Katsoin juuri Ylen esittämän dokumentin peliriippuvuudesta. Ohjelma ”Save and Quit?” esitteli nuoria, jotka olivat niin uppoutuneina pelien maailmaan, että koulu ja ihmissuhteet olivat kärsineet. Syitä oli monia: peli lievitti stressiä ja ahdistusta, tarjosi ajanvietettä ja pelaaminen oli lisäksi helppo hyväksyä, koska kaikki muutkin pelasivat. Pelit tarjosivat myös onnistumisen elämyksiä niillekin, joilla muuten meni huonosti. Joissakin tapauksissa pelit olivat ainoa asia, joka piti hengissä vaikeassa elämäntilanteessa.
Pelien koukuttavuus johtuu mm. siitä, että niissä saavuttaa rohkaisevia tuloksia melkein heti. Ne tarjoavat mielihyvää helposti ja nopeasti, toisin kuin vaikkapa musiikkiharrastus tai urheilu, jossa vaaditaan paljon enemmän pitkäjänteisyyttä ja tuhansia harjoitustunteja. Ei siis mikään ihme, että lapset ja nuoret jäävät koukkuun.
Onneksi dokumentin nuoret olivat kaikki päässeet irti. Edellytyksenä oli sen tajuaminen, ettei pelaaminen voi jatkua loputtomiin ja se, että tilalle oli löytynyt muuta: mielenkiintoinen työ, opiskelu tai harrastus. Dokumentissa todettiin, että meneillään on ihmiskoe, jossa me kaikki älypuhelinten ja muiden koukuttavien laitteiden omistajat olemme koekaniineina. Jo taaperoikäiset viettävät tunteja ruudun ääressä. Miten todellinen, välillä tylsäkin, elämä pystyy koskaan kilpailemaan näiden huippuunsa kehitettyjen pelien ja viihdykkeiden kanssa? Eettinen pohdinta on siis paikallaan niin pelien valmistajilla kuin myyjillä.
Etiikkaa käsittelee myös tämän MAL-lehden kirja-osio, jossa esittelyssä on kirja älykkäästi toimivien teknisten järjestelmien suunnittelun eettisistä periaatteista. Tästä sähköisenä ilmestyvästä numerosta voimme lukea myös digitaalisista kaksosista sekä tutustumme kahteen opiskelijajärjestöön ja kahteen kiinnostavaan uratarinaan. Tutustumme myös Piilomatemaatikko Manniseen, jonka nimeä kantava pakinoitsija aloittaa lehdessämme.
Hyviä lukuhetkiä siis kaikille!
Suvi Lahdenmäki