Energiatulevaisuus ja uusiutuvat energiamuodot
MALin syyspäivät pidettiin 2015 Hämeenlinnassa Verkatehtaan tiloissa. Tavanomaisesta poiketen syyspäivät toteutettiin aamupäivän mittaisena seminaarina energiatulevaisuudesta sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Verkatehdas tarjosi erinomaiset puitteet seminaarille sekä kollegojen kohtaamiselle. Seminaariin osallistuneilla oli mahdollisuus seminaariesitysten jälkeen osallistua tutustumiskäyntiin Hämeen linnassa.
Uusiutuva energia
Suunnittelupäällikkö Mika PA Anttonen ST1:stä esitteli aluksi ST1:n toiminnan kehitystä polttoaineiden tukkukauppiaasta ja jakelijasta nykyaikaiseksi uusien energiamuotojen jakelijaksi. Yhtiö on keskittynyt pohjoismaisiin markkina-alueisiin ja harjoittanut aktiivista laajentumisstrategiaa toimintansa monipuolistamiseksi. Tavoitteena viime vuosina on ollut kaupallisesti kannattavien ja ympäristöä säästävien ratkaisujen löytyminen. Erityisesti kohteena on ollut perinteisten polttoaineiden korvaaminen muilla vähäpäästöisemmillä vaihtoehdoilla. Hyvänä esimerkkinä on bioetanolin valmistuksen kehittäminen. Jätteiden hyödyntäminen raaka-aineena on ollut tärkeä kehittämissuunta yhtiöllä. Tuulivoima ja maalämpö ovat myös olleet yhtiön strategiassa keskeisessä asemassa. Perinteisten liikennepolttoaineiden jakelijana tavallisen kuluttajan silmissä tunnettu yhtiö toimii todellisuudessa jo nyt monella uusiutuvalla energia-alueella ja tähtää selättämään tulevaisuuden haasteita, jotka koskevat ilmaston muutosta, ympäristön suojelua ja energiataloudellisia ratkaisuja.
Fossiilisista polttoaineista eroon, sähkön avulla korvaava energiaa
Energiateollisuus ry:n johtaja Jukka Leskelä esitti näkemyksiään kansallisesta ja kansainvälisestä energiatilanteesta osittain sähköntuottajien näkökulmasta.
Ympäristön kannalta hiilidioksidipäästöjen vähentäminen on keskeisellä sijalla. EU:n energiatavoitteena on kasvihuonepäästöjen vähentäminen jopa 85 %:lla vuoteen 2050 mennessä.
Tämä edellyttää monia toimenpiteitä, mm. uusiutuvan energian tuotantoa ja energian käytön vähentämistoimia kehittyvän teknologian avulla. Kansainvälisessä uusien energiamuotojen käytön vertailussa Suomi on tosin menestynyt kohtuullisen hyvin eräisiin EU:n muihin maihin verrattuna, mikä antaa hyvän lähtökohdan kansallisille jatkotoimille.
Energialähteiden tuonnilla on suuri taloudellinen vaikutus niin EU:n kuin kansallisella tasolla. Suomenkin kansantalouden kannalta erityisesti öljyn kulutuksella on merkitystä. Myös omavaraisuusasteen nostamisessa öljyllä on keskeinen rooli. Uusien energiamuotojen käytön lisäämisellä on näin ollen nyt tilausta.
Merkittävin fossiilisten polttoaineiden käytön vähentäminen saavutettaisiin siirtymällä autojen energian käytössä sähkön käyttöön. Kiinteistöjen lämmityksessä saavutettaisiin myös suuria säästöjä siirtymällä uusiin energiamuotoihin. Muutoksilla olisi selvät vaikutukset ympäristöön ja ilmastoon.
Miten tavoitteeseen päästään? Edellytyksenä on mitä ilmeisimmin järjestää vaikuttavat lainsäädännölliset pakotteet ja kuluttajien asenteiden muutokset. Teknologian kehittyminen ja sähköllä toimivien ajoneuvojen valmistuksen laaja sarjatuotanto ovat myös eräitä avaimia ratkaisuun. Sähköenergian käytön lisääminen liikenteen ja muun talouden piirissä sekä älykkäiden järjestelmien käyttöönotto edistäisivät tavoitteiden saavuttamista.
Aurinkosähkö ja muut uusiutuvat energiat korvaavina tekijöinä
Tampereen teknillisen yliopiston emeritus professorin Helge Lemmityisen mielestä aurinkoenergia on monien muiden uusiutuvien energiamuotojen ohella tulevaisuuden tärkeä primäärinen energialähde. Syitä tähän on useita. Ilmastotekijöiden ohella maapallon väestön kasvu on nopeata seuraavien kymmenien vuosien aikana. Kasvun nopeus poikkeaa huomattavasti eri maanosissa. Länsimaissa kasvu on hillittyä, nykyisissä kehitysmaissa taas erittäin nopeata. Energian tarpeen painopistealueet maantieteellisesti muuttuvat. Teknologian kehittyminen, energiasäästöjen mahdollisuuksien paraneminen ja ilmastomuutoksen haittojen eliminointi vaativat uusia ratkaisuja.
Energiasäästöillä, uusiutuvalla energiakäytöllä sekä uusiutuvien energialähteiden, erityisesti aurinkoenergian, käytön lisäämisellä pystytään tulevaisuudessakin huolehtimaan maapallon väestön energiatarpeiden tyydyttämisestä ilman että elintasosta tarvitsisi tinkiä. Myös energian hinta pystytään erilaisten toimenpiteiden summana ainakin lähivuosikymmenten kuluessa pitämään ennusteiden mukaan kohtuullisena.
Luennoitsijoiden esittämät videokalvot ovat nähtävissä MALin sivuilla osoitteessa www.mal-liitto.fi/fi/edit-artikkeli-mal-syyspäivät-3102015.
Pekka Koivisto