Kevät on vuosittain opiskelijatapahtumien kulta-aikaa. Monet järjestöt järjestävät vuosijuhlia, perinteisiä opiskelijabileitä, isoja approja (baarikierroksia) puhumattakaan kaikkien rakastamasta vapusta – mutta ei tänä vuonna. Suomen hallitus ilmoitti 12.03.2020, että yli 500 henkilön tapahtumat on peruttava ja pienempienkin tapahtumien järjestämistä on syytä miettiä uudestaan. Kauaa ei mennytkään, kun yli 10 henkilön kokoontumiset kiellettiin. Mitä tämä tarkoitti opiskelijajärjestöille?
Ensimmäisenä monet järjestöt ottivat tapahtumakalenterinsa esiin ja tutkivat, mitä tapahtumia on etukäteen jo keväälle sovittu. Bileet – peruttu, vuosijuhlat – peruttu, vappu – peruttu. Monet järjestöt pitävät myös sääntömääräisiä yhdistyksen kokouksiaan keväisin. Harvan ainejärjestön säännöissä kuitenkaan sallitaan etäosallistumista yhdistyksen kokouksiin ja korona esti fyysisten kokousten pitämisen toistaiseksi. Hallitus onneksi helpotti yhdistysten toimintaa ja asetti poikkeuslain yhdistysten kokousten pitämiseksi täysin etänä.
Suurimmaksi tuskaksi kuitenkin keväälle koitui ilon ja hauskuuden juhla, vapun, peruuntuminen. Järjestöillä on ympäri Suomea vankkoja perinteitä vapun aikaan. Esimerkiksi ympäri Suomea tunnettu Jyväskylän opiskelijajärjestöjen järjestämä Jyväsmetro ei lähtenyt tänä vuonna lainkaan liikkeelle.
Keväällä on kuitenkin keksitty erilaisia vaihtoehtoisia tapahtumia, jotka eivät vaadi fyysistä läsnäoloa. Monet järjestöt ovat hyödyntäneet esimerkiksi etäkokouspalvelu Zoomia tai pelitarkoitukseen kehitettyä keskustelualustaa Discordia. Esimerkiksi Helsingin fysiikan opiskelijoiden ainejärjestö Resonanssi ry piti vappupäivänä täysin etänä vappupiknikin, jossa julkistettiin myös järjestön järjestämän kuvakilpailun voittaja TEKin sponssaaman palkinnon kera. Monet järjestöt ovat myös testanneet etänä sitsien järjestämistä sekä tietenkin etäaftereita. Tällä hetkellä ainejärjestöjen ja opiskelijoiden katseet ovat kääntyneet syksyyn. Monet tapahtumat, esim. fuksiviikot, ovat vielä suuren kysymysmerkin alla. Miten uudet opiskelijat otetaan vastaan? Osa yliopistoista on jo tiedottanut, että koko syksy tai ensimmäinen periodi järjestetään täysin etänä. Kuitenkin tapahtumia saisi rajoitusten puitteissa järjestää. Tämä herättää silti epävarmuutta järjestöille. Se, että rajoitusten puitteissa saisi järjestää tapahtumia ei tarkoita sen olevan kannattavaa.
Tiina Nokelainen
Kuva Miroslava Chrienova Pixabay