SMEAR-tutkimusasema Järviseljassa.
Tätä arvoitusta kohti lähti parinkymmenen henkilön MAL-porukka perjantaina 23.9.2016 Helsingin Katajanokalta. Matka sujui joutuisasti aamiaisen merkeissä.
e-Estonia Showroom
Tallinnassa siirryttiin bussilla keskustassa sijaitsevaan e-Estonia Showroom -esittelytilaan, jossa meille esiteltiin englanniksi virolaisten yhä voimakkaammin kehittyvää e-yhteiskuntaa. Virossahan on jo muutaman vuoden ollut käytössä kaikille kansalaisille pakollinen id-kortti sähköiseen tunnistautumiseen ja –allekirjoitukseen. Tämä mahdollistaa mm. verkkoäänestykset vaaleissa omalla tietokoneella tai puhelimella sekä sähköisen asioinnin niin viranomaisten kuin yksityistenkin toimijoiden, kuten pankkien kanssa. Esittelijä kertoi, että Virossa voi jo nyt suunnilleen hoitaa kaikki tunnistautumista vaativat asiat kännykällä, paitsi mennä naimisiin ja erota!

Viimeisin merkittävä, viime vuonna käyttöön otettu Estonia-palvelu on Viron myöntämä sähköinen henkilökortti kenelle tahansa, riippumatta kansalaisuudesta. Tämä sähköinen henkilökortti mahdollistaa erilaiset viralliset tunnistautumiset Virossa, ja mahdollistaa täten esim. yrityksen perustamisen etänä ja vakuutuspalvelut ulkomaalaisille. Tavoitteena heillä on yli 10 miljoonaa digitaalista virolaista!
Kaikki Estoniapalvelut nojaavat X-Road nimiseen erittäin nopeaan tietoverkkoon, joka sitoo yhteen viranomaisten ja muiden palvelujen tarjoajien hajautetut palvelut tietokantoineen. Verkko on erittäin hajautettu. Siinä ei ole mitään keskitettyä solmupistettä ja palveluntarjoajat liittyvät ja lisäävät verkkoon palveluja sitä mukaan kun ne valmistuvat pitkälle standardoidun rajapinnan kautta. Kaikki verkossa liikkuva data on sähköisesti allekirjoitettu, autentikoitu ja salakirjoitettu.
Tartu Tähetorn
Yhden pysähdyksen taktiikalla matkattiin bussilla kohti Tarttoa, johon saavuttiin alkuillasta. Majoituttiin keskustan London-hotelliin ja illallinen oli pienen kävelymatkan päässä Werner-ravintolassa. Keskiyöhön mennessä kaikki olivat saaneet tilaamansa ruoat ja juomat. Werneriä voi suositella erityisesti herkullisten leivosten ostopaikkana. Paikka sijaitsee lähellä yliopiston kaunista klassista tyyliä edustavaa, vuosina 1804-09 rakennettua päärakennusta.

Seuraavana aamuna käveltiin hotellista Toomemäelle päämääränä Tarton tähtitorni. Toomemäki (Toomemägi) on Tarton kaupungin ja Pohjois-Euroopan vanhimpiin kuuluvan yliopiston (Kustaa II Adolfin vuonna 1632 perustama) historiallinen sydän. Alueella voi tutustua Tarton yliopiston runsaaseen perintöön ja tarinoihin tieteestä, taiteesta, tähtitieteestä, lääketieteestä, yliopisto-opetuksesta ja opiskelijaelämästä 1600-luvulta nykyaikaan. Tarton tähtitorni, rakennettu 1808, on maailman tähtitieteen ja geodesian historian muistomerkki. Siellä on harjoitettu huipputiedettä, joka on muuttanut ihmiskunnan käsityksiä maapallon muodosta ja avaruudesta.
Tähtitornin perusti kuuluisa astronomi Friedrich Georg Wilhelm von Struve. Hän organisoi ja vastasi laajasta hankkeesta, jolla oli tarkoitus selvittää maapallon mahdollinen litistyneisyys navoiltaan. Tätä varten luotiin 1816-1855 valtaisan pitkä, 2800 km ja 10 maan kautta kulkeva meridiaanikaarta seuraava kolmiomittausketju Mustaltamereltä Hammerfestin, kulkien mm. Suomenlahden yli ja siitä Suomen kautta Norjaan. Tämä pitkäkestoinen hanke osoitti, että Isaac Newton oli 1600-luvulla oikeassa siinä, mitä maapallon muotoon tulee. Tämä geodeettinen suurhanke on nykyään UNESCO:n maailmanperintölistalla.

