
MAL:n ekskursiolle Loviisaan oli ilmoittautunut 17 osallistujaa. Ryhmä nousi linja-autoon ja lähti Mikonkadun tilausajolaiturista aikataulussa klo 8:30 kohti Loviisaa kuljettajamme Bjarnen kyydissä. Matka taittui nopeasti ja saavuimme ensimmäiseen kohteeseemme klo 10 tutustumaan Loviisan ydinvoimalaan. Tämä tapahtui toki Fortumin näyttelyhuoneistossa Loviisan keskustassa, koska vain harvoilla on enää pääsy voimalan alueelle.
Saimme tuhdin paketin tietoutta ydinvoimalan historiasta ja tekniikasta Fortumin edustajien Mian ja Taijan opastuksella. Lisäksi tapahtuman toinen järjestäjä Taneli Prittinen kirjoitti kaikille jaettavaksi erittäin ansiokkaan selostuksen Suomen ja erityisesti Loviisan ydinvoimalan vaiheista.
Pää pyörällä uudesta tiedosta olikin hyvä jatkaa lounaalle Bistro Kronaniin, jossa meille tarjoiltiin maittava lounas hyvässä seurassa. Vatsa täynnä olikin hyvä jatkaa tutustumista Loviisaan.



Tässä vaiheessa joukkoon liittyi Maija Hanson Loviisan Oppaat ry:stä. Istuimme bussissa ja päät pyörivät kuin tutkapallot Bjarnen ohjatessa bussia kapeilla kaduilla Maijan selostaessa Loviisan nähtävyyksiä. Tutuksi tulivat niin suola-aitat kuin Ungernin ja Rosenin maalinnakkeet.



Tämän jälkeen oli vuorossa kahvitauko Tuhannen tuskan kahvilassa, jossa saimme nauttia kahvit posliinikupeista maukkaan raparperi-toscapiirakan kera. Yritimme urkkia reseptiä, mutta se jäi edelleen salaisuudeksi. Tästä olikin hyvä jatkaa matkaa kohti viimeistä etappia eli Malmgårdin kartanoa. Kartanossa meitä opasti itse kreivi Henrik Creutz, joka kertoi kartanon vaiheista ja suvun historiasta. Ennen kotimatkan alkua piipahdimme vielä kartanon puodissa, jossa oli tarjolla kartanon omia luomutuotteita. Puodista oli mahdollista ostaa esim. erilaisia viljatuotteita sekä kiinteässä että nestemäisessä muodossa. Monen reppuun sujahti Malmgårdin oman panimon olutta sekä erilaisia luomujauhoja ja puurohiutaleita. Matkanjohtajalla oli vielä yksi yllätys ennen paluuta Helsinkiin. Jokainen sai kotiin viemisiksi tuoreen Hardomin saaristolaisleivän. Oli ihan pakko maistaa heti kotiin päästyä ja hyvää oli!
Merja Korpela sai lopuksi osallistujilta ansaitut kiitokset hyvin järjestetystä matkasta. •
Tomi Haatainen