Tätä kirjoittaessa on menossa presidentinvaalien ensimmäinen kierros. Kilvasta on tulossa galluppien perusteella tiukka. Tällä kertaa ei ole tullut seuratuksi juurikaan tenttejä (koska oma ehdokas on jo selvillä) ja mietinkin, miten paljon niissä on kysytty tieteen ja opiskelun merkityksestä.
Tässä lehdessä julkaistussa juhlapuheessa Arto Maaninen tuo esiin sen, miten yritysten tuki tieteelle on vähentynyt. Tiede ja tieteentekijät ovat muutenkin vaikeuksissa tänä totuuden jälkeisenä aikana, jossa uskotaan suurin joukoin erilaisiin foliohattuteorioihin ja tekoälyllä tuotettuihin videoihin mieluummin kuin tieteilijöiden ja tutkijoiden vuosien työn tuloksiin. Keskittymiskykyä haastava aika ei arvosta pitkäjänteisyyttä. Toivottavaa olisi, että tuleva presidentti suhtautuu tieteeseen ja sen tekijöihin arvostaen ja tukien, samoin kuin seisoisi koulutuksen ja opetuksen puolella. Helmikuussa tiedetään, kuka johtaa maata ainakin seuraavat kuusi vuotta. Elämme jännittäviä aikoja.
Tässä lehdessä palataan MAL:n ja TEK:n yhteistyön 40-vuotisjuhlan tunnelmiin sekä kouluopetuksen seminaarisarjaan. Samoin saadaan lukea, miltä näyttää Kajaaniin saatu CSC:n LUMI-supertietokone. Niklas Hietalan artikkeli kertoo fyysikko Gunnar Nordströmistä, jonka kuolemasta tuli viime joulukuussa 100 vuotta. Lisäksi luettavana on kielitieteilijä Janne Saarikiven esittely suomen kielen asemasta opiskelukielenä ennen ja nyt.
Hyviä kevättalvisia lukuhetkiä!
• Suvi Lahdenmäki