Mikä on aktuaari?
Vastuullinen vakuutusmatemaatikko huolehtii siitä, että yhtiössä sovellettavat matemaattiset menetelmät ovat asianmukaisia. Erityisesti hän huolehtii siitä, että sekä yhtiön vakuutusmaksut että yhtiön velka vakuutuksenottajille määräämistavaltaan ja määrältään noudattavat tiettyjä vaatimuksia.
Sanasta ”aktuaari”
Nykysuomen sanakirjan mukaan aktuaari on ”arkiston hoidosta t. tilastojen laatimisesta virastossa huolehtiva henkilö; vakuutusyhtiön matemaatikko”. Jatkossa aktuaarilla tarkoitetaan vakuutusmatemaatikkoa.
Englantilainen aktuaari C.D. Daykin on kertonut, että Rooman vallan aikana actuarius näyttää olleen eräänlainen senaatin sihteeri ja että samanlainen virkamies, the actuary, on Englannin oikeuslaitoksessa ollut 1500- ja 1600-luvuilla ja vielä 1700-luvun alkupuolellakin. Kun Englannin ”Society for Equitable Assurances on Lives and Survivorships” -vakuutusyhtiö vuonna 1762 perustettiin, otettiin sinnekin ”aktuaari”, ei kuitenkaan matemaatikoksi, vaan johtokunnan sihteeriksi ja kirjanpitäjäksi. Matemaattiset laskelmat tehneellä miehellä ei ollut aktuaarin titteliä, mutta ensimmäinen matemaatikkoaktuaari nimitettiin vuonna 1775.
Meidän lainsäädännössämme aktuaari vaihtui vuoden 1980 vakuutusyhtiölaissa vakuutusmatemaatikoksi.
Aktuaaritoiminto ja vastuullinen matemaatikko
Vakuutusyhtiölaissa säädetään, että vakuutusyhtiössä tulee olla aktuaaritoiminto ja vastuullinen vakuutusmatemaatikko.
Vastuulliselta vakuutusmatemaatikolta edellytetään sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymää vakuutusmatemaatikon (SHV) tutkintoa tai vakuutusyhtiölaissa mainituissa erityistapauksissa vakuutusmatemaatikkoon rinnastettavaa kelpoisuutta.
SHV-vakuutusmatemaatikon kelpoisuuden toteaa sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta. Kelpoisuuden vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriö. Tutkinnosta kerrotaan enemmän tuonnempana.
Aktuaaritoiminto puolestaan on annettava sellaisten henkilöiden hoidettavaksi, joilla on vakuutusyhtiön liiketoimintaan liittyviin riskeihin nähden riittävät tiedot vakuutus- ja finanssimatematiikasta ja riittävä ammattipätevyys. Vaikka aktuaaritoiminnolta vastaavalta henkilöltä ei vaadita SHV-matemaatikon kelpoisuutta, tällä useimmiten jo on aktuaaritoiminnosta vastaavalta vaadittava pätevyys, jos hän on opinnoissaan erikoistunut yhtiön liiketoimintaan. Aktuaaritoiminnosta vastaava ja vastuullinen vakuutusmatemaatikko voivat olla sama henkilö.
Aktuaaritoiminto voi koostua useista organisaatioyksiköistä tai niiden osista.
Vastuullisen matemaatikon työtehtävät
Vastuullinen matemaatikko osallistuu yleensä varsin laajasti aktuaaritoiminnon eri tehtäviin ja usein myös vastaa itse toiminnosta. Hänelle on kuitenkin sälytetty myös erityistehtäviä.
Vastuullisen vakuutusmatemaatikon on tehtävä riskienhallintaa ja sijoitustoimintaa varten yhtiön hallitukselle selvitys vastuuvelan luonteen ja tuottovaateen sekä vakavaraisuuden ja maksuvalmiuden ylläpidon asettamista vaatimuksista sekä yhtiön vakuutusteknisten riskien hallinnan asianmukaisuudesta. Hänellä on itsenäinen oikeus ja velvollisuus tehdä yhtiön hallitukselle esitys asiantilan korjaamisesta ja myös oikeus seurata, mihin toimenpiteisiin hallitus on ryhtynyt hänen esityksensä johdosta.
