle rakennukselle tai erikseen rakennuksen käyttötarkoitusluokkien mukaisille osille ympäristöministeriön asetuksen rakennusten energiatodistusasetuksesta 7 §:n mukaisesti. E-luvun laskennassa käytetään maankäyttö- ja rakennuslain nojalla annetussa valtioneuvoston asetuksessa rakennuksissa käytettävien energiamuotojen kertoimien lukuarvoista (9/2013) määrättyjä energiamuotojen kertoimia käytetään samoja käyttötarkoitusluokkia kuin uudisrakentamisen energiatehokkuutta määritettäessä.
Teksti ja kuva: Pirjo Silius-Miettinen