Kuvassa professori Kalevi Ekman. Kuva: Aalto Design Factor
Huhtikuisen vierailumme ensimmäisen tunnin tutustuimme Aalto-yliopiston Design Factoryn toimintaan. Toimintaa ja tiloja esitteli professori Kalevi Ekman, joka on johtanut kyseistä toimintaa koko ajan. Ekman sekä kaikki kohtaamamme opiskelijat näyttivät olevan hyvin innostuneita tekemisissään.
Design Factory aloitti toimintansa vuonna 2008 VTT:ltä tyhjäksi jääneessä rakennuksessa. Rakennuksessa on tilaa yli 3 000 neliömetriä. Se tarjoaa hyvät puitteet kurssien, tutkimusryhmien, projektien ja startup-yritysten toiminnalle.
Kukin noin kymmenen hengen projektiryhmä aloittaa työnsä syksyllä. Ratkaistavakseen se saa jonkin yrityksen tuote- tai tuotekehitysongelman. Projekti kestää kevääseen asti. Tavoitteena on rakentaa tuotteen prototyyppi. Yritys maksaa tietyt summat sekä projektiryhmälle että Design Factorylle. Tuotos on rahoittavan yrityksen omaisuutta. Ellei yritys halua hyödyntää tuotosta, se voi myös luovuttaa sen projektiryhmälle. Näin on joitakin kertoja tapahtunut ja sen seurauksena projektiryhmä on perustanut yrityksen ja kehittänyt prototyypistä tuotteen. Kaikkiaan projekteja on toteutettu yli 200.
Suurin osa paikalla olleista opiskelijoista käytti englannin kieltä, koska lähes kaikissa projektiryhmissä on mukana ulkomaalaistaustaisia opiskelijoita. Projektiryhmään voi kuulua myös muita kuin Aalto-yliopiston eri alojen opiskelijoita, jopa juridiikan opiskelijoita. Ekman toivoo saavansa ryhmiin enemmän lääketieteen ja mikrobiologian opiskelijoita.
Design Factory tekee yhteistyötä yli 10 muussa maassa toimivan vastaavan organisaation kanssa. Talon keittiössä oli ruudulla nähtävissä jatkuvaa kuvaa kahdesta ulkomaisesta toimipisteestä.
Talossa on yksi tilava keittiö. Ruokaa ja kahvia saa valmistaa ja nauttia vain siellä. Tällä järjestelyllä halutaan saada kaikki talossa eri projekteissa työskentelevät tutustumaan toisiinsa ja antamaan uusia näkökulmia toistensa projekteihin. Vierailumme aikanakin muutama opiskelija valmisteli ruokaa ja keitti kahvia.
Sen jälkeen siirryimme pihan toisella puolelle, jossa sijaitsevat Urban Millin toimitilat. Siellä isäntänämme toimi Lars Miikki, joka on myös TEK:n aktiivi toimija.
Urban Millin käytössä on 1 300 neliömetrin tila. Siinä toimi aiemmin VTT:n sillanrakennuslaboratio. Rakennuksen toisessa päässä sijaitsee Startup Sauna. Kaikki nämä kolme toimintoa ovat läheisessä vuorovaikutuksessa toisiinsa. Tilassa on myös mahdollista järjestää kokouksia ja tapahtumia, joihin mahtuu samaan aikaan jopa 300 henkilöä.
Urban Mill tarjoaa mahdollisuudet yhdessä tekemiseen ja yhdessätekemisen kiihdytyspalveluna urbaania elämää parantaville innovaatioille ja niiden toteuttajille.
Startup-yritykselle se tarjoaa edulliset tilat ja toiminnan perusedellytykset. Urban Mill näkyy Espoossa aktiivisena kaupunkiympäristön kehittäjänä kutsuen myös kaupungin asukkaita ja päättäjiä mukaan tilaisuuksiin.
Vierailukohteiden nettisivut: https://urbanmill.org ja https://www.designfactory.aalto.fi
Teksti: Lasse Kähärä