MALin vuosikokouksen esitelmän piti Esko Systems Oy:n toimitusjohtaja Kaisa-Liisa Harjapää otsikolla Näkemyksiä potilastyötä tukevista ja tehostavista tietojärjestelmäratkaisuista.
Erilaisia potilastietojärjestelmiä on Suomessa käytössä hätkähdyttävät 41 kappaletta. Potilastiedolle on nyt kuitenkin luotu yhtenäiset valtakunnalliset perusrakenteet, ja on syytä toivoa järjestelmäkirjon supistuvan, kun siirrymme 21 hyvinvointialueen järjestelmään. Harjapää esitteli Oulussa kehitettyä ja tuotantokäytössä olevaa ESKO-järjestelmää (Elektroninen SairausKertomusOhjelmisto). Järjestelmää kehittää eteenpäin vuonna 2019 perustettu Esko Systems Oy, joka on voittoa tavoittelematon yhtiö ja Koodia Suomesta ry:n jäsen.
Tietotekniikan kannalta ESKOn vahvuuksia ovat Harjapään mukaan
- nojautuminen standarditeknologioihin milloin mahdollista (selainpohjaisuus ym)
- huoltovarmuus (sijainti Suomessa, pitkään säilyvät talletusmuodot, palautettavuus, asiantuntijatyövoiman saatavuus)
- teknologian alhaiset elinkaarikustannukset
Harjapää näytti lääkäreille tehdyn potilastietojärjestelmien käytettävyyskyselyn tuloksia. Eri aspektien kouluarvosanoissa ESKO oli yleensä kärkisijoilla ja pääkaupunkiseudun Apotti hännillä.
ESKO on erikoissairaanhoidon järjestelmä, jota nyt laajennetaan perussairaanhoitoon. Se on Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen valitsema ratkaisu, ja sen piirissä on jo 900 000 asukkaan erikoissairaanhoito. Toimitusjohtajan mielestä ESKO pystyisi hoitamaan Apotin ulkopuolisen Suomen erikoissairaanhoidon, ja järjestelmää markkinoidaan aktiivisesti hyvinvointialueille.
Vilkkaassa keskustelussa mm. nostettiin esiin yleisempääkin merkitystä omaava kysymys siitä, miten monet erittäin kalliit mutta peruskäyttäjien moittimat julkisorganisaatioiden ohjelmistot ovat tulleet valituiksi – ovatko ne todella olleet optimaalisia valintoja, vai olisiko aihetta tutkia näitä hankintaprosesseja tarkemmin? Kenties voimme jatkossa selvitellä näitä asioita MAL-lehdenkin palstoilla?
Kuva mcmurryjulie Pixabay