Vastuullinen vakuutusmatemaatikko seuraa käytännössä vakuutusliikkeen ja sijoitustoiminnan riskejä ja myös riskiliikkeen heilahteluja sekä yhtiön riskinkantokykyä. Havaitsemistaan ongelmista aktuaarin on tehtävä hallitukselle esitys siitä, mitä asian korjaamiseksi olisi tehtävä. Aktuaarin velvollisuus on valvoa näiden ongelmien korjaamista ja siten oikeus saada tieto siitä, mihin hallitus on ryhtynyt hänen esityksensä vuoksi.
Aktuaaritoiminnon työtehtävät
Aktuaaritoiminnossa aktuaarit huolehtivat erilaisista yhtiön vastuuvelan laskentaan liittyvistä vakuutusteknisistä asioista ja osallistuvat merkittävällä panoksella riskienhallintaan. Vastuuvelan osalta aktuaarit koordinoivat sekä kirjanpidollisen vastuuvelan että vakavaraisuuslaskennassa tarvittavan markkinaehtoisen vastuuvelan laskemista ja raportoivat edelleen yhtiön hallitukselle, kuinka luotettava ja asianmukainen laskenta on.
Aktuaarit laativat korvausvastuun ja vakuutusmaksuvastuun sekä tasoitusvastuun laskuperusteet annettujen ohjeiden ja määräysten periaatteiden mukaisesti. Aktuaarien tulee varmistaa laskennassa käytettyjen menetelmien ja mallien sekä tehtyjen oletusten asianmukaisuus ja arvioida laskennassa käytettyjen tietojen riittävyyttä ja laatua. Erityinen huomio kiinnitetään yksinkertaistettujen menetelmien käyttöön ja tietojen approksimointiin.
Laadittavat laskuperusteet perustuvat aktuaarin tekemiin vakuutusliikkeen ja erityisesti vastuuvelan lyhyen, keskipitkän ja pitkän aikavälin ennusteisiin ja analyyseihin. Runsasvahinkoisten vuosien vahinkomenon tasaamiseksi vastuuvelkaan kuuluva vahinkovakuutusyhtiön tasoitusvastuu on arvioitava ottaen huomioon vakuutusliikkeen kehitys epävarmuustekijöineen.
Vastuuvelan laskennan lisäksi aktuaaritoiminnon vastuisiin kuuluu vakuutusmaksujen määrittäminen turvaavasti.
Riskienhallinnan osalta aktuaarien tulee mm. antaa lausunto yhtiön vakuutuspolitiikasta ja jälleenvakuutusjärjestelyistä. Lisäksi aktuaarit osallistuvat nk. riski- ja vakavaraisuusarvion laatimiseen. Aktuaarit seuraavat myös yhtiön vakavaraisuutta.
Aktuaarien erityistehtävät työeläkejärjestelmässä
Vakuutusyhtiöiden lisäksi vakuutuskassoissa ja eläkesäätiöissä on säädetty aktuaarinkelpoisuuden omaavan henkilön suoritettavaksi näiden yhteisöjen vakuutustekniset laskelmat tilinpäätöstä varten sekä määräajoin vakuutustekniset tutkimukset yhteisön tilasta.
Työeläkevakuuttamisen piirissä toimivat aktuaarit laativat myös kustannustenjakoon liittyvät viralliset laskelmat ja muut TyEL:n edellyttämät vakuutustekniset laskelmat.
Työeläkevakuutusyhtiöissä on aktuaaritoiminto, vaikka lainsäädäntö ei tätä varsinaisesti edellytä.
Muut aktuaarien työtehtävät
Kuten edellä mainittiin, aktuaareilla on usein myös roolinsa jo vakuutuksia hinnoiteltaessa. Vakuutustuotteen hinnoittelussa arvioidaan vakuutuksenottajaryhmien tai vakuutuskohteen riskien suuruutta. Ammattitaitoa tarvitaan nimenomaan riskien ja ympäristössä tapahtuvien muutosten seurannassa sekä niihin oikea-aikaisessa reagoimisessa.
Varsinaisten tehtäviensä ohella aktuaarit toimivat käytännössä yhtiöiden matemaattisina asiantuntijoina hyvin erilaisissa yhteyksissä. Vakuutusalaa koskevissa suunnitelmissa, toimikunnissa ja työryhmissä tarvitaan aktuaarien asiantuntemusta.
Laatimansa laskelmat ja selvitykset aktuaarin on esitettävä riittävän selkeässä muodossa ja perusteltava esityksensä päätöksentekijöille.
Aktuaarien on seurattava vakuutustekniikan ja alan lainsäädännön kehitystä. Osallistumalla alan seminaareihin ja kongresseihin aktuaarit voivat laajentaa tietojaan ja hyödyntää niitä työtehtävissään.
