Tässä lehdessä saadaan lukea kolme erilaista uratarinaa, jotka vievät aina sotakorkeakoulusta ylioppilaslautakuntaan, tietotekniikan alkuajoista Intiaan sekä lasikattojen murtamiseen geologian alalla. Saamme lukea myös mitä tekee Otaniemessä kahdeksan vuotta sitten perustettu Urban Mill ja mitä käsitteli tämän vuoden pro gradu -palkittu lopputyö.
Mahtavaa matematiikkaa -päivänä Oodissa pidetty tilaisuus jää onneksi nähtäville verkkoon. Siellä kuultiin erittäin mielenkiintoiset esitykset matematiikasta eri näkökulmista. Tilaisuuden lopussa mietittiin myös sitä, miten eri tavoin ihmiset ajattelevat ja visualisoivat luonnollisia lukuja.
Numerot, luvut ja niiden hahmottaminen onkin mielenkiintoista.
Jotkin vuosiluvut jäävät helpommin mieleen kuin toiset. Pähkinäsaaren rauhan vuosi on piirtynyt koulukirjoista niin hyvin päähän, niin että sen varmaan kuolinvuoteellakin muistaa. 1323. Lähisotien vuosiluvut muistaa melkein jokainen suomalainen, samoin tietystä syystä vuoden 1995.
Itsellä parhaiten toimii nimenomaan näkömuisti. Jos näen numerosarjan, se piirtyy paremmin mieleen kuin kuultuna.
Mutta ihmiset hahmottavat myös muita mitattavia asioita eri tavoin. Esimerkiksi vuoden kierron ja kuukaudet. Itse näen vuoden ikään kuin laakeana vaakatasossa olevana ympyränä, jossa kuukaudet kiertävät, niin että tammikuu on keskellä itseä lähintä sivua. Kesä saa enemmän tilaa, se vie lähes koko toisen puolen ovaalista. Kesän kuukaudet tuntuvat pidemmiltä kuin muut. Samoin on joulunaika, se vie tilaa enemmän kuin normaali pari viikkoa muualla vuodessa.
Vuosiluku 2000 oli pitkään maaginen. Se edusti uuden aikakauden alkua, jonkinlaista avaruusaikaa. 1980-luvun populaarikulttuurissa autot lensivät ja robotteja kulki kaduilla, kun kuviteltiin 2000-lukua. Millenium oli käänne, jota pelättiin. Tietokoneet sekoavat ja lentokoneet putoavat. Näinhän ei sitten käynytkään, eivätkä autot edelleenkään lennä, vaikka moni muu asia onkin valtavasti muuttunut.
Tulevissa koulukirjoissa tulee olemaan yksi vuosi, joka kaikessa ulkoisessa harmonisuudessaan ja kauneudessaan tulee jäämään historian oppikirjoihin helposti muistettavana. Vuodesta 2020 ei tullutkaan uusi iloinen 20-luku, vaan se Suuri koronavuosi. Kuinkahan moni hääpari joutui muuttamaan suunnitelmiaan tehdä vuodesta itselle se tärkein?
Ottakaamme siis helpottunein mielin vastaan vuosi 2021. Olkoon se uljaan ja iloisen vuosikymmenen uusi alku! •
Suvi Lahdenmäki