Kuva: Pirjo Silius-Miettinen
MAL liittyi TEKin sateenvarjon alle 1.1.1984, jolloin MALin jäsenet liittyivät TEKin henkilöjäseniksi ja MALista tuli TEKin alla toimiva ammatillis-aatteellinen järjestö. Liittymissopimuksen allekirjoitukseen päättyneet neuvottelut käytiin syksyn 1983 aikana eli tasan 30 vuotta sitten.
Nämä kolme vuosikymmentä ovat osoittaneet, että päätös oli viisas ja valittu linja oikea. TEKin vahvojen siipien suojissa luonnontieteellinen ammatillis-aatteellinen toiminta on saanut kukoistaa. Vahvoja osoituksia tästä ovat TEKin luonnontieteellisen koulutuksen saaneen jäsenistön määrän yli kymmenkertaistuminen tänä aikana – meitä on pian 5000 – sekä MALin järjestämän jäsenpalvelutoiminnan ennennäkemättömän suuri suosio. Esimerkiksi keväinen tutustuminen Musiikkitaloon ja sen ääni- ja tietotekniikkaan sekä kesäinen kiviretki keräsivät kymmenittäin MALilaisia ja TEKiläisiä yhteen tapaamaan innostavia asiantuntijoita ja oppimaan uutta.
MALin 30 vuotta TEKin joukoissa juhlistetaan tänä syksynä kahdella tilaisuudella, jotka voit jo merkitä kalenteriin. Torstaina 21.11. pidetään seminaari Marina Congress Centerissä Helsingissä. Seminaarin pääaiheena on matematiikan ja luonnontieteiden osaamisen merkitys yhteiskunnassa. Tiistaina 10.12. syyskauden viimeisen klubi-illan yhteydessä kokoonnutaan juhlistamaan 30-vuotista yhteistyötä hotelli Arthuriin Helsingissä mukavan, musiikkipitoisen illanvieton merkeissä. Olet lämpimästi tervetullut molempiin tilaisuuksiin!
Nyt on oivallinen hetki pohtia myös tulevaisuuden haasteita. Luonnontieteilijöiden järjestäytymisaste on vielä vaatimaton verrattuna vaikkapa diplomi-insinööreihin. Keskeinen ongelma on, että oman liiton löytyminen ei useinkaan ole helppoa. Ei ole kenenkään etu, että esimerkiksi tutkimus- ja opetustehtävissä toimiva luonnontieteilijä joutuu valitsemaan jopa viiden ajateltavissa olevan liiton joukosta omansa. Tässä tilanteessa nousee kynnys liittyä yhteenkään näistä liitoista. Pitkällä tähtäimellä tilanne on ratkaistava jollain tavalla Akavan sisällä. Kokonaan toinen ongelma on, että monet erityisesti tietojenkäsittelytieteen akateemisen koulutuksen saaneet ovat järjestäytyneet muihin keskusjärjestöihin kuuluviin liittoihin.
Merkittävä tulevaisuuden haaste on myös saada Suomeen opiskelemaan ja työskentelemään saapuneet ulkomaalaiset luonnontieteilijät järjestäytymään. Suomen vahva luonnontieteellinen osaaminen ja siihen liittyvät tutkimus- ja kehitystehtävät sekä julkisella että yksityisellä sektorilla ovat houkutelleet jo tuhansia tänne. Tämä joukko on vielä erittäin heikosti järjestäytynyt. TEKissä asia on noteerattu, ja töitä tehdään tilanteen korjaamiseksi.
Tätä MAL-lehden numeroa varten MALissa toimivilta ja toimineilta henkilöiltä pyydettiin kirjoituksia kokemuksista MALin toiminnasta vuosien varrelta. Aihe kirvoitti paitsi näitä omakohtaisia muistoja myös pohdintoja aiheista, joissa MAL on ollut aktiivinen vuosikymmenten varrella – matematiikan osaamisesta, ilmastoasioista ja työllisyydestä. Toivon, että kirjoitukset herättävät ajatuksia sinussakin!
Energistä syksyä toivottaen
Antti Lauri
puheenjohtaja