Ensin vähän säädöstaustaa: Vakuutusyhtiölain (VYL) 1. luvun 18. pykälän mukaan vakuutusyhtiössä on oltava aktuaaritoiminto. Sen lukuisista tehtävistä tärkein on yhtiön vastuuvelan laskenta. VYL:n 1. luvun 19. pykälässä säädetään, että vakuutusyhtiöllä on oltava vastuullinen vakuutusmatemaatikko, jolla on SHV-pätevyys. Tämä henkilö vastaa viime kädessä aktuaarilaskelmien oikeellisuudesta, ja raportoi käytännössä yhtiön hallitukselle antaen sille selvityksiä ja lausuntoja yhtiön tilasta. VYL:n 1. luvun 20. pykälä säätää vastuullisen vakuutusmatemaatikon velvollisuuksista ja asettaa hänelle laajan tiedonsaantioikeuden hallitukselta.
Vastuullinen vakuutusmatemaatikko on siis vakuutusyhtiön merkittävä avainhenkilö, mutta hänen ei välttämättä tarvitse olla yhtiön palveluksessa. Käytännössä pienet yhtiöt, joilla ei välttämättä ole tarpeeksi SHV-pätevyyttä vaativia tehtäviä yhden henkilön työllistämiseksi, ulkoistavat nämä tehtävät konsultoivalle aktuaarille, kun taas suuremmilla yhtiöillä vastuullinen vakuutusmatemaatikko on yhtiön palkkalistoilla, usein aktuaarijohtajan nimikkeellä.
Mikä sitten on vastuullisen vakuutusmatemaatikon asema vakuutusyhtiön organisaatiossa? Useimmiten hän raportoi toimitusjohtajalle, ja hänellä on kanava auki hallitukselle. Hän kuuluu lähes poikkeuksetta yhtiön johtoryhmään. Säädökset tai Finanssivalvonta eivät aseta vaatimuksia hänen asemalleen yhtiön hierarkiassa, mutta jos hän vajoaa alemmas tai esim. pudotetaan johtoryhmästä, Finanssivalvonta huolestuu ja saattaa tiedustella yhtiöltä, kuinka vastuullisen vakuutusmatemaatikon laissa säädettyjen tehtävien vaatima tiedonkulku aiotaan järjestää. Näin kävi taannoin eräässä suuressa suomalaisessa vakuutusyhtiössä. Tämä on varsin ainutlaatuista, eikä voikaan yleistää, että matemaatikot olisivat trendinomaisesti putoamassa yhtiön johdosta.
Sen sijaan voidaan kysyä, onko vakuutusmatemaatikoiden vaikutusvalta vakuutusyhtiöissä vähitellen vähenemässä.
Toimitusjohtajista harvempi on matemaatikko kuin muutamia vuosikymmeniä sitten, mutta tämän ei välttämättä tarvitse merkitä matemaatikkojen ammattikunnan heikkenemistä yhtiöissä.
Jos vastuullinen vakuutusmatemaatikko tai muu matemaatikko vakuutusyhtiössä omaa hyvän aktuaarisen ammattitaitonsa lisäksi sosiaalisia kykyjä ja pelisilmää, hänellä on edellytykset menestyä ”ammattikuntien välisessä kisassa”. Jos hän mielii edetä korkeampiin asemiin, hänen on suotavaa olla kiinnostunut muistakin yhtiön perustoiminnoista ja ymmärtää niiden toimintaa.
Jos vakuutusmatemaatikko pyrkii vastuulliseksi vakuutusmatemaatikoksi, hänen on suoritettava SHV-tutkinto, joka on viime vuosikymmeninä muuttunut koko ajan vaativammaksi. On tavallista, että isoissa yhtiöissä on useampia SHV-matemaatikoita.
Vakuutusmatemaatikon tärkeä rooli
Viime kädessä Finanssivalvonta ja vakavaraisuuskehikko Solvenssi II takaavat sen, että matemaatikoilla on tietty status vakuutusyhtiöissä. Solvenssilaskelmia ei oikein pysty tekemään muut kuin matemaatikot. Finanssivalvonta ei kuitenkaan voi pelastaa ketään, joka joutuu hakaukseen ylimmän johdon kanssa.
