Esittelen tässä rakkaan ainejärjestömme TKO-älyn, joka toimii tietojenkäsittelytieteen opiskelijoiden, eli tuttavallisemmin käpistelijöiden, asialla. Järjestömme täyttää tänä vuonna 32 vuotta, eli sen historia ulottuu kauas muinaisten mammuttitietokoneiden aikaan – tai ainakin melkein. Meidät erottaa kumiankankeltaisista haalareista, sillä toisin kuin legenda kertoo, käpistelijät ovat yhteisöllistä porukkaa. Ihmisseuran puutteessa keltaisesta kumiankasta löytyykin oiva juttukaveri, joka kuuntelee huoliamme ja auttaa meitä debuggaamaan koodiamme.
Samoin kuin muillakin ainejärjestöillä, niin myös meillä järjestetään sitsejä, bileitä kattojärjestömme Matlun kerhohuoneella Christina Reginalla (tuttavallisemmin Klusteri, Klush tai vain Bmur. Älä kysy.) ja muita hassunhauskoja vapaa-ajan pippaloita. Mutta mikä meissä on sitten erilaista muihin ainejärjestöihin verrattuna? Mikä tekee Tekiksestä parhaan ainejärjestön? Todistusta ei jätetä harjoitustehtäväksi, vaan tulen nyt kertomaan teille joistakin toimintamme mielenkiintoisimmista osa-alueista.
Opiskelijahuoneemme Gurula on ensinnäkin Kumpulan kampuksen ehdottomasti ylivoimaisin hengailutila. Sieltä löytyy ihmisiä (tai käpistelijöitä) usein jopa myöhään yöhön asti ja onpa Gurula käytössä myös viikonloppuisin ja lomilla. Siksi jäsenistöä palvelee myös ruokavälityksemme eli RV, josta voi ostaa pientä välipalaa ja vaikka XL-energiajuomia koska tahansa myös opiskelijaelämän ainaisen kiireen keskellä – vaikka sitten juoksumatkalla luennolta laskareihin. Ja tietysti kahvia, sitä Kumpulan halvinta. RV:ssä on toimiva virtuaalikassa ja sen vuoksi Gurulaan mennessään ei tarvitse hädissään kaivella taskunpohjia kolikoiden toivossa. Application evangelistoina tunnetut vapaaehtoiset ovat toteuttaneet tämän ja muita hyödyllisiä softia vapaaehtoistyönä, jotta järjestötoiminta helpottuisi.
Tapahtumiin, joita järjestämme säännöllisesti lukeutuu esimerkiksi Casual Night -nimikkeen alla kulkevia lautapeli-iltoja, ekskursioita erilaisiin kulttuuritapahtumiin (esimerkiksi oopperaan, teatteriin ja opiskelijateatterinäytöksiin spekseihin) sekä LAN-peli-iltoja. Osa vapaa-ajan toiminnasta myös tukee opintoja ja rakentaa niiden päälle, esimerkiksi TKO-älyn pöhinätiimin uusi innovaatio Laudekoodit, joka on matalan kynnyksen tiimikoodaustapahtuma kattosauna Sivistyksellä! Tapahtuman osaamisvaatimuksina ovat ainoastaan ohjelmoinnin perusasiat ja erityistä huomiota on kiinnitetty inklusiivisuuteen ja siihen, että sekä kokeneemmat koodarit että tuoreemmat tulokkaat viihtyisivät tapahtumassa.
Koska käpistelijät ovat kovaa valuuttaa työelämässä, TKO-äly tekee yhteistyötä useiden alan firmojen kanssa. Firmojen kanssa yhteistyössä järjestetään aika ajoin ekskursioita niiden toimistoille. Nämä ekskursiot eivät ole kuitenkaan pelkkää powerpoint-esitelmien tuijottelua, vaan niillä pääsee juttelemaan yritysten edustajien kanssa ja parhaassa tapauksessa kuulemaan, millaisista taustoista työntekijät tulevat, millaisia taitoja töissä arvostetaan, ja tutustumaan arkeen firmassa. Tämän lisäksi tarjolla on myös virvokkeita ja ruokaa. Sauna ja uima-allas ovat usein lisäbonuksia tämäntyyppisessä tapahtumassa.
TKO-älyllä myös kynnys järjestää omia tapahtumia on matala ja fuksejakin kannustetaan rohkeasti osallistumaan talkoisiin. Tarvitaan vain ideoita ja intoa toteuttaa niitä! Fukseja myöskin rekrytoidaan mielellään järjestöaktiiveiksi, kuten allekijoittanutkin pystyy todistamaan. Tänä vuonna panostamme erityisesti liikunta- ja kulttuuritapahtumien lisäämiseen opiskelijoin hyvinvoinnin lisäämiseksi ja todistaaksemme, että perinteisesti niin jallunhuuruinen opiskelijaelämä voi tarjota paljon muutakin.
Lopuksi todettakoon vielä, että yksi ainejärjestön tärkeimmistä tehtävistä on valvoa opiskelijan etua ja toimia rajapintana jäsenistönsä sekä yliopiston hallinnon välillä. TKO-älyn opintovastaavat tekevätkin tärkeää työtä välittäessään osaston suuntaan opiskelijoiden mielipiteitä ja huolenaiheita ja kommunikaatio toimii molempiin suuntiin. Siispä pienen tai miksei isommankin opiskelijan kannattaa meillä käyttää vaikutusmahdollisuuksiaan ja olla yhteydessä opintovastaaviin, jotta osaston henkilökunta pysyy perillä siitä, mitä mieltä opiskelijat todella ovat esimerkiksi uudistuksista, kurssijärjestelyistä ja muista opintoihin liittyvistä käytännön asioista.
Meri Rajamäki