”Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien 2017 kunniaksi LUMA-keskus
Suomi -verkosto käynnisti uusien opetussuunnitelmien mukaisten monialaisten
oppimiskokonaisuuksien ja teemaopintojen toteuttamista tukevan StarT -toimintamallin. StarT on suunnattu esiopetuksesta toiselle asteelle eli ammattikouluihin ja lukioihin. StarTissa opitaan yhdessä sekä jaetaan oppimisen ja tekemisen riemua.
StarTissa opitaan yhdessä opiskelemalla ilmiöläheisesti ja projektimaisesti. StarT on kaikille luokka-asteille mielekäs tapa oppia yhdessä erityisesti matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa, yhdistäen niitä luontevasti muihin tieteisiin, taiteisiin, liikuntaan sekä lasten ja nuorten omiin kiinnostuksen kohteisiin. Tavoitteena on, että StarT on koko oppimisyhteisön yhteinen asia.”
Noin StarT -toimintamallin taustaa ja tavoitteita esitellään LUMA-keskus Suomi verkoston kotisivuilla. LUMA-keskus Suomi -verkosto haki myös sponsoreita ja lahjoituksia lasten ja nuorten yhteisöllistä, monitieteellistä ja ilmiölähtöistä oppimista tukevalle Start -hankkeelleen.
Matemaattis-luonnontieteellisten alojen Akateemiset, MAL ry päätti tukea StarT -hanketta, koska se on MAL:n tavoitteiden mukaista toimintaa. Muista hanketta tukeneista yhteistyökumppaneista mainittakoon esimerkiksi seuraavat: Taloudellinen Tiedostustoimisto TAT, Tekniikan Akateemiset TEK, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Kemira, Suomen Fyysikkoseura ry, MAOL ry, Teknologiateollisuus ja Heureka.

StarT -gaala Helsingin yliopiston juhlasalissa
Suomi 100 -vuotisjuhlavuoden kansallinen ja kansainvälinen StarT -gaala oli 23.5.2017 Helsingin yliopiston suuressa juhlasalissa. StarT -gaalassa palkittiin StarTissa ansioituneimpia
lasten ja nuorten tiimejä projektitöiden osalta sekä oppimisyhteisöjen parhaita käytänteitä. Tilaisuuden alussa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen palkitsi International LUMA StarT Award 2017 -palkinnon saajat. Ensimmäistä kertaa toteutettu Intenational LUMA Start Award -palkinto on yliopistojen tiedekasvatusta hoitavan LUMA-keskus Suomen ideoima. Tässä sarjassa palkittiin kolme ansioituneinta opiskeluprojektityötä, joita lapset ja nuoret ympäri maailmaa olivat tehneet. Voitot menivät tiimeille Indonesiassa, Liettuassa sekä Suomessa. Voittaneissa projekteissa oli ideoitu moottoripyöräonnettomuuksien ehkäisyä, roskien lajittelua sekä tutkittu avaruutta ja sääilmiöitä.
Tämän jälkeen jaettiin kansalliset lasten ja nuorten nimikkostipendit. LUMA-keskuksen edustajat olivat valinneet stipendejä saaneet oppilastiimit stipendejä lahjoittaneiden sponsoreiden toivomusten perusteella. Kunkin nimikkostipendin saaneen oppilastiimin, tiimin opettajan sekä heidän työnsä esittelyn jälkeen esiteltiin myös nimikkostipendin lahjoittanut organisaatio sekä organisaation edustaja, joka oli stipendiä luovuttamassa.
Matemaattis-luonnontieteellisten Alojen Akateemisten MAL ry:n nimikkostipendin, suuruudeltaan 1000
euroa, sai Tietäväisen koulun 8 C luokka Tohmajärveltä. Tiimin opettajana toimi Jussi Ohvanainen. Palkitun työn nimi oli ”Parhaimman reitin valitseminen”. Stipendin jakoi MAL:n hallituksen jäsen Lasse Paajanen. Lisätietoja StarT -gaalasta ja palkituista töistä on netissä: http://start. luma.fi/tapahtuma/
Teksti: Lasse Paajanen