Kuva: Markus Sommers
Opiskelualan valinta ja opinnoissa menestyminen ovat merkityksellisiä tulevan uran kannalta. Iso merkitys on myös opiskeluaikaisilla työpaikoilla, tuttavapiirillä ja harrastuksilla. Siksi jo opiskelijana kannattaa liittyä MAL:iin ja TEKiin! Saat rahanarvoisia palveluita ja etuja urasi tueksi, eikä jäsenyys maksa sinulle mitään. Jäsenenä olet rakentamassa parempaa työelämää ja yhteiskuntaa.
Opiskeluaikaiset työpaikat vaikuttavat paljon siihen, millaisen työpaikan saat valmistumisen jälkeen. Siksi TEK haluaa tukea opiskelijoiden työnhakua. Olemme tehneet opiskelijoiden työnhaun tueksi TEKin Työkirjan, joka on saavuttanut valtavan suosion. Työkirjasta löydät konkreettiset ohjeet siitä, mistä sopivia kesätyöpaikkoja löytää, miten teet hyvän hakemuksen ja CV:n sekä miten valmistaudut työhaastatteluun.
TEKin Työkirjoja jaettiin kampuksilla marraskuussa. Jos et saanut Työkirjaa itsellesi lanseerauksista, voit hakea oppaan yliopistosi ura- ja työelämäpalveluista. Työkirjan verkkosivuilta löydät työnhakutietoa sekä tuoreita artikkeleita liittyen opiskelijan työnhakuun ja uraan. Lisäksi Työkirjalla on oma Facebook-ryhmä, jonne työnantajat ilmoittelevat tekniikan alan yliopisto-opiskelijoille sopivista työ- ja harjoittelupaikoista.
Paljonko pyytäisin palkkaa? Mitä työsopimuksessa lukee?
TEK tutkii joka vuosi työssä käyvien tekkiläisten palkkoja ja tästä syystä pystymme antamaan hyvinkin tarkat palkkatilastot ja suositukset myös opiskelijoille. Opiskelijoiden palkkasuositukset liittyvät suoritettuihin opintopisteisiin. Voit tarkistaa suositukset TEKin verkkosivuilta. Mikäli koet epävarmuutta ja haluaisit jutella palkasta asiantuntijan kanssa, niin jäsenenä voit soittaa TEKin palkkaneuvojalle.
Kun olet saanut työpaikkatarjouksen ja haluat ottaa paikan vastaan, tulee sinun allekirjoittaa työsopimus. Muistathan, että sinulla on täysi oikeus pyytää työsopimus etukäteen tarkistettavaksi ennen sen allekirjoittamista. Työkirjan verkkosivuilta saat neuvoja sopimuksen tulkintaan. Mikäli et kuitenkaan ymmärrä kaikkia työsopimuksen kirjauksia, ole yhteydessä TEKin lakimiehiin ennen sopimuksen allekirjoittamista. Lakimies käy kanssasi kirjaukset läpi tai tarvittaessa ehdottaa niihin korjauksia.
Jäsenet saavat rahanarvoisia etuja
Pidä itsesi ajan tasalla seuraamalla jäsenetulehtiä. TEKin opiskelijajäsenet saavat Tekniikka&Talouden sekä Talouselämän digilehdet. Lisäksi saat TEK-lehden, jota voit lukea printti- tai digiversiona. TEK-lehti on tekkiläisten oma lehti, josta voit lukea uratarinoita, ajankohtaisia ilmiöjuttuja sekä asiaa TEKin jäsenpalveluista, -tapahtumista ja -eduista.
TEKin jäsenenä sinulla on automaattisesti vastuu- ja oikeusturvavakuutus voimassa, kun olet työsuhteessa. Vakuutus kattaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidoissa, henkilö- ja esinevahinkoja sekä varallisuusvahinkoja. TEKin opiskelijajäsenenä et maksa tästä vakuutuksesta siis mitään.