alkupuolelta alkaen.
Yksi tähtitornin hienompia ja arvokkaimpia instrumentteja on Fraunhoferin refraktori. von Struve tilasi tämän kaukoputken vuonna 1817 saksalaiselta instrumenttivalmistajalta Fraunhoferilta ja se saapui Tarttoon vuonna 1824. Kohta putken saapumisen jälkeen von Struve onnistui ensimmäisen kerran mittaamaan lähitähden etäisyyden maasta.

Järvselja ja SMEAR
Matka jatkui bussilla kohti Järvseljaa, noin 45 km Tartosta kaakkoon. Matkalla selvisi, että Järvselja on yliopiston metsätutkimuskeskus, samantyylinen kuin Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasema. Yövyimme isossa metsästysmajassa, jossa kaikille oli yöpymistilat ja iso tupa syömistä ja illanviettoa varten. Talon alakerran huoneissa ei ainakaan tullut vilu, kun jokaisessa huoneessa oli uuni lämmitetty tosi kuumaksi. Talossa oli runsaasti metsästykseen liittyvää tavaraa ja seinillä runsaasti eri eläimien sarvia, täytettyjä eläimiä kuten ilves, metso ja susiperhe. Antti Lauri oli järjestänyt vierailun laitokselle ja sopinut laitoksen johtajan tri Steffen Noen kanssa toiminnan esittelystä.
Tämän jälkeen kävelimme lähistöllä sijaitsevalle SMEAR-tutkimusasemalle (Stations Measuring Ecosystem Atmosphere Relations). SMEAR-aseman tehtävänä on nimensä mukaisesti seurata mm. metsäekosysteemin ja ilmakehän aineen- ja energianvaihtoa, ilmakehän kaasujen ja pienhiukkasten pitoisuuksia sekä näiden vaikutusta mäntypuiden fotosynteesiin. Keskellä metsää sijaitseva, pitkälti automatisoitu SMEAR-asema on varustettu hyvin korkeateknologisin instrumentein. Useimmat mittausinstrumentit oli sijoitettu 110 m korkeaan mastoon sekä monet ympärillä olevaan aarniometsään ja alueen pienempiin rakennuksiin.
Illalla oli sitten mahdollisuus mennä savusaunaan tai tavalliseen saunaan. Rohkeimmat menivät savusaunaan. Keittiöön meille oli laitettu valmiiksi ruoat, jotka katoimme tuvan pöytään. Juomat olivat omasta takaa – leppoisaa yhdessäoloa ja myöhemmin vielä makkaranpaistoa. Seuraavana aamuna selvisi pienen informaatiokatkon jälkeen, että aamiainen oli tarjolla pienen kävelymatkan päässä neuvostoajan ruokalassa. Saimme puuroa, leipää ja kahvia, joten kaikki lopulta hyvin.
Entisinä aikoina metsätalouden opiskelijat joutuivat tekemään pitkän ja vaikean matkan Järvseljaan. Ensin Ema-jokea pitkin lähimpään mahdolliseen paikkaan ja sitten kävellen muutaman kymmenen kilometriä. Tästä johtuen asemalla vietettiinkin koko kesä ja testattiin hyttysten keskellä opiskelijoiden soveltuvuutta metsäalalle.
Põltsamaan viinit
Paluumatkalla maistelimme Põltsamaalla Veinikelder-viinitilan marjaviinejä ja tehtiin edullisia ostoksia. Valikoimin kuuluu niin laadukasta kuohuviiniä, että se kelpaa jopa Viron valtion virallisiin edustustilaisuuksiin.
Kotimatka laivalla sujui nopeasti runsaan buffet-pöydän antimista nauttien. Kiitokset kaikille matkanjärjestäjille mielenkiintoisesta matkasta! Aina löytyy Virosta uusia asioita ja nyt tiedämme missä on Järvselja ja mitä siellä tapahtuu.
teksti ja kuvat: Kenneth ja Sinikka Magnusson