-Lapset pitää saada innostumaan matematiikasta jo varhain. Se, että he pääsevät itse kokeilemaan, ihmettelemään ja näkemään myös lopputuloksen onnistumisestaan, on pohja myöhemmälle kiinnostuksen heräämiselle, sanoo pitkään nuorisoprojekteista TEK:ssä vastannut Tuula Pihlajamaa.
Keskustelen Tuula Pihlajamaan kanssa uudesta ”Mahtavaa matematiikkaa”- teemapäivästä, jota vietetään syksyllä marraskuussa 5.11.2020 koko Suomessa.
Suomen ensimmäinen ”Mahtavaa matematiikkaa” -päivä kokoaa yhteen koko maan matematiikkavoimat. Eri toimijat keskittävät vuoden varrelle suunnittelemansa toiminnat samaan päivään niin, että matematiikka näkyy ja kuuluu.
Asian kehittely aloitettiin mm. TEK:n jäsen- ja järjestöasiain valiokunnassa (JJV) runsas vuosi sitten. Haluttiin jokin aktiivinen toimenpide, jolla nostetaan myös TEK:lle tärkeiden asioiden ja alojen huomiota moninaisten teema- ja tapahtumapäivien kirjossa valtakunnallisesti. Monien tekniikan alojen ja työtehtävien taustalla on matematiikka ja sen avulla voidaan kertoa erilaisten teknologioiden sovelluksista, työtehtävistä ja käytännön merkityksestä.
Nykypäivän ihminen sekä työssään että omassa arjessaan kohtaa jatkuvasti digitaalisten ratkaisujen sovelluksia ja erilaiset algoritmit ohjaavat taustalla meille tuloksia ilman, että me niitä tiedostamme. Kaikkiin näihin liittyy matematiikkaa.
”Mahtavaa Matematiikkaa”- teemapäivään liittyen on eri puolilla Suomea kaikkien asiasta kiinnostuneiden mahdollista osallistua kukin omalla alueellaan hankkeisiin ja projekteihin. Näiden äärellä voi löytää ja saada vastauksia matematiikan mukana olosta käytännön elämässä. Näin voi oppia ymmärtämään ja soveltamaan ratkaisuja, joiden syvimpään sisältöön ei tarvitse edes uppoutua. Niistä voi kuitenkin saada hyötyä ja ne toimivat apuna arjessa.
Tätä kautta myös saadaan kerrottua kouluissa nuorille tilanteista ja tehtävistä, joissa matematiikalla on käyttöä ja merkitystä ja miksi sitä kannattaa oppia. Tähän kysymykseen opettajat usein kouluissa törmäävät.
-Tapahtuman avulla rakentuva verkosto voi hyödyttää jatkossa myös TEK:n jäseniä antamalla ajantasaista tietoa, jolla on käyttöä itse kunkin työtehtävissä, toteaa Tuula Pihlajamaa hankkeen jatkosta.
-Toimivuuden edellytyksenä on kuitenkin kaiken aikaa verkoston sisällön pitäminen ajan tasalla kuten missä tahansa hyödyllisessä verkostossa, hän lisää.
Lisää tietoa https://www.mahtavaamatematiikkaa.fi/
Tapahtumaan osallistuvat verkostot
- Experience Workshop STEAM Network
- 2000-luvun taitojen opetukseen keskittynyt Innokas-verkosto
- Helsingin yliopiston kasvatustieteiden osasto
- Insinööriliitto ry
- joensuulaisen tiede-, ympäristö- ja teknologiafestivaalin SciFest-tapahtuman järjestäjät
- lapsi- ja nuorisotyön palvelujärjestö Kehittämiskeskus Opinkirjo
- lasten ja nuorten luonnontiede- ja matematiikkaosaamista vahvistava LUMA-verkosto
- Maunulan yhteiskoulun ja Helsingin matematiikkalukion Harppi-hanke
- Matemaattisten Aineiden Opettajien Liitto MAOL
- Tekniikan Akateemiset TEK ja TFiF Tekniska föreningen i Finland
- MAL – Matemaattis-Luonnontieteellisten Alojen Akateemiset ry

Teksti: Jaakko Ojala, TEK/JJV:n ja MAL jäsen