Kannattaa kerryttää ansiosidonnaisen työttömyysturvan työssäoloehtoa jo opiskeluaikana. Voit liittyä Korkeasti koulutettujen kassa KOKOon TEKin kautta. Ansiosidonnainen työttömyysturva on paljon korkeampi kuin pelkkä työttömän päiväraha. Kassaan voit liittyä olemalla yhteydessä TEKin jäsenrekisteriin, kun olet työsuhteessa. Kassa on opiskelijalle maksullinen lisäpalvelu ja sen hinta vuonna 2020 on 66 euroa vuodessa.
Lisäksi jäsenille on tarjolla todella hyviä alennuksia ja etuja esimerkiksi vakuutuksiin, pankkipalveluihin, hyvinvointiin, harrastuksiin ja lomailuun. Kaikki edut löydät TEKin ja muiden akavalaisten liittojen yhteisestä Member+ -jäsenetuportaalista. Portaalista löydät myös vain TEKin jäsenille tarjolla olevia etuja sekä kausittaisia etuja.

Member+ -jäsenetuportaalista löydät mm. vuokramökkejä jäsenetuhintaan. Kuvan mökki sijaitsee Punkaharjulla. Kuva: Kai Vavuli
Verkostojen avulla uralla eteenpäin
Verkostojen merkitystä uralle ei voi korostaa liikaa. MAL:in ja TEKin jäsenenä voit osallistua tapahtumiin, joissa tapaat muita alan osaajia. TEKin jäsenenä sinulle on tarjolla TEK Akatemian luentoja ja seminaari. Urailtoihin voit osallistua opiskeluaikana striimin kautta ja valmistumisesi jälkeen paikan päällä. TEKin vastavalmistuneille jäsenille on tarjolla myös huippusuosittu Nuorten osaajien forum -valmennus ja vertaissparraus. MAL:in tapahtumissa tapaat muita matemaattisluonnontieteilijöitä.
Tehdään yhdessä maailman paras työelämä
On hyvä muistaa, että ammattijärjestöt eivät ole olemassa vain tarjotakseen etuja ja palveluita jäsenilleen. Ne ovat aatteellisia järjestöjä ja niillä on tärkeä yhteiskunnallinen rooli. TEK yhdessä muiden akavalaisten liittojen kanssa neuvottelee jäsentensä työehtosopimuksiin keskeiset työehdot yhdessä työnantajia edustavien liittojen kanssa.
Suomessa on ollut niin pitkään erinomaiset työehdot, että niitä on alettu pitää itsestään selvyyksinä ja työehtojen monesti ajatellaankin tulevan laista. Todellisuudessa työehdoista neuvotellaan keskimäärin parin vuoden välein eikä niiden jatkuminen ole millään tavalla kiveen hakattu. •
TEKin ja muiden liittojen neuvottelemia työehtoja ovat muun muassa:
• Palkankorotukset
• Lomarahat
• 7,5 tunnin työaika 8 tunnin sijaan
• Yli 9 päivää kestävän sairasloman palkka
• Työpaikkojen luottamusmiehet
• Minimipalkat
• Ilta- ja yötyölisät
• Matkakustannusten ja -aikojen korvaukset
• Sairaan lapsen hoitaminen ilman palkan menestystä
• Palkallinen äitiysvapaa 3 kuukautta
• Palkallinen viikon isyysvapaa
Jäsenet päättävät
TEK on jäsentensä perustama, omistama ja johtama. Ylin päättävä elin TEKin toiminnassa on jäsenten keskuudestaan valitsema 70 henkinen valtuusto. TEKin strategian ja toiminnan painopisteistä päättävät siis jäsenkuntaa edustava valtuusto ja heistä koostettu hallitus.
TEK vaikuttaa myös yhteiskunnallisesti ja lobbaa jäsenille tärkeiden asioiden puolesta. Näitä asioita tällä hetkellä ovat esimerkiksi tekniikan alan korkeakoulutuksen ja osaamisen kehittämistyö, nuorten kannustaminen tekniikan alalle sekä työ kestävän yhteiskunnan eteen.
Lisätietoa TEKin jäsenpalveluista ja -eduista opiskelijoille: www.tek.fi/opiskelijat
TEKSTI: Tiina Henry-Biabaud