Voisiko sellainen komediasarja toimia, jonka päähenkilöt ovat fysiikoita? Ja sarjan monet vitsit perustuisivat tieteellisiin teorioihin? Ja siitä tulisi maailmanlaajuinen menestys? Kyllä voisi ja näin myös tapahtui, kun Chuck Lorre ja Bill Prady loivat tv-sarjan Big Bang Theory (suomeksi Rillit huurussa), ja tästä neljän nuoren tieteilijän elämää ja ihmissuhteita kuvaavasta sarjasta tuli valtaisa hitti, jota tehtiin peräti 12 kautta ja jota esitettiin vuosina 2007–2019.
Haluaisin päästä katsomaan, miten Big Bang Theory -sitcom on esitelty rahoittajille ja tuotantoportaalle. Miten käsikirjoittajat ovat saaneet vakuutettua, että sarja kannattaa tehdä, että se saa katsojia ja se voisi jopa menestyä? Aiemmin tiedemiehet oli esitetty joko hölmöinä, outoina tai pelottavina ja nörtti oli lähinnä haukkumasana.
Mutta ajat muuttuvat ja mm. Big Bang Theoryn myötä nörttiys oli yhtäkkiä cool. Ei ollut enää hävettävää fanittaa tiedettä, Tolkienia ja scifiä, vaan siitä tuli tavoiteltu asia. Enkä yhtään ihmettelisi, jos maailmassa olisi nyt monta tieteilijää, jotka ovat innostuneet nimenomaan tämän sarjan ansiosta ottamaan selvää fysiikan teorioista ja lähteneet opiskelemaan alaa.
Tällä hetkellä jännitetään Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Yksi tämän hetken populaarikulttuurin suurimmista, laulaja Taylor Swift on tuonut oman kantansa esiin Kamala Harrisin puolesta, ja nyt nähdään, kuinka paljon valtaa yksittäisellä artistilla on maailmanpolitiikkaan.
Joka tapauksessa kulttuuri, taide ja myös pop-kulttuuri saattavat vaikuttaa yllättävän paljon asenteisiin ja mielipiteisiin. Vaikeaa on vain ennustaa, mistä seuraava maailmanlaajuinen hitti tulee ja minkä asian puolella ja innoittajana se on.
Tässä MAL-lehden numerossa asiaa mm. tekoälystä ja standardoinnista, opiskelijatoiminnasta ja Nokian Elliott-laskentakeskuksesta. Ja on tarjolla myös matemaattista huumoria!
Hyviä syksyisiä päiviä kulttuurin, tieteen ja lukemisen parissa!
• Suvi Lahdenmäki