SHV-tutkinto
SHV-tutkinto pohjautuu Actuarial Association of Europen hyväksymään koulutuskehikkoon (Core Syllabus). Viimeisin koulutuskehikko on vuodelta 2019. Core Syllabus on puitesuunnitelma, ja kussakin maassa omasta opetussuunnitelmasta päätetään itsenäisesti.
Vakuutusmatemaatikolta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, jossa syventävät opinnot on suoritettu matematiikassa, tai muuta vastaavat vaatimukset täyttävää ylempää korkeakoulututkintoa. Lisäksi osana perustutkintoa tai muuten on suoritettava vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnan erikseen määräämät yliopistokurssit. Tutkintolautakunnalle suoritetaan täydentäviä kokeita sekä kirjoitetaan harjoitustyö, jonka esittämisellä testataan tutkittavan esittämis- ja esiintymistaitoja. Lisäksi edellytetään käytännön työkokemusta.
Perustutkinto
Perustutkinnon tavoitteena on varmistaa, että vakuutusmatemaatikolla on riittävät tieteelliset valmiudet ja kielelliset taidot seurata alan kehitystä sekä kommunikoida muiden vakuutusmatemaatikkojen ja aktuaaripalvelujen käyttäjien kanssa.
Tämän mukaisesti vakuutusmatemaatikolta edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa, johon sisältyy syventävät opinnot matematiikassa, tai muu vastaavat vaatimukset täyttävä lautakunnan hyväksymä akateeminen tutkinto.
Yliopistoissa suoritettavat kurssit
Yliopistoissa suoritettavien kurssien, jotka voivat sisältyä perustutkintoon, tavoitteena on antaa teoreettiset ja käytännön matemaattiset sekä kansantaloustieteen perusvalmiudet. Tämän mukaisesti SHV-tutkintovaatimuksiin kuuluvat seuraavat kurssit:
1. Syventävien opintojen henkivakuutusmatematiikan vähintään 8 opintopisteen kurssi
2. Syventävien opintojen riskiteorian vähintään 8 opintopisteen kurssi
3. Sijoitustoiminnan tai rahoituksen matematiikan syventäviä opintoja vähintään 8 opintopistettä
4. Todennäköisyyslaskennan vähintään 8 opintopisteen suoritus joko kohdan a) tai kohdan b) mukaisesti
a) Todennäköisyyslaskentaa tai todennäköisyysteoriaa käsittelevä matematiikan syventävien opintojen kurssi,
b) Aineopintojen todennäköisyyslaskennan kurssi ja matemaattisen tilastotieteen syventävien opintojen kurssi
5. Edellisten lisäksi suorituksia vähintään 16 opintopistettä tilastotieteen tai stokastiikan alalta, joissa tilastotiedettä on oltava vähintään 8 opintopistettä. Esimerkkejä sopivista tilastotieteen kursseista ovat
a) matemaattinen tilastotiede (matematiikan tai tilastotieteen kurssi),
b) aikasarja-analyysi,
c) regressioanalyysi,
d) tilastotieteen peruskurssi. Stokastiikan kurssiksi sopii esimerkiksi stokastiset prosessit, stokastinen analyysi tai todennäköisyyslaskenta.
6. Kansantaloustieteen perusopintoja vähintään 8 opintopistettä (sisältäen mikro- ja makrotalousteoriaa).
7. Vähintään 4 opintopisteen kurssi tekoälystä ja/tai koneoppimisesta. Esimerkkejä sopivista kursseista ovat johdatus koneoppimiseen, johdatus tekoälyyn, tekoäly ja koneoppiminen, johdatus tekoälyn taustalla olevaan matematiikkaan sekä introduction to machine learning.
Kukin edellä esitetty kohta voidaan kattaa useammallakin kuin yhdellä kurssilla, jos kurssit kokonaisuutena täyttävät kyseisessä kohdassa esitetyn vaatimuksen sisällön, tason ja opintopistemäärien osalta. Yhtä suoritettua kurssia ei voi jakaa vaatimusten useampaan kohtaan vaan yksittäinen kurssi voidaan lukea vain yhteen tutkintovaatimusten kohtaan.
Edellä kohtiin 6 ja 7 liittyy siirtymäaika, kts. vaatimusten loppu tuonnempana.
