Matematiikan ja luonnontieteiden kouluissa saavutettavan oppimistason heikentyminen on johtanut kasvavaan huoleen tutkimuksen ja talouden toimikyvyn säilymisestä. Joulukuussa 2023 julkistettu PISA-tulosten odotettu romahtaminen nosti ongelmat yhä voimakkaammin julkiseen keskusteluun. Ratkaisujen pohtiminen oli jo käynnissä kouluopetuksen valtakunnallisessa seminaarisarjassa, joka esitti opetuksen kaikille tasoille juurihoitoa.
Suomen energiajärjestelmän ongelmat maamme välttämättömän energiantarpeen huolehtijana ovat myös korostuneet alkuvuoden aikana. Sekään ei ole yllätys: Suomen leveysasteilla kesän ja talven väliset erot vaativat monipuolisia energiaratkaisuja. Vihreää sähköä tuotetaan jo ylimäärin kesällä, mutta silti se ei riitä talven pakkasilla. Akut ja pumppuvoimalat ovat nimenomaan säätövoimaa, joka ei riitä vuodenaikojen välisten erojen hallintaan. Talven pakkasjaksot ovat tässä vaikeimpia. Tämän talven pakkasjaksot pakkasjaksot osoittivat, että huolimatta suurista sähkön säästöistä sähkömarkkinat eivät pystyneet hoitamaan tilannetta, kun tuulivoimaa ei juuri ollut. Sähkön puute taas johti pörssisähkön rajuihin hintavaihteluihin. Ydinvoimaloiden lisärakentamisella voitaisiin hoitaa talviolosuhteet, mutta kesällä talvelle suunniteltu kapasiteetti on turhan suuri. Varastointi lämpönä on välttämätöntä ja siihen olisi järkevää liittää myös aurinko- ja geotermistä lämpöä sekä CHP-tuotantoa. Pienydinvoimaloita joutuu vielä odottelemaan muutamia vuosia. Vihreästä sähköstäkin seuraa haittoja luonnolle: aurinkopaneelit, tuulivoimalat ja siirtolinjat vievät metsää pois muusta käytöstä ja heikentävät ratkaisuja hiilen kiertokulun varmistamiseen. Vety on energiavarasto ja sille on kyllä käyttöä, mutta vetytalouteen on pitkä matka.
Kolmas ongelma on hyvinvointialueiden rahoitusvaikeudet, mutta ehdotetuilla leikkauksilla ei saavuteta todellista säästöä. Ihmiset säilyttävät toimintakykynsä pitkään, jos ravinto, liikunta ja palautuminen säilyvät tasapainossa ilman stressiä. Tähän päästään ainoastaan ennaltaehkäisyä vahvistamalla ja siinä lähellä oleva terveydenhuoltoverkosto olisi hyvä edistäjä. Hoitoyksiköiden leikkaukset ja hoidon keskittäminen katkaisevat tämän tuen. Vanhenevan väestön hoitotarpeen kasvua tulisi kaikin keinoin rajoittaa.
Tässä lehdessä esitetyissä seminaarisarjan johtopäätöksissä painopiste on tutkimuksen ja teollisuuden osaajatarpeen vaatimista toimista. Erilaisten energiajärjestelmien ja hyvinvointialueiden hallinnassa on sama osaajaongelma. Tarvitsemme matematiikkaa ja luonnontieteitä soveltavia uusia ratkaisuja eri aloille ja myös itsellemme.
• Esko Juuso