– Tech Day Finland peräänkuulutti uutta ajattelua
Suomi kohtaa tulevina vuosina useita globaaleja haasteita, joiden ratkaisemiseksi Suomi tarvitsee monipuolista tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Tech Day Finland -tapahtuma keskittyi siihen, kuinka Suomi vastaa näihin haasteisiin. Tech Day Finland 2020 -tapahtuman oli järjestänyt T&T-lehti kumppaneinaan Business Finland, Teknologiateollisuus, TEK ja VTT. Tapahtuma järjestettiin Musiikkitalossa helmikuussa 2020.
Nyt vain teknologia enää voi pelastaa ihmiskunnan, totesi avauspuheenvuorossaan päätoimittaja Harri Junttila. Ihmiskunta on jo nyt ylittänyt oman ekologisen lokeronsa rajat. Oma sukupolvemme voi elää ”kuten ennenkin”, mutta lapsemme ja lastemme lapset tulevat kohtaamaan toisenlaisen maailman.
Tulevaisuus tulee miettiä kokonaan uusiksi
Keksijä ja futuristi Perttu Pölönen piti innostavan puheenvuoron, jossa hän esitti, että teknologia – sen keksiminen ja käyttö – on helppoa, mutta vaikeuksia tuovat ihmiset ja heidän asenteensa. Vallitsevien olojen muuttaminen tekee kipeää, mutta tulisi kuitenkin olla uskallusta tehdä muutoksia.
Ihminen helposti tottuu oleviin oloihin. Jos jokin olotila on kestänyt pitempään kuin 35 vuotta, niin sen muuttaminen on jo vastoin normaalia luonnon järjestystä. Hän myöskin piti Suomea ja Eurooppaa saavutettujen etujen museona.
Pölösen mukaan meidän tulisi miettiä tulevaisuus kokonaan uusiksi, ja siinä jos missä tarvitaan luovuutta ja kykyä ajatella. Hänen mukaansa filosofian ja taiteiden opiskelu kehittää sellaisia taitoja, jotka haastavat irtautumaan perinteisistä ajattelumalleista.
Innovatiivisia yrityksiä tarvitaan
Tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Kysymys on siitä, haluammeko tehdä jotain ja olemmeko valmiita tarvittaviin uhrauksiin. Pohjoismaissa on paljon tekniikkaa, jota voisi jo nyt soveltaa. Ilmastonmuutos on kirittäjä, joka synnyttää innovaatioita.
Maailman muovit ovat ongelma, jonka ratkaisemiseksi ei riitä pelkkä mekaaninen kierrätys, koska vain osa muovista (noin 40%) on kierrätyskelpoista. Sulapac kehittää biohajoavaa ja mikromuovitonta materiaalia, jonka tarkoituksena on korvata muovi, ja pelastaa maailma muoviroskalta.
Solar Foods Oy puolestaan tuottaa uudenlaista ravinnerikasta proteiinia ilmaa ja sähköä hyödyntämällä. Tavoitteena on vähentää hiilidioksidiemissiota ja saada aikaan tulevaisuus, joka on täysin hiilineutraali.
Miksi innovoida Suomessa
KEYNOTE-puheenvuorossaan Markku Mäkeläinen kysyi miksi kannattaisi innovoida Suomessa? Suomi ei ole maailman innovatiivisin eikä kilpailukykyisin paikka.
Suomessa tuottavuus ei enää kasva ja luottamus talouskasvuun heikkenee. Suomalaisten digitaidot eivät riitä ja suuri osa ihmisistä tulee uudelleen kouluttaa.
Mäkeläinen korosti AI:n merkitystä ja ennusti, että tulevaisuudessa ihmiset tulevat tekemään töitä erilaisille algoritmeille ja että koneet tulevat tekemään semmoisia päätöksiä, joita ihmiset tekivät aikaisemmin.
Suomalaiset poliittiset päättäjät vaikuttavat siihen, mihin suuntaan Suomi menee. Kasvuyrityksille ja startupeille tulisi antaa lisää rahaa, Suomeen tulisi saada lisää paluumuuttajia ja muita osaajia, ja Suomen tulisi myös nykyistä enemmän käyttää hyväkseen Pohjoismaisia innovaatioekosysteemeitä.
Suomen tulisi nykyistä enemmän hyödyntää pohjoismaisia verkostoja, ja lisäksi Suomella on kaikki EU:n jäsenyyden mukana tulevat mahdollisuudet. Myös julkisen vallan, yksityisten yritysten ja tutkimuslaitosten muodostama ekosysteemi on iso mahdollisuus.
Nuorten asenteista
TEK on tehnyt opiskelijatutkimuksen, jossa kartoitettiin opiskelijajäsenten ajatuksia työssäkäynnistä, uraodotuksista ja asennoitumisesta työelämään. Tutkimuksen mukaan kolme tärkeintä vaatimusta omalle työuralle ovat työn kiinnostavuus, mahdollisuudet kehittyä työssä ja tasapaino työ- ja muun elämän välillä. TEKin toiminnanjohtajan Jari Jokisen mukaan asenteet kuvaavat muutakin nuorten joukkoa.
Jokisen mukaan nuoret ovat keskenään erilaisessa asemassa, mutta yhteistä on huoli jaksamisesta ja epävarmuus siitä, miten yhteiskunta ja esimerkiksi koulutusjärjestelmät tulevat muuttumaan. •
Martti Annanmäki
Photo by Franck V. on Unsplash