Kansainvälinen työ on osa TEKin toimintaa. Tämä käsittää niin järjestöjen väliset suhteet, vaikuttamisen EU- ja kansainvälisellä tasolla sekä yksittäisille jäsenille tarjotut palvelut ja mahdollisuudet.
Muutaman viime vuoden aikana TEKin toimistolla toimiva työryhmä, International Chapter, on koordinoinut toimintaa, joka liittyy ulkomailta tulleisiin osaajiin. Osa näistä täyttää TEKin jäsenkriteerit. Seuraamme yhteiskunnallista keskustelua ja miten esim. ulkomailta tulleet, korkeasti koulutetut ihmiset, voivat paremmin tulla mukaan suomalaiseen työelämään. Päivittäisiin haasteisiin törmätään niin lainsäädännön kuin viranomaistoiminnan suhteen. Osaltamme pyrimme vaikuttamaan siihen, että kaikki olisi sujuvampaa ja tarkoituksenmukaisempaa.
Järjestämme myös suoraa tukea ulkomailta tulleille TEKin jäsenille, kuten ura- ja työnhakuvalmennusta englanniksi sekä erilaisia englanninkielisiä tilaisuuksia, joissa suomalainen työelämä aukeaa paremmin ja näin työnsaannin mahdollisuudet paranevat. Työnhaun käytännöt vaihtelevat paljon maittain ja eri kulttuureissa. Esimerkkinä toimii TEKin eri yliopistoissa jo useamman vuoden ajan järjestetyt luennot CV:n ja työhakemuksen teosta sekä suomalaisen työelämän rakenteista.
International Chapter myös kehittää TEKin omaa sisäistä toimintaa mm. uusien parannettujen kv-sivujen välityksellä. Näin voimme tarjota entistä paremmat palvelupuitteet ihmisille, joille suomalainen työelämä ei ole tuttu ja edunvalvonnasta opastetaan lähes kädestä pitäen. Voit tutustua sivuihin tästä linkistä: https://www.tek.fi/en.

Vastavuoroisesti tuemme ja neuvomme niitä TEKin jäseniä, jotka hakeutuvat Suomesta maailmalle. Jäseniä palvelemalla olemme keränneet oppia ja kokemusta siitä, mihin on hyvä varautua ja mitä huomioida. Järjestöjen yhteistyöverkostojen kautta voimme auttaa olemaan yhteydessä TEKiä vastaaviin järjestöihin ulkomailla. Maasta, järjestöstä ja oleskelun pituudesta riippuen tekkiläinen voi hakeutua vierasjäseneksi tai varsinaiseksi jäseneksi. Kummassakin tapauksessa tuki jatkuu katkeamattomana maasta toiseen siirryttäessä.
Suorien jäsenpalveluiden lisäksi yhteistyö organisaatioiden välillä on tiivistä. Karkeasti voidaan sanoa, että kansainvälinen yhteistyö alkaa suomalaisten järjestöjen kesken Suomessa, esim. Teollisuuden Palkansaajien puitteissa. Tästä seuraava luonnollinen askel on pohjoismainen taso, jossa on useita eri yhteisöjä sektorista riippuen, kuten teollisuuden puolella Nordic IN (Pohjoismaiden Teollisuustyöntekijät) ja palvelupuolella UNI Norden, UNI Norden ICTS (tietoala ja pelit) sekä UNI P&M (toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt).
Muitakin on, joskin edellä mainitut ovat TEKin osalta tärkeimpiä. Näistä on myös sujuvaa siirtyä Eurooppa tasolle, jossa keskeisiä toimijoitamme ovat industriAll (teollisuussektori ja Nordic IN) ja UNI Europa. UNI Europan sisällä on mm. UNI Europa P&M (TEKllä on varapuheenjohtajuus), UNI Europa Tech & Games (entinen ICTS) sekä useita muita. UNI Europa on osaltaan osa UNI Global -järjestön toimintaa. Eurocadres edustaa toimihenkilöitä ja ylempiä toimihenkilöitä Euroopassa. TEK vaikuttaa sen toimintaan UNI Euroopan kautta.
Omana erityisjuttuna on ANE, Association of Nordic Engineers, joka yhdistää pohjoismaiset insinöörijärjestöt. ANE toimii hyvin aktiivisesti ja tuottaa sekä tasokkaita selvityksiä mm. digitalisaatioon ja tekoälyyn liittyen kuin myös erilaisia tapahtumia. Jäsenetkin voivat hyötyä näistä.
Kun huomioidaan eri kv-toiminnan tasot, ja lisätään yhtälöön hyvä vuorovaikutus ja tiivis yhteistyö, voidaan TEKin toiminnan kansainvälisessä ympäristössä katsoa olevan merkittävästi kokoaan suurempaa
Kansainvälisellä yhteistyöllä vaikutetaan esimerkiksi eurooppalaiseen lainsäädäntötyöhön. Aikanaan direktiivit tulevat myös kansallisesti sovellettaviksi ja työmme jatkuu myös siinä vaiheessa. Esimerkkinä toimii direktiivi Eurooppalaisista Yritysneuvostoista (EWC), jossa 2007–2009 olimme suoraan mukana ja 2010–2011 direktiivin implementoinnissa suomalaiseen lainsäädäntöön.
Kansainvälisten järjestöjen kautta yksittäisillä TEKin jäsenillä tai yhdistyksillä on mahdollisuus luoda omia kontakteja ulkomaille. Tanskassa esim. toimii väitöskirjan tekijöitä ja väitelleitä edustava järjestö, jonka kanssa TEK tekee säännöllistä yhteistyötä. Yksittäinen jäsenkin voi olla yhteydessä, jos kokee, että siitä olisi etua, vaikka omalle uralle (kontaktit jne.).
ETUC, European Trade Union Confederation, toimii eurooppalaisena kattojärjestönä. Tämä koskee niin lainsäädäntöyhteistyötä kuin koulutusta ja muuta vastaavaa toimintaa. EUn Komissio rahoittaa merkittävän paljon ETUCin erilaisia tapahtumia, seminaareja ja hankkeita. Yksittäinen tekkiläinen voi jopa osallistua jonkin tietyn alan ja aiheen seminaariin ja saada palautuksena matka- ja majoituskulut. Näistä saa osin tietoa TEKin nettisivuilta ja tarkemmin ETUCin, eri eurooppalaisten järjestöjen ja EUn sivuilta.
Kun sinua kiinnostavat kansainväliset asiat, ole rohkeasti yhteydessä TEKiin, oli sitten kyse työhön liittyvistä asioista, opinnoista ulkomailla tai henkilökohtaisesta mielenkiinnosta ja oman osaamisen kehittämisestä. •

Lisätietoa antavat esim.:
Daniel Valtakari, kansainvälinen toiminta ja organisaatiot
Heidi Tomperi, kansainvälinen jäsenviestintä
Sari Haataja, osaamisen ja oman uran kehittäminen
Daniel Valtakari
Työelämäasiantuntija, korkeakoulusektori
ja kansainväliset asiat
Tekniikan akateemiset TEK
email: Daniel@tek.fi
Kv-järjestöistä voit lukea lisää tämän linkin kautta
https://www.tek.fi/en/services-and-benefits/work-life-in-finland#component-452
Daniel Valtakari