MAL:n elämäntyöpalkinnon suomentaja, kustantaja Kimmo Pietiläiselle ojensivat Aatos Lahtinen, Esko Juuso ja Maija Lakio-Haapio.
MAL antoi kustantaja ja suomentaja Kimmo Pietiläiselle elämäntyöpalkinnon hänen ainutlaatuisesta panoksestaan suomenkielisen tietokirjallisuuden edistäjänä, suomen kielen uudistajana ja yleissivistyksen kartuttajana.
Palkinnon arvo on 5000 euroa, ja se luovutettiin Pietiläiselle MALin vuosikokouksen yhteydessä 25.4.2023. Palkinnon perustelut esitti emeritusprofessori Aatos Lahtinen, joka kiitti Pietiläisen työtä kolmessakin roolissa: suomentajana, kustantajana ja kirjakauppiaana.
Pietiläinen on julkaissut neljännesvuosisadassa yli 150 suomentamaansa tietokirjaa, jotka edistävät matemaattis-luonnontieteellisen ajattelun etenemistä eri aloille.
Aina innostunut Kimmo Pietiläinen runsaine mielenkiintoisine kirjoineen ja houkuttelevine uutuuksineen on vuosien mittaan tullut tutuksi monissa tiede- ja kirjallisuustapahtumissa.
Kaiken kaikkiaan, Kimmo Pietiläinen on tehnyt mittavan, vertaansa vailla olevan elämäntyön. •
Esko Juuso
Perustelut elämäntyöpalkinnolle
MAL on päättänyt jakaa elämäntyöpalkinnon kustantaja ja suomentaja Kimmo Pietiläiselle tunnustuksena hänen mittavista ansioistaan luonnontieteellisen yleissivistyksen kartuttajana.
Päätöksen perustelut:
Luonnontieteellinen tieto on yleismaailmallista. Yleinen tietämys siitä jää kuitenkin lähes kokonaan Baabelin tornin aiheuttaman kielimuurin taakse. Kansakunnan hyvä luonnontieteellinen yleissivistys on kuitenkin mahdollista vain, jos myös muilla kielillä kirjoitettu tieto on sen ulottuvilla. Erityisesti pienessä kieliryhmässä on pidettävä huolta siitä, että saatavilla on sen kielellä julkaistuja yleistajuisia teoksia uusimmista luonnontieteellisistä tutkimustuloksista ja länsimaisen ajattelun saavutuksista.
Teoreettinen fyysikko ja tiedetoimittaja Kimmo Pietiläinen havahtui jo varhain siihen, että tällaisia tarpeellisia tietokirjoja oli perin niukalti saatavana suomen kielellä. Havahtumista seurasi ajatus ryhtyä omalla toiminnallaan korjaamaan puutetta. Aluksi hän toteutti aatostaan Art Housen luonnontieteellisen ja teknisen kirjallisuuden käännöksistä vastaavana. Kimmo Pietiläinen suomensi mm. matematiikan historian perusteoksen Carl B. Boyer: A History of Mathematics. Sen myyntimenestys osoitti, että hyville tietokirjoille on runsaasti kysyntää.
Kimmo Pietiläisen ajatus yleissivistyksen kartuttamisesta muuttui määrätietoiseksi projektiksi vuonna 1997. Tällöin hän perusti oman kustantamon Terra Cognita julkaisemaan suomeksi englanninkielistä luonnontieteellistä, matemaattista ja teknistä kirjallisuutta. Omalla kovalla uurastuksellaan Kimmo Pietiläinen on siitä lähtien vienyt tätä sivistysprojektiaan eteenpäin. Siinä hän on toiminut kolmessa roolissa.
Kustantaja Kimmo Pietiläinen omaa maailman tietokirjallisuuden laajan tuntemuksen. Sen ansiosta hän on pystynyt tunnistamaan sellaiset juuri ilmestyneet tietokirjat, jotka parhaiten kartuttavat suomalaista yleissivistystä ja lähentävät sitä maailmankulttuuriin. Hän on myös onnistunut tuoreeltaan hankkimaan löytämiensä kirjojen käännös- ja julkaisuoikeudet. Kun kirjan oikeudet on saatu, vankan ammattitaidon omistava suomentaja Kimmo Pietiläinen on asettunut kirjailijan pään sisään ja kirjoittanut teoksen uudelleen hyvällä suomen kielellä. Samalla Kimmo Pietiläisestä on tullut myös suomen kielen uudistaja. Suomentaessaan hän on jatkuvasti luonut sellaista käsitteistöä, joka kielestämme puuttuu. Kun kustantaja Kimmo Pietiläinen on julkaissut suomennetun kirjan, kirjakauppias Kimmo Pietiläinen ryhtyy myymään sitä. Aina innostunut Kimmo Pietiläinen runsaine mielenkiintoisine kirjoineen ja houkuttelevine uutuuksineen on vuosien mittaan tullut tutuksi näyksi kaikille tiede- ja kirjallisuustapahtumien osanottajille.