Kerron lopuksi omia kokemuksiani vakuutusmatemaatikon työstä, osittain itse matemaatikkona, osittain muussa roolissa, mm. toimitusjohtajana.
Vakuutusmatemaatikon rooli on keskeinen monessa tärkeässä projektissa mm. perustettaessa uutta vakuutusyhtiötä. Hän saa tällöin tehtäväkseen tulevan yhtiön toimintasuunnitelman, mukaan lukien tuloslaskelma- ja tase-ennusteen pitkälle eteenpäin. Myös uuden yhtiön laskuperusteet ovat hänen vastuullaan. On syytä korostaa, että myös juristien rooli uuden yhtiön perustamisprojektissa on hyvin keskeinen – sekä perustajien että Finanssivalvonnan puolella.
Myös ulkomaisen vakuutusyhtiön etabloituessa Suomeen tarvitaan kotimaisen vakuutusmatemaatikon apua suhteessa Suomen valvontaviranomaiseen.
Uutta lainsäädäntöä ja virallisia määräyksiä kehitettäessä vakuutusmatemaatikot ovat myös tärkeässä asemassa. Esimerkiksi EU:n Solvenssi 2 oli matemaatikkojen ja juristien yhteinen jättiprojekti.
Mainittujen projektien lisäksi vakuutusmatemaatikoilla ja erityisesti vastuullisella vakuutusmatemaatikolla on yhtiöiden palveluksessa lukuisia tehtäviä, jotka on säädetty laeissa ja Finanssivalvonnan määräyksissä, ja joihin en tässä tarkemmin puutu. Tehtävät ovat vaativia ja edellyttävät vankkaa sovelletun matematiikan osaamista. Vastuullisen vakuutusmatemaatikon rooli on päätöksentekijänä yksinäinen (kuten kenen tahansa johtavassa asemassa olevan), mutta tietysti matemaatikot toimivat tiiminä ja parhaassa tapauksessa tukevat toisiaan. On selvää, että jos vastuullinen matemaatikko horjuu tehtävässään (esim. jos Finanssivalvonta muistuttaa yhtiötä myöhästyneestä raportoinnista), hänen asemansa on vaakalaudalla. Vastuullinen vakuutusmatemaatikko kokee siis työssään paineita, joista selviää hyvin pätevällä ammattitaidolla. Kuten totesin aikaisemmin, suhteiden kariutuminen ylempään johtoon voi silti osoittautua kohtalokkaaksi. Näin voi tapahtua ilman vastuullisen matemaatikon objektiivista syytä, sillä ihmissuhteet ovat niin työpaikalla kuin sen ulkopuolella paljolti ”kemiakysymyksiä”.
Vakuutusmatemaatikko saattaa olla kiinnostunut rakentamaan uraansa myös muissa vakuutusyhtiön tehtävissä. Kokemukseni mukaan vakuutusmatemaatikot voivat menestyä riskienhallinnassa, talousfunktiossa, sijoitustoiminnassa, sisäisessä tarkastuksessa, tuotekehityksessä ja jopa markkinoinnissa ja myyntikanavien hallinnassa. Melko tavallista on sekin, että vakuutusmatemaatikot siirtyvät aktuaaritehtäviin yhtiöstä toiseen tai joskus aloittavat itsenäisen konsultoinnin. Suomessa on edelleen kansainvälisesti verraten melko vähän aktuaarikonsultteja.
Yhteenvetona ja vastauksena otsikon kysymykseen: Matemaatikot eivät ole yleisesti ottaen putoamassa vakuutusyhtiöiden johdosta, mutta he kohtaavat samat vaatimukset kuin muu johto liiketoiminnan kehittämisen ja vakuutusvalvonnan ristipaineessa. He joutuvat myös kiinnittämään huomiota suhteessansa ylimpään johtoon ja yhtiön hallintoon. •
Kirjoittaja Raimo Voutilainen, FT, on Sosiaali- ja terveysministeriön Hyväksymä Vakuutusmatemaatikko (SHV), vakuutustieteen dosentti Tampereen yliopiston Johtamiskorkeakoulussa ja tuotantotalouden dosentti Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa, Suomen Keskinäisen Potilasvakuutusyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja Nordea Vakuutus Suomen hallituksen jäsen.
Raimo Voutilainen