Tutkintolautakunnalle suoritettavat kokeet
Sosiaali- ja terveysministeriön nimittämä tutkintolautakunta on määritellyt tutkintovaatimukset, jotka sisältävät neljä koetta ja kirjallisen harjoitustyön. Kokeiden tutkintovaatimukset ovat seuraavat:
- Kirjanpito ja laskentatoimi (vuosi 2022, pdf)
- Vakuutuslainsäädäntö (vuosi 2022, pdf)
- Vakavaraisuus (vuosi 2021, pdf)
- Vakuutusmatematiikan sovellukset (vuosi 2021, pdf)
Kokeiden tenttipäivät ilmoitetaan ”SHV-kokeet”-verkkosivulla. Kokeiden jälkeen sivua täydennetään koekysymyksillä lyhyine vastauksineen.
Kokeisiin valmistaudutaan itseopiskeluna. Jokaisesta neljästä osa-alueesta järjestetään koetilaisuus kerran vuodessa. Tutkintolautakunnalle suoritettaviin kokeisiin tulee ilmoittautua viimeistään kuukautta ennen tenttiä tutkintolautakunnan sihteerille. Muuta ilmoittautumismenettelyä tutkinnon suorittamiseen ei sisälly.
Tutkintovaatimusten yhteydessä mainittu tukimateriaali auttaa koealueen asiakokonaisuuden hallintaa, mutta tukimateriaalin pohjalta ei laadita tenttikysymyksiä. Säädökset edellytetään tunnettaviksi sellaisina kuin ne olivat voimassa tenttivuoden alussa, jollei yksityiskohtaisissa tenttivaatimuksissa toisin mainita.
Harjoitustyö
Harjoitustyön ja esitelmän tavoitteena on harjaannuttaa vakuutusmatemaattisten ideoiden, tulosten ja perustelujen suulliseen ja kirjalliseen esittämiseen. Harjoitustyö on kirjoitettava huolitellulla tyylillä. Harjoitustyön aihe on sovittava etukäteen tutkintolautakunnan kanssa. Työhön liittyy esittely vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnalle.
Harjoitustyö on enintään 20 sivun mittainen raportti (pl. liitteet) tarkasti rajatusta vakuutusmatemaattisesta aiheesta. Lähtökohtaisesti harjoitustyön esitystavan on oltava sellainen, että aktuaarien lisäksi muutkin vakuutusalan asiantuntijat kykenevät seuraamaan esitystä. Harjoitustyön tulee sisältää englanninkielinen abstrakti.
Lautakunnan kanssa voi etukäteen sopia myös laajemman harjoitustyön tekemisestä. Tavoitteena on tällöin aktuaarialan tutkimuksen tekeminen, konferenssiesitelmän pitäminen tai oppimateriaalin laatiminen. Kysymykseen tulevat aiheet ovat riskiteorian tai vakuutusmatematiikan käytännön sovellukset tai tieteellisluontoinen ja uutta tietoa tuottava tutkielma. Suositus työn laajuudelle on alle 100 sivua.
Harjoitustyö esitellään suullisesti SHV-lautakunnan kokouksessa. Esityksen ohjepituus on 12 minuuttia ja maksimikesto 15 minuuttia. Maksimikestoa pidempi esitys voi johtaa sen hylkäämiseen.
SHV-lautakunnan aihe-ehdotuksia harjoitustyöksi.
Käytännön työharjoittelu
SHV-tutkinto antaa hyvät perusvalmiudet toimia vakuutusmatemaatikkona. Tutkinto ei kuitenkaan voi antaa kaikkia käytännön valmiuksia. Näin ollen tutkinnossa edellytetään kolmen vuoden työskentelyä vakuutusyhtiön tai eläkelaitoksen vakuutusmatemaattisella tai vastaavalla osastolla tai muu kolmen vuoden mittainen työskentely vakuutusmatemaatikon tutkinnon suorittaneen henkilön valvonnassa vakuutusmatemaattisissa tehtävissä.
Edellä esitettyyn vaatimukseen kolmen vuoden työskentelystä liittyy siirtymäaika, kts. vaatimusten loppu.
Suoritusjärjestys
Suoritukset voi tehdä missä järjestyksessä tahansa. Kuitenkin tutkintolautakunnan tenteissä oletetaan tutkintovaatimusten yliopistossa suoritettavat kurssit tunnetuiksi.
Lautakunnalle tehtävien suoritusten arvostelu
Lautakunnalle tehtävän tentin läpäisemiseksi vaaditaan yli puolet tentin enimmäispistemäärästä. Hyväksytyt suoritukset arvostellaan arvosanoilla approbatur, cum laude approbatur ja laudatur. (Jos tentin enimmäispistemäärä on esimerkiksi 100 pistettä, ovat arvosanojen rajat approbatur: 50.5-65.5 pistettä, cum laude approbatur: 66-79.5 pistettä, laudatur 80-100 pistettä.)
