Kuva: pixabay
Cristina Andersson on Robotics
Finland -hankkeen edistäjä,
tietokirjailija ja voittamisvalmentaja.
Cristina Andersson oli MAL – puhuja
torstaina 23.10.2014.
”Robotiikka muuttaa digitaalisen tiedon fyysisiksi teoiksi. Robotti on toimija kuten ihminen”, Andersson aloitti esityksensä korostaen, että tekniikan kehittyminen vaikuttaa laajasti yhteiskuntaan.
”Tärkeintä on kuitenkin miettiä, mikä on ihmisen rooli. Robotit ovat valtava mahdollisuus ihmiskunnalle, vihdoinkin päästään tekemään sitä, mikä ihmiselle on luontaisinta. Kaikki ihmiset ovat luovia. Saamme robottien avulla enemmän aikaa ja mahdollisuuksia uuden luomiseen, luontaisen luovuuden hyödyntämiseen.”
Cristina Andersson uskoo, että robotisoitumiseen liittyvä tekoäly kehittyy nopeasti. Ihmiseen verrattuna moninkertaisilla aistikyvyillä ja oikean aivolohkon kaltaisella luovuudella varustetut robotit ovat jo todellisuutta esimerkiksi Japanissa.
”Robottimarkkinoiden on arvioitu kasvavan 190 miljardiin dollariin vuoteen 2020 mennessä. Teollisuusrobottien määrä kasvaa maltillisesti, mutta palvelurobottien määrä eksponentiaalisesti”, hän sanoo.
”Uskon, että palvelurobotiikka vaikuttaa muun muassa vanhustenhoitoon. Koneet voivat avustaa itsenäistä elämää kotona, ja sairaaloissa ne vapauttavat hoitajia raskaista rutiinitöistä.” Vaikka robotit ottavatkin osan hoitotyöstä vastuulleen, hoitajia tarvitaan jatkossakin.
”Henkilöresursseja ei kuitenkaan aina ole. Vaikka sanotaan, että tarvitaan ihmisen välittävää kättä ja huomiota, edelleen vanhuksia sidotaan paikoilleen tuntikausiksi. Robotti voi mahdollistaa hyvän elämän ja hoidon – mahdollisuuksia on paljon ja niihin pitää tarttua.”
Anderssonin mukaan robotiikka etenee kahdella uralla: se korvaa ihmisiä ja täydentää ihmisiä. Painotuksen pitäisi olla jälkimmäisessä.
”Käyttöliittymä ihmisen ja digitaalisen maailman välillä voi tulevaisuudessa olla robotti. Humanistien ja kasvatustieteilijöiden on tartuttava haasteeseen, muuten roboteista tulee teknokraattisia insinööriluomuksia”, hän ennakoi.

Kuva: MS Word Clip Art
Tulevaisuuden asiantuntijaa avustaakin robotti, joka on jatkuvassa yhteydessä big dataan ja tarkistaa kaiken kuullun ja luetun sekunnin murto-osassa.
”Robotit pystyvät jo nyt oppimaan asioita itsenäisesti. Tulevaisuudessa tekoäly on moninkertaisesti ihmistä älykkäämpi. Miten halukas se on tekemään töitä ihmisen kanssa?”, Andersson pohtii.
”Kun työntekijät vaihtuvat miljooniin robotteihin ja työn tekevät koneet, kuka maksaa verot? Robotiikan etiikassa on oma pohdintansa jo siinä, että robotit ovat yhteydessä internetiin ja kerryttävät big dataa. Kaikki tämä edellyttää lainsäädännön valmistelua”, Andersson muistuttaa.
Pirjo Silius-Miettinen