Matematiikka – yhteiskunnan yleiskieli ja seminaari ”55 tarinaa matematiikasta”
Vuonna 2013 MAL järjesti yhdessä TEKin kanssa seminaarin ”Matematiikka – yhteiskunnan yleiskieli”. Vaikka seminaarin anti oli mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä, sen tiimoilta ei kuitenkaan saatu aikaiseksi varsinaista toimintaa koululaisten innostamiseksi opiskelemaan matemaattisia aineita.
Vuonna 2016 MAL järjesti seminaarin ”55 tarinaa matematiikasta”, jossa julkistettiin Matikkatarinat-sivusto. Sivuston tarkoituksena oli innostaa koululaisia opiskelemaan matematiikkaa. Seminaarin yhteydessä emeritus-professori Aatos Lahtinen ehdotti, että Suomen olisi itsenäisyyden juhlavuonna 2017 laadittava erityinen ”Matematiikan opetuksen ja tutkimuksen kehittämisohjelma”.
Vuoden 2016 TEKin valtuuston kokouksessa tehtiin aloite, jossa esitettiin, että TEKin tulee tehdä Opetusministeriölle ehdotus ”Matematiikan opetuksen ja tutkimuksen kehittämisohjelman” perustamisesta ja rahoittamisesta.
Vuonna 2017 MAL valmisteli luonnoksen ”Matematiikan kehittämisohjelma – 100 v Suomelle”, jonka MAL, TEK ja MAOL hyväksyivät. Ehdotus julkistettiin TEKin valtuuston kokouksen yhteydessä pidetyssä seminaarissa ja luovutettiin Opetushallituksen ylijohtaja Jorma Kauppiselle, joka lupasi viedä esitystä eteenpäin. Tilaisuutta varten TEK valmisteli myös videon ”Matematiikan kehittämisohjelma 100 vuotiaalle Suomelle”, jota jaettiin kaikkien saataville.
Matematiikan opetuksen kehitystehtävä
Vuonna 2018 Helsingin Maunulassa sijaitseva Helsingin matematiikkalukio sai Opetusministeriöltä valtakunnallisen matematiikan opetuksen kehitystehtävän, joka käynnistyi elokuussa 2018. Tehtävä on seitsenvuotinen.
Tehtävä kohdistuu matematiikan opetukseen ja matemaattisen kerhotoiminnan kehittämiseen lukioissa ja peruskoulun yläluokilla. Tarkoituksena on kehittää opetusmateriaaleja, lisätä matematiikan harrastusta ja edistää yhteistyötä alan eri toimijoiden välillä.
Marraskuussa 2018 MAL järjesti kehitystehtävästä tiedotus- ja keskustelutilaisuuden. Tilaisuudessa projektin vetäjä Ville Tilvis esitteli projektin ja kertoi sen taustoista.
Edellä mainittu video ja sen taustamuistio sisältävät runsaasti erilaisia ideoita matematiikan harrastuksen kehittämiseksi. Tuntuma kuitenkin on, että kaikki puuhaavat omiaan omissa nurkissaan, eikä ole mitään yhtenäistä näkemystä siitä, mitä tulisi tehdä. Eikä oikein ole yhteistyötäkään.
Ongelmana nähtiin myös se, että eri aktiviteetteja pyöritetään pääasiassa vapaaehtoisvoimin, talkootyönä. Ehdotettiinkin, että tulisi perustaa erityinen työryhmä suunnittelemaan miten esimerkiksi erilaisia kilpailuja voitaisiin kehittää yhdessä. Tulisi myös pohtia, miten erilaisia aktiviteetteja rahoitetaan.
Kiinnostusta matematiikkaan vahvistettava
Kiinnostusta matematiikkaan tulisi vahvistaa jo ennen lukiovaihetta, ehkä jopa varhaiskasvatuksen puolella.
Monet koulut eivät ole mukana minkäänlaisessa matematiikan harrastukseen liittyvässä toiminnassa. On paljon tältä osin ”syrjäytyneitä” lukioita!
Matematiikan sovellusten ja sen, miten matematiikkaa käytetään erilaisissa laitteissa, teollisuudessa, kaupassa, tieteessä yms. tulisi näkyä myös matematiikan opetuksessa. Kouluissa matematiikkaa opetetaan vain matematiikan vuoksi ilman sen yhteyksiä elävään elämään. Tulisi opettaa jotain sellaista, mitä jossain käytetään, ja tulisi näyttää, mitä hyötyä matemaattisten ongelmien ratkaisemisesta on.
Yhteisiä hankkeita matematiikkaan ja matematiikan oppimiseen liittyen
Helmikuussa 2019 MAOLin ja MALin edustajat pitivät palaverin, jossa oli tarkoituksena keskustella mahdollisista yhteisistä hankkeista matematiikkaan ja matematiikan oppimiseen liittyen.
Keskustelussa todettiin, että kesälukioseura järjestää kesälukiotoimintaa myös matematiikassa. Opetus kohdistuu pääasiassa lukion eri kurssien kertaamiseen, mutta pakollisten lukiokurssien lisäksi järjestetään myös matematiikan ja fysiikan erikoiskursseja.
MAOL tukee matematiikkaolympialaisten valmennettavia. MAOL järjestää myös nk. Neljän tieteen kisoja, joihin kuuluvat lukion matematiikka-, fysiikka- ja kemiakilpailut, peruskoulun matematiikkakilpailu sekä lukion ja peruskoulun yhteinen tietotekniikkakilpailu Datatähti.
Palaverissa todettiin, että matematiikkakilpailujen osalta on tarvetta yhteistyölle. Uusia kilpailuja ei kannata suunnitella, vaan kaikki paukut tulisi laittaa Neljän tieteen kilpailuihin. Kilpailuja järjestetään kaikissa kouluissa, ja ne saavat huomiota myös paikallisesti.
Matikkatarinat-sivusto ei ole saavuttanut sellaista kiinnostusta ja huomiota kuin toivottiin. Sivuston sisältöä tulisi kehittää niin, että se olisi kiinnostavampi opettajille ja koululaisille.
Todettiin, että kouluissa eri puolilla Suomea on kuitenkin runsaasti erilaisia aktiviteetteja kiinnostuksen herättämiseksi, esimerkiksi kerhoja ja erilaisia matematiikkaan, fysiikkaan, kemiaan ja biologiaan liittyviä kilpailuja. •
Teksti: Martti Annanmäki
Kuva: Mika Korhonen, Unsplash