Lautakunnalle tehtävästä hyväksytystä harjoitustyöstä ei anneta arvosanaa.
Tutkinnon kustannukset
Lautakunnalle tehtävistä suorituksista ei peritä mitään maksuja.
Kun tutkintoa suorittava henkilö on tehnyt kaikki vaadittavat suoritukset, esittää vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta sosiaali- ja terveysministeriölle, että sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaisi tutkintotodistuksella ko. henkilön täyttävän sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymän vakuutusmatemaatikon kelpoisuusvaatimukset. Sosiaali- ja terveysministeriö perii vakuutusmatemaatikon kelpoisuuden vahvistamisesta annettavasta todistuksesta sosiaali- ja terveysministeriön maksullisista suoritteista annetun asetuksen (854/2021) 2 §:n 9 kohdan mukaisen maksun 750 euroa.
Tilastotietoa
Vuosina 2011-2020 SHV-tutkinnon suoritti 42 henkilöä ja vuosina 2001-2020 87 henkilöä. Kaikkiaan SHV-tutkinnon on suorittanut 191 henkilöä vuoden 2020 loppuun mennessä.
Alla on tentin vuosina 2011-2020 läpäisseiden osuus eri tenteissä (laskettuna vastauspaperit palauttaneista):
Siirtymäsäännös
Jos SHV-tutkintoa suorittava on aloittanut tutkinnon suorittamisen ennen 1.7.2021 ja hän suorittaa tutkinnon ennen 30.6.2024, niin:
- häneltä ei vaadita yliopistossa suoritettavien kurssien kohtaa 7,
- käytännön työharjoittelun kohdalla riittää yhden vuoden työskentely mainituissa tehtävissä.
Edellä tutkinnon suorittamisen aloittamisella tarkoitetaan sitä, että henkilö on saanut hyväksytyksi vähintään yhden vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnalle tehtävän suorituksen (harjoitustyön tai tentin) ennen mainittua päivämäärää.
Jos SHV-tutkintoa suorittava on suorittanut (sivuaineopiskelijoille tarkoitetun) kansantaloustieteen peruskurssin tai vastaavat opinnot vähintään 5 opintopisteen laajuisena ennen 1.7.2022, pidetään tuota suoritusta riittävänä täyttämään yliopistossa suoritettavien kurssien kohdan 6, jos hän suorittaa SHV-tutkinnon ennen 30.6.2024.

tentti | tenttisuoritusten lukumäärä | hyväksyttyjen tenttisuoritusten lukumäärä | % |
Vakuutuslainsäädäntö | 138 | 75 | 54.3 |
Kirjanpito | 128 | 73 | 57.0 |
Vakavaraisuus | 131 | 60 | 45.8 |
Sovellukset | 133 | 66 | 49.6 |
Menettely SHV-oikeuksien ja täysjäsenyyden hakemiseksi
Kun edellä mainitut opinnot on suoritettu ja harjoitustyö hyväksytty, tulee hakijan SHV-oikeudet saadakseen toimittaa vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunnan sihteerille kopio korkeakoulun tutkintotodistuksesta, opintosuoritusote ja kopiot mahdollisesti erikseen suoritetuista tenteistä sekä työtodistus. Lisäksi tulee toimittaa suostumus SHV-harjoitustyön verkkojulkaisuun.
Sosiaali- ja terveysministeriölle suoritetuista tenteistä ja SHV-harjoitustyön hyväksymisestä tieto on sihteerillä.
Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta toteaa SHV-kelpoisuuden ja esittää sosiaali- ja terveysministeriölle SHV-oikeuksien myöntöä. Sosiaali- ja terveysministeriö antaa todistuksen SHV-oikeuksista. Tämän jälkeen vakuutusmatemaatikolla on oikeus käyttää nimitystä SHV-vakuutusmatemaatikko.
Saadakseen Suomen Aktuaariyhdistyksen täysjäsenyyden SHV-oikeudet saaneen tulee toimittaa yhdistyksen sihteerille sitoumus eettisten sääntöjen noudattamiseen. Allekirjoitettavan sitoumuksen saa yhdistyksen sihteeriltä. Tällöin jäsen voi kansainvälisissä yhteyksissä käyttää nimensä yhteydessä nimikettä ”Fellow of the Actuarial Society of Finland” tai tätä vastaavaa kirjainyhdistelmää FASF.
Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta
SHV-tutkintoa hallinnoi Sosiaali- ja terveysministeriön asettama Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta (Vakuutusyhtiölaki 521/2008, 31. luvun 6. pykälä). Lautakunnan tehtävänä on vakuutusmatemaatikon tutkintoa koskevien kuulustelujen järjestäminen ja vakuutusmatemaatikon kelpoisuuden toteaminen.
Tutkintolautakunnan kokoonpano on tällä hetkellä (huhtikuussa 2022) |
Kaippio, Janne | Filosofian maisteri, SHV | LähiTapiola Puheenjohtaja | 1.1.2020 – 31.12.2022 | |
Kolehmainen, Piia | Filosofian maisteri, SHV | OP-Henki | Varapuh.joht. | 1.1.2020-31.12.2022 |
Aalto, Eva | Hallitussihteeri | STM | Sihteeri | 1.7.2021 – 31.12.2022 |
Isokorpi, Harri | Matemaatikko | STM | Esittelijä | 1.1.2020-31.12.2022 |
Pulkkinen, Pertti | Filosofian tohtori, SHV | STM | Jäsen | 1.1.2020 – 31.12.2022 |
Rakkolainen, Teppo | Filosofian tohtori, SHV | Eläke-Veritas Jäsen | 1.1.2020-31.12.2022 | |
Sonni-Kautto, Teija | Filosofian maisteri | Mandatum Life Jäsen | 1.1.2020 – 31.12.2022 | |
Taipalus, Tarja | Filosofian maisteri, SHV | Finanssivalvonta jäsen | 1.1.-31.12.2022 |
Käytännön havaintoja tutkinnon suorittamisesta
Kuten edellä totesin, Vakuutusyhtiölaissa säädetään, että vakuutusyhtiössä tulee olla aktuaaritoiminto ja vastuullinen vakuutusmatemaatikko. Vastuullisen matemaatikon tulee olla SHV. Pienet vakuutusyhtiöt nimittävät usein vastuulliseksi matemaatikokseen ulkopuolisen konsultoivan aktuaarin, kun taas suurimmissa yhtiöissä on tyypillisesti useampia SHV-nimikkeen omaavia henkilöitä, joista yksi on vastuullinen vakuutusmatemaatikko. Myös Finanssivalvonnassa ja Sosiaali- ja terveysministeriössä on töissä SHV-tasoisia henkilöitä.
Itse suoritin SHV-tutkinnon vuonna 1983 numerolla 53. Vuosien varrella olen havainnut, että tutkinto on tullut koko ajan vaativammaksi, mutta samoin ovat tietysti aktuaareihin kohdistuvat vaatimukset kasvaneet ja toimintaympäristö monimutkaistunut. Aktuaarin tulee nykyään olla paitsi vakuutusmatemaatikko myös finanssimatemaatikko. Aktuaaritaitojen lisäksi korostuvat työpaikan monitahoisen ryhmädynamiikan hallinta ja vuorovaikutustaidot. Korkeiden vaatimusten vastapainona on mahdollisuus hyvään urakehitykseen ja ylennyksiinkin.
Kuinka SHV-opinnot käytännössä sujuvat? Vastaus on, että töiden ohella uurastaen. Tutkintoon vaaditaan vuoden (tulevaisuudessa kolmen vuoden) työkokemus vakuutusmatemaattisissa tehtävissä, ja useimmilla työssäolo jatkuu opintojen rinnalla. Itse suoritin tutkinnon runsaassa kolmessa vuodessa, mutta keskimääräinen suoritusaika lienee runsaasti pidempi. Aktuaariyhdistykseen pääsee jäseneksi vakuutusyhtiössä matemaattisissa tehtävissä työskentelevä jo paljon ennen SHV-tutkintoa, eikä jäsenyys edellytä sen suorittamista. SHV-aktuaari pääsee yhdistyksen täysjäseneksi. Itse olen jo ns. alumnijäsen, mutta käyn edelleen melko aktiivisesti yhdistyksen kokouksissa. •
Lähteet
Arvo Junnila: Vakuutusmatematiikka Suomessa 1922-1992, ISBN 952-90-5660, sivu 167
Suomen Aktuaariyhdistyksen verkkosivut, www.actuary.fi
Vakuutusmatemaatikon tutkintolautakunta (valtioneuvosto.fi)
Vakuutusyhtiölaki 521/2008, https://finlex.fi
Raimo Voutilainen