Haaste nimeltä innovaatioyliopisto
Paavo Uusitalo otti kantaa innovaatioyliopiston perustamiseen Helsingin Sanomien vieraskynäpalstalla 8.5.2008. Hän totesi, että innovaatiot vaativat syntyäkseen vahvaa luonnontieteellistä perustutkimusta. Esimerkkeinä hän mainitsee Edisonin keksinnöt sekä matkapuhelintekniikan. On helppo yhtyä Uusitalon näkemykseen. Merkittävimmät viimeisimmän vuosisadan ajan innovaatiot perustuvat juuri luonnontieteelliseen perustutkimukseen. Uudessa innovaatioyliopistossa luonnontieteellinen perustutkimus ei ole kovin suuressa roolissa.
Innovaatioyliopiston visiosta ja missiosta puuttuu myös eksplisiittinen maininta aktiivisesta kansainvälisestä yhteistyöstä. Visioissa on kyllä lueteltu kuuluminen maailman kärkiyliopistoihin, globaali vaikuttavuus ja haluttavuus johtavien yliopistojen ja yritysten yhteistyökumppanina. Visioiden lukijalle syntyvä mielikuva on kuitenkin kuvitelma siitä, että omin voimin saadaan riittävällä taloudellisella panostuksella aikaan huippututkimusta ja –koulutusta. Muut tulevat sitten joukolla ihastelemaan saavutettuja tuloksia ja kilpailemaan yhteistyöstä. Tällainen kuva on sangen ruusuinen.
Innovaatioyliopisto perustetaan haasteellisena hetkenä. Euroopan komissiolla on meneillään hyvin samantyyppinen hanke, European Institute of Innovation and Technology (EIT). Sekä suomalaisen että eurooppalaisen innovaatioyliopiston tavoitteita ovat tiivis yhteistyö elinkeinoelämän kanssa, eri tieteenalojen rajapintojen hyödyntäminen sekä vastaaminen globaaleihin haasteisiin. Jään mielenkiinnolla seuraamaan, miten innovaatioyliopisto onnistuu kilpailussa niin eurooppalaisella kuin globaalilla tasolla.
TEKin valtuustovaaleissa pääsi valtuustoon kolme SMFL:n jäsentä: Lauri Laitinen, Ari Pääkkönen ja Jonna Häkkilä. Varajäseneksi valittiin pitkän linjan aktiivi Martti Annanmäki. Toivotan onnea valtuustoon valituille!
Antti Lauri
puheenjohtaja