MALin tämänvuotiseen hallitukseen valittiin opiskelijoiden edustajaksi Juulia Kärki, joka viimeistelee tilastollisen data-analyysin graduaan Tampereen yliopistossa ja työskentelee samalla asiantuntijana Traficomilla Helsingissä. Juulia on ollut aktiivisesti opiskelijajärjestötehtävissä ja hallinnon opiskelijaedustajana monta vuotta. Hänelle on kertynyt kokemusta puheenjohtamisesta, koulutuspoliittisesta vaikuttamisesta ja tapahtumien järjestämisestä. MAL-lehti pyysi häntä kertomaan ajatuksista MALin opiskelijatoiminnan kehittämiseksi.

MAL lienee varsin huonosti tunnettu omien alojensa eli matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden keskuudessa, vaikka TEKillä on näillä aloilla paljon muitakin opiskelijajäseniä kuin teekkareita. Millaisia tapahtumia ja toimintaa juuri MAL voisi tarjota opiskelijoille?
MAL voisi tarjota opiskelijoille matalan kynnyksen verkostoitumismahdollisuuksia, jotka toisivat yhteen matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijat eri yliopistoista. Tällaisissa tilaisuuksissa opiskelijat pääsisivät keskustelemaan alan ajankohtaisista teemoista ja osallistumaan koulutuspoliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun MALin tieteenaloilla. Olisi myös tärkeää, että MALin toimintaa saataisiin näkyvämmäksi opiskelijoiden keskuudessa, sillä tällä hetkellä se ei ole kovin tunnettu.
Erityisesti aloitteleville opiskelijoille suunnatut tapahtumat voisivat helpottaa heidän pääsyään mukaan järjestön toimintaan. Esimerkiksi erilaiset työelämäillat tai teemawebinaarit, joissa asiantuntijat jakavat kokemuksiaan, voisivat olla opiskelijoille hyödyllisiä. Näin opiskelijat saisivat mahdollisuuden tutustua konkreettisesti siihen, millaisia uramahdollisuuksia matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen aloilta löytyy.
Olisi myös hienoa kuulla opiskelijoilta, millaista toiveita ja ideoita opiskelijoilla on kehittää MALin tarjontaa opiskelijoille. Tätä ennen olisi tarkoitus lähestyä opiskelijoita opiskelijajärjestöjen kautta ja saada näkyvämmäksi sitä kautta MALin toimintaa.
Voisiko MALilla olla jotain säännöllisempää yhteistoimintaa ainejärjestöjen kanssa? Millaisten teemojen ja toimintamuotojen yhteydessä?
Ehdottomasti voisi olla enemmän säännöllistä yhteistoimintaa ainejärjestöjen kanssa. Esimerkiksi MAL voisi toimia sponsorina opiskelijatapahtumissa tai tarjota apua puhujien etsimisessä erilaisiin tilaisuuksiin kuten ATK-YTP tai IntegraatioFest. Tämän lisäksi MAL voisi järjestää tapahtumia, joissa opiskelijoille tarjotaan konkreettista tietoa työelämästä. Näin opiskelijat saisivat paremman käsityksen siitä, millaisia taitoja työelämässä tarvitaan ja miten heidän opintonsa tukevat heidän tulevia urapolkuja.
Yhteistyö voisi rakentua myös teemojen ympärille, jotka kiinnostavat erityisesti matematiikan, fysiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoita, kuten uusimmat teknologiat ja tutkimusinnovaatiot. Ainejärjestöjen kanssa järjestettävät yhteiset tapahtumat voisivat yhdistää eri yliopistojen opiskelijoita ja tarjota mahdollisuuden tutustua laajemmin alaan ja sen kehitykseen. Lisäksi voisi tarjota enemmän mahdollisuuksia laajentaa opiskelijaverkostoja ja osaamista myös kansainvälisesti, koska MALilla on hyvät yhteydet alojemme työelämään.

Onko MALin alojen opiskelijoilla klassisissa ja teknillisissä yliopistoissa mainittavia eroja opintojen sisällöissä, suuntautumisessa tai opiskelijakulttuurissa?
Tämä on hyvä kysymys, mutta siihen ei ole yksiselitteistä vastausta, sillä opintojen sisällöt ja painotukset vaihtelevat huomattavasti myös kaupungeittain. Esimerkiksi Tampereella monet ohjelmointikurssit ovat yhteisiä sekä teekkareille että matemaattis-luonnontieteellisille opiskelijoille. Monet valitsevat teknillisempiä kursseja riippumatta pääaineestaan, sillä ne tukevat hyvin oman alan opintoja. Lisäksi MOOC-verkkokurssit (Massive Open Online Courses) ovat suosittuja ja tarjoavat mahdollisuuden suorittaa kursseja eri yliopistoista, mikä lisää joustavuutta opiskelijoiden opintoihin.
Opiskelijakulttuureissa on toki valtavasti eroja. Teekkariperinteet erottuvat erityisellä tavoillaan, mutta toisaalta monet opiskelijat pitävät yhtä, riippumatta siitä, mihin tieteenalaan he suuntautuvat. Olen itse ollut aktiivinen kotijärjestössäni Luupissa, jossa yhdistyy kolme eri alaa: matematiikka, tilastollinen data-analyysi ja tietojenkäsittelytieteet. Tämän monialaisuuden kautta olen nähnyt, kuinka tiivis yhteisöllisyys voi olla, vaikka opiskelijat tulevat erilaisista taustoista ja opiskelevat eri aloja.
Olen myös järjestänyt ja osallistunut suuriin valtakunnallisiin opiskelijatapahtumiin, kuten ATK-YTP ja IntegraatioFestiin, joissa erilaiset opiskelijakulttuurit näkyy. Näissä tapahtumissa on ollut mahdollisuus oppia paljon eri kaupunkien opiskelijaperinteistä, kuten sitseistä, jotka poikkeavatkin hyvin paljon kaupungista riippuen.
Lopulta eroja opintojen sisällöissä ja opiskelijakulttuureissa toki on, mutta yhteisöllisyys on kantava voima alasta, kaupungista tai yliopistosta riippumatta. Tämä yhteisöllisyys luo perustan yhteistyölle, joka voi parhaimmillaan tuoda esiin erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja. MALilla voisi olla tärkeä rooli tämän yhteisöllisyyden tukemisessa ja alan opiskelijoiden yhteen tuomisessa. •