Kimmo Pietiläinen on herkulesmaisen projektinsa tuloksena julkaissut Terra Cognitassaan neljännesvuosisadassa yli 150 suomentamaansa tietokirjaa. Ne ovat tuoneet merkittävän lisän suomalaiseen luonnontieteelliseen tietämykseen ja länsimaisen ajattelun saavutuksiin. Sanalla sanoen, Kimmo Pietiläinen on tehnyt mittavan, vertaansa vailla olevan elämäntyön. •
Aatos Lahtinen, Professori, emeritus

Kimmo Pietiläisen suomentamia kirjoja
Muurahaiset. B. Hölldobler ja E.O. Wilson, Art House, 1996.
Kirjassa kerrotaan millaisia mielenkiintoisia eloonjäämisstrategioita muurahaislajit ja muurahaiskuningattaret keskinäisissä valtataisteluissa soveltavat.
Kvanttisukupolvet, 1900-luvun fysiikka. Helge Kragh, Terra Cognita, 2002.
Kirja on ensimmäinen kattava modernin fysiikan kehityksen kuvaus ja se osoittaa, että fysiikan kehitys on jatkumo, ja että radikaalitkin ajatukset perustuvat aiempien tutkijoiden suureen perintöön.
John Nash, peliteoria ja luonnon koodi. Tom Siegfrid, Terra Cognita, 2008.
John Nash sai vuoden 1994 taloustieteen Nobel-palkinnon 1950-luvulla julkaistuista tutkimuksistaan, jotka osaltaan vaikuttivat täysin uuden matematiikan alan, peliteorian, syntyyn.
Tieteiden kuningatar, Matematiikan historia osa I. Carl Boyer, Art House, 2000.
Ensimmäinen suomen kielellä julkaistu matematiikan historia. Osa I käsittelee matematiikan kehityksen vaiheet muinaisesta alusta keskiajan loppuun saakka.
Tieteiden kuningatar, Matematiikan historia osa II. Carl Boyer, Art House, 2000.
Ensimmäinen suomen kielellä julkaistu matematiikan historia. Osa II käsittelee matematiikan kehityksen vaiheet uuden ajan alusta 1900-vuosisadan keskivaiheille.
Laskette varmaankin leikkiä, Mr. Feynman. Richard Feynman, Ursa, 2006.
Kirjassa Feynman kertoo pistämättömästi elämästään tiedemiehenä ja piloja rakastavana tavallisena kaverina: hän harrastaa kassakaappien murtamista atomipommia rakentaessaan, roikkuu baareissa, soittaa rumpuja, piirtelee alastonmalleja ja tutkii kaiken aikaa mitä erilaisimpia ilmiöitä.
Täydellinen teoria, Sata vuotta neroutta ja taistelu yleisestä suhteellisuusteoriasta. Pedro G. Ferraira, Terra Cognita, 2014.
Kirja on 100-vuotiaan yleisen suhteellisuusteorian tarina. Einsteinin teoria selittää painovoiman, avaruuden ja ajan välisiä suhteita. Sitä pidetään yhtenä modernin fysiikan suurimmista älyllisistä saavutuksista.
Miten välttää virheet, Matemaattisen ajattelun voima. Jordan Ellenbersg, Terra Cognita, 2016.
Kirjassa kirjoittaja esittää, että matematiikka on virheiden välttämisen tiede ja miten matemaatikko analysoi arkisesta kosmiseen ulottuvaa elämää. Matematiikka opettaa, miten ei joudu höynäytetyksi.
Matikkatuhoaseet. Miten suuraineisto lisää eriarvoisuutta ja uhkaa demokratiaa. Cathy O’Neil, Terra Cognita, 2017.
Ihmetellessään suuraineistoja (Big Data) analysoivien algoritmien nopeasti lisääntyvää ja kritiikitöntä käyttöä O’Neil keksi niille termin ”matikkatuhoaseet” (weapons of math destruction). Vuonna 2011 hän siirtyi tietojenkäsittelytieteilijäksi verkkokaupan alalle. Siellä hän havaitsi, että erilaisia matikkatuhoaseita jylläsi jo joka puolella, ja perusti näihin huomiota kiinnittävän blogin mathbabe.org.
Nyt, Ajan fysiikka. Richard A. Muller, Terra Cognita, 2017.
Aika syntyi suuressa alkuräjähdyksessä avaruuden rinnalla. Avaruus laajenee ja sen rinnalla syntyy uutta aikaa. Hetki ”nyt” on laajenevan ajan eturintama.
Martti Annanmäki