Kouluopetuksen seminaarisarjan päätöstapahtuma pidettiin Oulussa 13.5.2024. Luentosalin tarjosi Oulun yliopiston teknillinen tiedekunta. Tilaisuutta oli mahdollista seurata myös striimauksen kautta. Linkki lähetettiin kaikille osallistujille. Tapahtumassa keskityttiin seminaarisarjan suosituksiin, korkeakoulujen ja työelämän vaatimuksiin sekä motivaation ja oppimisvalmiuksien kehittämiseen. Seminaarisarjaa käsittelevän kirjan alustava vedos oli puhujien ja panelistien käytettävissä. Tavoitteena oli rakentaa tulevaisuuden näkymiä osaamistason kohottamiseen.
Tilaisuuden avasi MALin puheenjohtaja, dosentti Esko Juuso Oulun yliopistosta. Puheessaan hän kuvasi lyhyesti seminaarisarjan tarvetta, käynnistämistä, toteutusta, yhteistyöverkostoja ja keskeisiä johtopäätöksiä. Luonnontieteellisen tiedekunnan puolesta osallistujat toivotti tervetulleeksi dekaani, professori Maarit Järvenpää. Teknillinen tiedekunnan dekaani, professori Antti Niemi puhui matematiikan merkityksestä ja yliopiston tehtävästä osaamisen kehittämisessä.
Lukion matematiikan ja fysiikan lehtori Piia Haapsaari esitteli lyhyesti kirjan painottaen koottuja suosituksia ja veti kirjan alustavan version pohjalta käydyn kommentointikierroksen. LUMA-keskus Suomen johtokunnan puheenjohtaja Jan Lundell esitteli LUMA-keskus Suomen verkostoa ja toimenpiteitä. MAOLin toinen varapuheenjohtaja, matematiikan opettaja Tuula Havonen tarkasteli kirjaa opetustyön kannalta ja hänen mielestään haasteet ja mahdollisuudet tulevat hyvin esille. Opettaja ja kustannustoimittaja Lea Linna (Matematiikan ja luonnontieteen oppimateriaalit Studeo), puhui digitaalisten työkalujen mahdollisuuksista matematiikan ja luonnontieteiden opetuksessa. OAJ-YSI:n puheenjohtaja Katarina Kattelus esitteli OAJ:n toimintaa. Hänen mukaansa seminaarisarja on tuonut esille tärkeitä asioita ja sen pohjalta koottua kirja on hyvin hyödyllistä luettavaa opettajille.
Kahvitarjoilun yhteydessä oli mahdollisuus tutustua Studeon oppimateriaaleihin.
Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala esitti päätösseminaarille videotervehdyksen. jossa hän korosti koulutustason ja osaamisen merkitystä korkeampaan tuottavuuteen ja työllisyysasteeseen. Muuttuvassa maailmassa tarvitaan erikoistumista, osaamista ja luovuutta. Ikääntyvä yhteiskunta lisää tätä tarvetta. Koululaisten matematiikan osaamistaso heikentyminen ja siihen liittyvät lukutaidon haasteet syventävät ongelmia. Korkeakoulutetut opettajat, Opettajankoulutusfoorumi ja LUMA-strategia ovat pohjia haasteiden ratkaisemiseen. Perusopetus, korkeakoulutus ja tiede ovat keskeisiä kriittisiä asioita.
Seuraavana ohjelmassa oli Tuula Havosen juontama paneelikeskustelu. Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan koulutusdekaani, STEAM-dosentti Sari Harmoinen, käsitteli STEAM-pedagogiikkaa, jossa käytetään tekniikkaa, luonnontieteitä ja taidetta lähestymistapoina oppimiseen. Opetusneuvos, LOPS-asiantuntija Leo Pahkin Opetushallituksesta käsitteli opettajien tukemista arviointityössä. Osaamispolitiikan johtaja Leena Pöntynen, Teknologiateollisuus ry, toi esille sekä teollisuuden kasvavan osaajatarpeen että mahdollisuudet opetuksen tukemisessa. Kiimingin lukion vararehtori, matematiikan ja tietotekniikan opettaja Jussi Tyni kertoi myös opettajatyötään täydentävästä Sähköinen Ope -kanavasta ja sen kautta kehittyvästä toiminnasta. Tapahtuman yli sadalla osallistujalla oli myös mahdollisuus vuorovaikutukseen laittamalla panelisteille kysymyksiä chat-kanavalle, josta niitä poimittiin juontajalle. Eräät paikallaolijat pääsivät myös esittämään kysymyksensä.
Paneelikeskustelun päätteeksi Petteri Orpon hallituksen tuleva tiede- ja kulttuuriministeri, kansanedustaja ja TEKin puheenjohtaja Mari-Leena Talvitie esitteli puheessaan hallituksen tekemää sitoutumista LUMA-strategiaan ja muita toimia kouluopetuksen kehittämiseen.
Lopuksi MALin puheenjohtaja Esko Juuso kiitti puhujia, panelisteja ja osallistujia erinomaisesta keskustelusta, joka vahvisti tavoitteita ja yhteistyösuunnitelmia kaikkein tärkeimmän investoinnin eteenpäin viemiseksi. •