Juha Aholan mukaan tutkija joutuu tekemään entistä enemmän työtä rahoituksen saamiseksi. Yritysrahoitusta on vaikea saada, kun yleinen taloustilanne on heikentynyt. Myös kilpailu Tekes-rahoituksista on koventunut.
TEKillä on paikallisyhdistys seitsemässä teknillisessä yliopistossa. Oulun yliopiston TEKkiläiset on yksi niistä.
Oulun yliopiston TEKiläisten puheenjohtaja, yliopistonlehtori JuhaAhola kertoo, että kolme vuotta sitten perustettu tekkiläisten yhdistys keskittyy tiedottamiseen, mutta myös yhteistoimintaan työnantajan kanssa.
– Opastamme esimerkiksi työsuunnitelman tekoon ja avaamme työnantajan ohjeita. Tiedotamme paljon sellaisista asioista, joista oikeastaan työnantajan pitäisi huolehtia, Ahola sanoo.
Ahola painottaa työsuunnitelmien tekemisen tärkeyttä.
– Meillä on ongelmana, että työsuunnitelmien tekemistä pidetään tarpeettomana eikä asioista sovita paperilla riittävän tarkasti. Työsuunnitelma on kuin palovakuutus, Ahola muistuttaa.
Kun työsuhteessa on ongelma, luottamusmies on lähellä. Teknillisen tiedekunnan luottamusmiehenä on tekkiläinen Timo Kokkonen. Hän on myös yliopiston jukolainen varapääluottamusmies.
Aholan mukaan edunvalvonnan suurin kipupiste on Oulussakin määräaikaisuuksien suuri määrä.
Ääritapauksissa tutkijaa saatetaan pallotella kolmen kuukauden sijaisuuspätkissä, mutta tavallisinta on pilkkoa neljän vuoden väitöstyörupeama vuoden pätkiin.
– Niissä työnantajan riskiä kaadetaan yksittäisen työntekijän niskaan. Kun projektin jatkorahoitus ei ole täysin varmaa, tutkijalle annetaan vain lyhyitä määräaikaisuuksia projektin todennäköisestä jatkumisesta huolimatta, Ahola sanoo.
Näin menetellään, vaikka yliopiston keskushallinto on ohjeistanut väitöstutkijoiden määräaikaisuudeksi neljä vuotta.
Sitä paitsi enää ei ole entiseen tapaan ratkaisevaa eroa vakituisuuden tai pitkän määräaikaisuuden välillä, sillä yliopistollisten virkojen muututtua työsuhteisiksi vanha valtiollinen turva katosi vakituisista työsuhteistakin.
– Nyt yliopistolaisia voidaan laittaa pihalle tuotannollis-taloudellisista syistä. Näin Oulussa on jo tehty. Teknillisessä tiedekunnassa ei onneksi jouduttu koviin irtisanomisiin, Ahola kertoo.
Ahola pitää Oulun yliopistoa periaatteessa hyvänä työpaikkana. Uusi organisaatiokaavio ja rakenteet ovat mallillaan, kunhan ne saadaan toimimaan käytännössä.
– Tällaisen asiantuntijaorganisaation johtaminen ei ole helppoa. Se kannattaa tunnustaa.
Liity yhdistykseesi!
Yliopistolainen, TEKin yliopistoyhdistykset valvovat etujasi. Tutustu oman yliopistosi yhdistykseen ja liity jäseneksi.
Lappeenrannan Skinnarilan TEKijät -yhdistystä lukuun ottamatta kaikilla on tätä nykyä omat verkkosivut TEKin palvelimella. Jäseneksi liittyminen käy näppärästi verkossa. Siellä ovat myös tarvittavat yhteystiedot.
Otaniemen TEK-tutkijat, Oulun yliopiston TEKkiläiset, Tampeeen TEK-tutkijat, Turun yliopiston TEK-tutkijat, Yliopistojen Laboratorioinsinöörit Yli ja ÅTEK löytyvät kaikki osoitteesta http://www.tek.fi/yo-yhdistykset/.
Skinnarilan TEKijät tavoittaa s-postitse lytek. pj@tek.fi.
Marketta Harinen
Kuva Juha M. Kinnunen