Startup Iris.ai perustettiin vuonna 2015. Yksi sen perustajista on suomalainen yrittäjä Maria Ritola. Iris.ai:ssa on rakennettu tekoälyyn perustuva alusta (hakukone), joka on kehitetty ymmärtämään ja analysoimaan tieteellisiä tekstejä. Se auttaa tutkijoita käymään läpi tuhansittain tieteellisiä dokumentteja lyhyessä ajassa.
Iris.ai on julkaissut tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden käyttöön Tutkijan työtilan (Researcher Workspace). Tutkijan työtila on kaikenkattava alusta tutkimusten käsittelyyn. Sen osia ovat älykäs haku, hakutulosten suodattaminen, julkaisujen analysointi, automaattisesti tehdyt yhteenvedot ja kerätyn datan luokittelu.
Artikkeleiden haku perustuu artikkeleiden sisältöön, eikä yksittäisiin hakusanoihin. Hakutulokset voi suodattaa haluttujen kriteerien perusteella ja sitten näistä suodatetuista artikkeleista voi kaivaa esiin yksityiskohtaisempaa dataa.
Tutkijan työtilan avulla voi analysoida suuren määrän artikkeleita ja muita dokumentteja ja saada näin hyvän yleiskuvan niiden sisällöstä. Työtilaa voi myös käyttää laatimaan yhteenveto joko yksittäisestä artikkelista tai sitten joukosta artikkeleita.
Haun aloittamiseksi täytyy ensin tuoda työtilaan 10–20 sellaista artikkelia tai dokumenttia, joiden kaltaisia halutaan hakea. Haku sitten laajentaa tämän muutaman tuhannen asiakirjan kokoiseksi otokseksi. Haku on nk. sisältöhaku (Content Based Recommendation Engine).
Työtilassa voi käsitellä erilaisia sisältöjä – vapaasti saatavia, maksullisia julkaisuja, sisäisiä asiakirjoja jne. Työtilaan voi myös tuoda itse kerättyjä artikkeleita tai asiakirjoja.
Kun haulla on saatu koottua suuri määrä asiakirjoja tai artikkeleita, löytyy työtilasta joukko (älykkäitä) työkaluja, joiden avulla otosta voi käsitellä.
Iris.ai -sivustolta voi pyytää demoversion Tutkijan työtilasta. Sivustolta voi myös tilata yrityksen uutiskirjeen, jonka avulla saa tietoa yrityksen tuotteista ja niiden kehittämisestä, ja tekoälystä ylipäätään.
Tutkijan työtila on tällä hetkellä jo lisensioitavissa organisaatioille ja yrityksille. Henkilökohtaiseen käyttöön soveltuva versio valmistuu vuoden 2022 loppuun mennessä.
Torstaina 28. huhtikuuta pidettiin erityisesti yliopistoille suunnattu webinaari ”AI in Academic Libraries: Iris.ai presents the brand new Researcher Workspace”. Webinaarissa esitetyn mukaan Iris.ai:n partnereita ovat mm. Helsingin ja Oulun yliopistot, Itä-Suomen yliopisto sekä joukko ammattikorkeakouluja (niiden kirjastot).
Esityksen mukaan jo tiedon haussa säästyy runsaasti aikaa, tiedonhaun osuvuus paranee ja kaiken kaikkiaan tätä työkalua käyttämällä tutkijoille jää runsaasti enemmän aikaa ajattelulle ja luovalle työlle.•
Martti Annanmäki