MAL’ osallistui tämänvuotiseen Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivään tarjoamalla Helsingissä ja Oulussa ilmaisia esityksiä matemaatikkoaiheisesta elokuvasta – näitähän ei ole tarjolla liiaksi saakka. Alejandro Amenábarin ohjaama Agora (Espanja, 2009) kertoo Aleksandriassa 400-luvun vaihteessa eläneestä naispuolisesta matemaatikosta, astronomista ja filosofista Hypatiasta (k. 415). Elokuva seuraa historiallisia tapahtumia varsin tarkkaan – katsojan kannalta ehkä hieman turhankin tarkkaan, koska joidenkin repliikkien merkityksen juonen käänteissä ymmärsin vasta kolmannella katsomiskerralla. Tarinaa on mehustettu, tai elokuvallistettu, muutamalla fiktiivisellä elementillä; faktan ja fiktion erottamisesta kiinnostuneille suosittelen englanninkielisen Wikipedian hakusanaa Hypatia.
Hypatialta ei ole tiedossa matematiikan historiaan jääneitä omia tuloksia, mutta hän oli aikalaisten kertoman mukaan erittäin laaja-alaisesti oppinut, yleisesti tunnettu ja arvostettu hahmo. Hän editoi ja kommentoi mm. Ptolemaioksen astronomiateoksen Almagest ja Apollonioksen kirjan kartioleikkauksista. Filmin alussa on tähän viittaava kohtaus, jossa hän korjaa jonkin numeron yhdessä matemaatikkoisänsä Theonin kanssa. Hypatian kohtaloksi tuli kuitenkin joutua kiihkokristillisen väkijoukon lynkkaamaksi Aleksandrian piispan ja Rooman valtakunnan maallisen vallan hegemoniakamppailun puitteissa.
Esityksiin tuli parikymmentä katsojaa kuhunkin, ja useimmat jäivät myös niiden jälkeiseen keskusteluun. Agora nostaakin kiinnostavasti esiin monia edelleen ajankohtaisia asioita: vapaan ajattelun arvon, tieteenvastaisuuden vaarat, naisintellektuellien aseman patriarkaalisessa yhteiskunnassa, ja myös kirjastojen merkityksen – elokuvan tapahtumiin sisältyy puoli vuosituhatta aikaisemmin kukoistuksensa huipulla olleen Aleksandrian jättiläiskirjaston viimeisen toimivan kokoelman, Serapeumin sivukirjaston hävittäminen. Minusta hieno ele oli muutamaan kertaan toistettu jättiläiszoomaaminen avaruudesta Aleksandrian ihmisiin, joilla oli taivaankappaleiden luonteesta ja suhteista mitä erilaisimpia uskomuksia ja teorioita. Tällainen zoomaus kannattaa muutenkin tehdä silloin tällöin mielessään asioiden saattamiseksi tärkeysjärjestykseen.
Elisa Viihde Viaplayn asiakkaat löytävät Agoran verkkopalvelustaan, ja YouTubessakin se näyttää olevan. Agorasta on myös tehty blu ray -levy, jonka voi löytää hyvin varustetusta divarista. •
Ilkka Norros