Alexander Tondeur: Wisseschaft. Arppeanum
MAL lehdessä ei tähän asti ole ollut mainintaa vastaavasta toimittajasta. Hallitus on vastannut tiedotuksesta kollektiivina mukaan lukien sähköpostien lähettämisestä jäsenkunnalle. Laki sananvapauden käyttämisestä joukkoviestinnässä (13.6.2003/460) vaatii nimeämään verkko- ja paperijulkaisulle vastaavan toimittajan jos lehti ilmestyy yli kolme kertaa vuodessa. MAL-lehteä vaatimus ei koske. Jonkun pitää kuitenkin koota lehti, taittaa se sekä hoitaa painatus. Olisi ehkä hyvä valita toimittaja vuosikokouksessa.
MAL-lehden tehtävä on tiedottaa jäsenille tulevasta toiminnasta sekä jakaa tietoa ajankohtaisista tiedemaailman tapahtumista. Tämän lehden teemaksi valittiin avoin data, luohan tiedon vapauttaminen mahdollisuuksia uudelle yritys- ja tutkimustoiminnalle. Avointa dataa koneluettavassa muodossa tarjotaan hyvin monelta taholta, joten aihetta sivuavia kirjoituksia otetaan myös myöhempiin lehtiin. Seuraavan lehden teema voisi olla Suomi vuonna 2050: utopiat paremmasta maailmasta. Jäsenkunta on tervetullut lähettämään aiheeseen liittyviä kirjoituksia toimitukselle, osoite on etusivulla.
Toivoisin lehteen myös keskustelua MAL:n roolista ay-toimijana. MAL:n edeltäjä SMFL vastasi jäsentensä ammatillisesta edunvalvonnasta. SMFL:n (kaipaan sitä nimeä) liityttyä TEK:iin keskusjärjestö on hoitanut edunvalvonnan, mitä arvostamme suuresti. Nyt kun edunvalvontaa tarvitaan enemmän, voisimme pohtia, pitäisikö koulutuksellisten klubi- tai tiedeiltojen ja retkien lisäksi järjestää myös perinteistä ay-toimintaa sekä perustaa työpaikoille paikallisosastoja. Varsinkin valtion tutkimuslaitoksissa, joita uhkaa rankka työehtojen heikentäminen, porukan olisi hyvä järjestäytyä tiukemmin ja kutsua maahanmuuttajat mukaan toimintaan. Omassa työpaikassani työntekijät ovat erittäin lojaaleja työnantajaa kohtaan vaikka raha on tiukalla ja YT-neuvottelut on käyty; aina kun käyn viikonloppuna työpaikalla, siellä on tutkijoita työssä vaikka he eivät saa ylityökorvausta tai lisiä; eräät käyttävät kesä- tai äitiyslomistaan viikkoja tutkimukseen, tulevat töihin sairaina jopa rankkojen hoitokuurien keskellä. Ei vain tutkijat, vaan myös todella tunnolliset sihteerimme ovat toimineet näin. Jos maan hallitus ei luota työntekijöihinsä, vaan epäilee heitä pinnareiksi, tilanne on mahdoton.
Voi kysyä: jos 10 v sitten valtion talous oli ok, mihin konkreettisiin lisämenoeriin se nyt kaatuu? Toki tulot ovat pienentyneet ja kansantuotteen kasvu taantunut, mutta leikkauksiakin on tehty. Pitäisikin eritellä selvästi millä sektorilla menot ovat lisääntyneet ja pysäyttää menojen kasvu ennemmin kuin leikata kaikkein heikoimmilta. Mikä on valtiovarainministeriön rooli esim. keskitettyjen tietojärjestelmien käyttöönotossa?
Marke Hongisto