Löytöretki aamureippaillen paikallisia mittausviritelmiä ja koejärjestelyjä tutkimaan.
Kuva: Lasse Väntinen
Bussin valokiilat halkaisivat läpitunkemattoman talvisen hiljaisuuden sen kiitäessä mukanaan opiskelijoita joka kolkasta Suomea. Lumisen metsän siimeksessä tätä resuista joukkoa odotti hiljaa ja liikkumatta Hyytiälän metsäasema, Helsingin yliopiston tutkijoiden Korkeakosken ylpeys. Keskellä kylmintä talvea asemalle tupsahtava joukko ammattiyhdistystoiminnasta kiinnostuneita matematiikan, fysiikan ja tietotekniikan opiskelijoita onkin Hyytiälässä jokavuotinen ilmiö.
SMFL:n opiskelijavaliokunta on jo usean vuoden ajan kutsunut edustamiensa alojen opiskelija-aktiiveja Suomen yliopistoista keskustelemaan ja suunnittelemaan alkavan vuoden toimintaa ja SMFL:n roolia kampuksilla kautta maan. Opiskelijatalviseminaarin osanotto oli tänä vuonna suurempi kuin koskaan ennen – n. 30 henkilöä – ja sen huomasi. Koskaan ennen ei ole ollut näin vilkasta, elävää ja antoisaa osanottoa.
Seminaari alkoi lauantaina 27.1. kokoontumisella Tampereen rautatieasemalla – missä pohjoisen ja etelän junat kohtaavat – ja siirtymisellä sieltä bussilla Hyytiälään. Perillä ja kuuman kahvin herättäminä esittäydyimme toisillemme ja kertasimme lyhyesti mikä SMFL oikeastaan on ja mitä se tekee. Kysyttäessä, mitä ammattiyhdistyksen tulisi olla, ei näkemyksistä ollut pulaa. Oli ilo huomata, että porukka ei todellakaan tullut katsomaan kalvosulkeisia vaan omasi varsin laajan näkemyksen siitä, mille toiminnalle on tilausta ja tarvetta.
Näkemys ay-liikkeen roolista lähti voimakkaasti henkilökohtaisista tarpeista: urasuunnittelusta, tiedottamisesta, tukipalveluista. Myös julkinen mielipidevaikuttaminen ja poliittisen vallan käyttö nähtiin tärkeänä, mutta selkeästi toissijaisena. Onko uuden sukupolven ammattiyhdistys toisin sanoen sellainen, joka löydetään omasta ja työyhteisön lähtökohdista eikä vertaispaineesta ja klassisesta vastakkainasettelusta?

Kuva: Lasse Väntinen
Toimintaa suunnitellessa oli suorastaan riemastuttavaa huomata, miten SMFL hyväksyttiin yliopistojen välisen opiskelijatoiminnan mahdollistajaksi ja kumppaniksi paikallistoimintaan. Aate, yhdistys ja ihmiset, jotka ovat tervetulleita kampukselle – ei ulkopuolinen palvelunkaupittelija, joka koittaa päästä käsiksi opiskelijan muutenkin vähiin varoihin. Hyviä ajatuksia siitä, missä kaikissa rooleissa SMFL voisi vaikuttaa oli runsaasti. Siinäpä onkin yhdistyksen hallituksella ja aktiiveilla työsarkaa ja haastetta vastattavaksi!
Sunnuntaiaamu alkoi reippaalla kävelyllä kirpeässä aamupakkasessa, tutustuen metsäaseman ihmeellisiin tutkimuslaitteisiin ja hankkeisiin. Sitten käärimmekin hihat ja päätimme vuoden 2007 keskeisistä käytännön järjestelyistä opiskelijavaliokunnan harvinaisen runsaslukuisessa kokouksessa. Tästä leveästä rivistä astui esiin myös uusi opiskelija-asiamiehemme Jussi Lehtola luotsaamaan yhdistyksen opiskelijatoimintaa (ainakin) tämän vuoden.
Talvitapaaminen on kriittinen tekijä SMFL:n opiskelijatoiminnan ylläpidossa ja omasta ja SMFL: n puolesta oikein suuri kiitos kaikille Teille jotka pääsitte paikalle ideoimaan, keskustelemaan ja vaikuttamaan!