MALin matemaatikkoelokuva 2024


Mahtavaa matematiikkaa -teemapäivää vietetään vuosittain marraskuun ensimmäisenä torstaina. MALin panoksena tässä TEKin koordinoimassa tapahtumakokonaisuudessa on jo pitkään ollut tarjota matemaatikkoaiheisen elokuvan teatteriesitys ja sen jälkeinen keskustelu. Tällä kertaa elokuvana oli Anna Novionin ohjaama Margueriten teoreema (Ranska-Sveitsi 2023), jonka nimiosaa esittää sveitsiläinen Ella Rumpf.
MALin tähän mennessä esittämät neljä elokuvaa ovat sattumalta sijoittuneet historialliseen aikajärjestykseen: Hypatia kertoi antiikin aikaisesta naismatemaatikosta, The man who knew infinity 1900-luvun alussa vaikuttaneesta Ramanujanista ja Hidden figures – Varjoon jääneet mustista naisista, jotka laskivat satelliittien ratoja 1950-luvulla. Nykypäivään sijoittuva Margueriten teoreema on tässä sarjassa ensimmäinen, jonka päähenkilö ja tarina ovat puhdasta fiktiota.
Tässäkin elokuvassa on pitkälti pyritty realismiin, mikä ei ole aivan helppoa, kun aiheena on matematiikan tutkimus. Marguerite on lahjakas nuori matemaatikko, joka yrittää väitöskirjatyössään todistaa kuuluisaa Goldbachin konjektuuria. Jokainen kakkosta suurempi parillinen luku näyttää olevan kahden alkuluvun summa, mutta tätä ei ole kukaan pystynyt todistamaan. Tapahtumapaikkana on aluksi Pariisin École normale supérieure yliopisto.
Kun Marguerite esittää tuloksiaan laitoksen seminaarissa, opiskelijat huomaavat todistelussa aukon, joka osoittautuu vakavaksi. Tällaistahan matematiikassa sattuu, mutta vielä shokeeravampaa on, että työtä ohjaava professori sanoo saman tien ohjaussuhteen irti. Marguerite lähtee ottamaan vauhtia hänelle vieraasta yliopiston ulkopuolisesta maailmasta. Lukuteorian ongelmat eivät kuitenkaan poistu mielestä kuin väliaikaisesti, ja lopulta hän todistaa jotakin merkittävää aihepiiristään ja esittää sen konferenssissa Lausannen teknillisessä korkeakoulussa. Kauniisti menee myös mukaan punottu perinteinen rakkaustarina. Anna Novion ja koko tekijäkunta on onnistunut hienosti tavoitteissaan.
Ymmärrettävistä syistä elokuva ei kerro, mitä tarkalleen tuli todistetuksi. Käsikirjoituksessa vilautellaan kuitenkin taitavasti, että kysymyksessä olisi jonkinlainen versio Endre Szemerédin teoreemasta. Tämä on tunnettu elossa oleva matemaatikko, ja hänen nimensä oli bongattavissa lopputekstien kiitoksissa – ilmeisesti hän oli tarkistanut käsikirjoituksen! Vastaavanlaista huolellisuutta matematiikan käsittelyssä on noudatettu läpi elokuvan, jopa jokaisen taustalla näkyvän kaavankin kerrotaan olleen lukuteorian asiantuntemuksella uskottavan näköiseksi kirjoitettu; ja oikeiden tapahtumapaikkojen lisäksi myös yliopistoilla näkyvät matematiikan opiskelijat ja tutkijat olivat ihan oikeita tämän lajin otuksia.
* * *
Helsingin esitykseen Orionissa 7.11. saapui satapäinen ja monen ikäinen yleisö, runsain tähän mennessä. Keskustelu oli vilkasta, ja matematiikan harrastusta ja asiantuntemusta oli mukana lukiolaisista professoreihin. Oliko nuoren seminaariyleisön mölinä virheen löytyessä uskottavaa – eikö todellisuudessa olla huomattavasti hienostuneempia? Entä ohjaajan tyly suhtautuminen? Käyttävätkö matemaatikot edelleen liitutauluja – vastaus kyllä! Onko matemaatikoille yleistä työskennellä Margueriten kaltaisessa flow-tilassa – luultavammin ei niinkään, ainakaan kukaan paikalla olleista ei tätä kysyttäessä omalta osaltaan kertonut.
Oulussa oli kaksi esitystä, jotka Elokuvateatteri Star järjesti aikaisempien vuosien tapaan. Osallistujia sai ottaa sali täyteen kumpaankin esitykseen. Tapahtumaa tuki jälleen myös TEK. Esityspäivä 21.11. oli muiden tapahtumien vuoksi viikkoa myöhäisempi kuin aikaisempina vuosina. Näin erityisesti iltaesitys joutui kilpailemaan pikkujoulujen kanssa. Pieni maksullisuus vaikeutti yllättäen tiedotusta kouluissa. Yliopistoväki ja opiskelijat olivat jälleen mukana. Ilahduttavasti tieto oli mennyt myös matematiikan opiskelijoille. Tapahtuma on vakiinnuttanut asemansa.
Katsojamäärä jäi aikaisempaa pienemmäksi, mutta 80 osallistujaa sopivasti jakautuneena tuotti vilkkaan keskustelun kummankin esityksen jälkeen. Taustaltaan ja iältään monipuolinen yleisö toi mukaan erilaisia näkökulmia ja kysymyksiä. Tutkimuksen kuvaamista pidettiin asiantuntevana ja ympäristö näytti oikealta. Hyppy ulkopuoliseen maailman toi mukaan matematiikan monipuolisuuden ja opiskelijaelämän haasteet. Margueriten ehdottomuus, rakkaustarina ja konferenssin loppuhuipentuma toivat elokuvan draaman kaaren, jolla katsojat pyrittiin pitämään tiiviisti mukana. Huipentuman kaltaista kokontumista ei kukaan ollut tähän mennessä tavannut käymissään konferensseissa. Ohjaajan tyly suhtautuminen ja tilanteeseen mukautuminen olivat osa tarinaa. Myös flow-tilaa alleviivattiin varmaankin tarinaan sopivasti liioiteltuna. Flow-tila voi tulla esille tutkimuksessa, mutta kukaan ei tuonut esille omakohtaisia esimerkkejä. Suomalainen yleisö havaitsi liioittelua, mutta oliko sitä samassa määrin ranskalaisesta näkökulmasta katsottuna?
MAL jatkaa matemaatikkoelokuvien sarjaansa jälleen seuraavana Mahtavaa matematiikkaa -päivänä ensi marraskuun alussa. Harkinnassa on myös sen laajentaminen useampaan kuin kahteen kaupunkiin. •
Esko Juuso ja Ilkka Norros