Lokakuun alussa koettiin kummallinen episodi, kun sosiaalisen median suosituimpiin kuuluvat alustat, Facebook, Instagram ja pikaviestintäpalvelu WhatsApp kaatuivat. Poikkeustila kesti noin kuusi tuntia. Maailma oli saman tien sekaisin. Sovelluksia käyttää n. 3,5 miljardia ihmistä, joista moni ehti jo pohtia: Mitä jos sovellukset eivät toimi enää koskaan? Palvelujen palauduttua jaettiin huumoripostauksia, joissa julistettiin ”I survived the Facebook/Instagram blackout of 2021”.
Tapaus osoitti jälleen kerran, miten riippuvaisiksi somesta ja sen viestintävälineistä on tultu. Viihdearvon lisäksi niiden avulla ollaan yhteydessä nopeasti ja halvalla vaikka maailman toiselle puolelle. Kaukosuhteissa eläville ne ovat elintärkeitä ja omassa perheessänikin viestitään päivittäin eri puolille Suomea ja Eurooppaa. Niiden avulla tiedotetaan myös asioista ja markkinoidaan tapahtumia ja tuotteita.
Aikoinaan, tekstiviestien ja internetin alkuaikoina, pyöri televisiossa puhelinyhtiön mainos, jossa julistettiin: Haluan olla kaikkien kanssa, kaiken aikaa, kaikkialla. Minusta se oli ahdistava ajatus: minä en todellakaan halua olla kaikkien kanssa koko aikaa ja koko ajan tavoitettavissa. Kesti pitkään, ennen kuin ostin ensimmäisen kännykän ja siirsin myös älypuhelimen hankintaa mahdollisimman pitkälle. Tiesin, että ne hankittuani olisin koukussa. Ja näin on käynyt: olen niiden kanssa naimisissa sekä töissä, että vapaalla peruuttamattomasti.
Vielä kohtalokkaampaa olisi pitkä sähkökatko. Nykyisissä kaupunkiasunnoissa ei ole mitään mahdollisuutta ruuan tai asunnon lämmittämiseen, jos sähköt olisivat pitkään poissa. Kovin monella ei ole edes pattereilla toimivaa radiota. Puhelin tarvitsee latausta. Suurin osa nykyajan ihmisistä olisi aivan pulassa.
Energiansaannin ja tietoyhteyksien turvaaminen on elintärkeää.
Tästä lehdestä saadaan lukea, miten tulevaisuuden energiansaantia pyritään turvaamaan mm. fuusioenergian avulla. Lehdessä on myös tietoa kyselystä, jossa tutkittiin MALin jäsenten kouluttautumista perustutkinnon jälkeen. Mukana on myös tietysti Piilomatemaatikko Manninen ja Niklas Hietalan tieteen historiaa käsittelevä kirjoitus.
Energistä syksyä kaikille ja mukavia lukuhetkiä!
• Suvi Lahdenmäki