Kuva: pixabay
CERN on lyhenne sanoista Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire. Tämä ”conseil” eli neuvosto perustettiin 1952, ja se muuttui ”organisaatioksi” 1954. CERNin matkastamme oli juttu SMFL:n jäsentiedotteessa syksyllä 2004.
Haave ja sen toteutuminen
Monivuotinen haaveeni päästä tutustumaan CERNin tutkimuskeskukseen Genevessä Sveitsissä toteutui keväällä 2004. Vuosi oli myös CERNin juhlavuosi, sehän täytti 50 vuotta syksyllä 2004. Tällaisena ei-fyysikkona muutamaa tuntia pidempi vierailu ei aina helposti onnistu, nyt olimme paikan päällä neljä päivää.
MALista, silloisesta SMFL:stä, oli matkassa 12 henkilöä. Matkallamme oli mukana myös lukioiden rehtoreita eri puolelta Suomea. Kaikkiaan olimme matkalla viikon. Kolme yötä olimme CERNin tiloissa ja muutaman yön Geneven keskustassa.
CERNin laitteistoista ja rakenteesta
Päivämme CERNissä alkoivat hyvissä ajoin aamulla. Päivien aikana saimme kuulla kiinnostavia esityksiä hiukkasfysiikasta. Mieleen on jäänyt mm. se, miten päivä päivältä säteilyttämislaitteiden laatu kehittyy ja esimerkiksi syöpäsoluja tuhoava säde pystytään kohdistamaan täsmälleen sairaaseen soluun, ei piiruakaan sivuun. Kuulimme esityksen myös antimateriasta ja sen sovelluksista. Tutustuimme silloin vielä rakenteilla olevan kiihdytinradan kiihdytinkeskuksiin (ALICE, ATLAS, CSM, LHCb) sekä Sveitsin puolella että Ranskan puolella. Nythän tuo kiihdytinrata on valmis, kaikkiaan 27 kilometriä. Matkamuistoksi ostin itselleni CERNin lippalakin. En kuitenkaan ole sitä raskinut lainkaan käyttää! Arvokas muisto mieleenpainuvasta matkasta.
CERNin uutinen keväällä 2013
Keväällä 2013 vahvistettiin ns. jumalhiukkaseksikin kutsutun Higgsin bosonin löytyminen. Kauan etsitty hiukkanen selittäisi, miksi atomia pienemmällä aineella on massa. Sitä pidetään fysiikan kulmakivenä. Bosonia on etsitty törmäyttämällä yhteen valtava määrä protoneja CERNin hiukkaskiihdyttimellä.
Www
Toinenkin nykypäivänä elämäämme kuuluva keksintö tehtiin CERNissä. Nimittäin www:n (world wide web) suunnitteli ja kehitti fyysikko Tim Berners-Lee juuri CERNissä. Sivusto on tehty vuonna 1992, ja se on karun vaatimaton. Mutta väritetyistä sanoista paljastuu jo verkon periaate: se on linkittää sanoja toisiin teksteihin ja lähteisiin.
Alun perin Berners–Lee kehitti hypertekstiä ja www:tä Cernin omaan käyttöön. Hän tarvitsi keinoa järjestää sitä valtavaa tietomäärää, jota Cern jo silloin tuotti. Sitten hän pyysi lupaa laittaa www-sivut Cernin palvelimelle. Kun www-sivujen idea lainattiin muihin palvelimiin, lähti se leviämään kulovalkean tavoin ympäri maapalloa. Aluksi www sisälsi vain tekstiä vaalealla tai harmaalla pohjalla. Ensimmäinen graafinen selain, Mosaic, tuli jakeluun helmikuussa 1993, ja loppu on historiaa. Berners-Lee aloitti sivujen suunnittelun jo maaliskuussa 1989.
Aluksi sivuja tehtiin vain Cernin sisäiseen käyttöön (teksti on kopioitu Helsingin Sanomien Tiede-sivuilta).
Geneven nähtävyyksiä
SMFL:n matkalaisten kesken tutustuimme Geneven ja jossakin määrin myös sen ympäristön nähtävyyksiin. Kävimme opastetulla tutustumiskäynnillä YK (Yhdistyneet Kansakunnat) keskuksessa, tutustuimme suureen kokoustilaan, eri tapahtumista koostettuihin kuvasarjoihin. Näimme tietysti myös todella vaikuttavan lippurivistön keskukseen johtavan sisäänkäynnin varrella.
Toinen antoisa tutustumiskohde kaupungissa oli Punaisen Ristin keskus ja museo. Esillä oli Punaisen Ristin historia ja nykypäivää. Ajatus Punaisen Ristin perustamisesta syntyi vuonna 1859 (sveitsiläinen Henri Dunant, Solferinon taistelu Pohjois-Italiassa). Pian tämän jälkeen varsinainen yhdistys perustettiin Genevessä.
Kävelyillämme ympäri Geneveä pääsimme tietysti ihailemaan kaupunkia henkeäsalpaavan kauniiden Alppien juurella, vanhoja kauniita taloja ja upeita puistoja. Nautimme myös makoisista sveitsiläisistä herkuista kuten esimerkiksi fonduista.
Tutustumiskäynneillä erilaisissa kohteissa
Vuosien varrella yhdistys on vieraillut monenmoisissa paikoissa, sekä eri alojen tutkimuslaitoksissa, opinahjoissa että liike-elämän yrityksissä. Vierailukohteita ovat olleet
mm. Ilmatieteen laitoksen geofysikaalinen observatorio Nurmijärvellä, Loviisan ydinvoimala, Kansallisooppera (tutustuttiin talon tekniikkaan, elektroniikkaan ja tietotekniikkaan), Lahden puurakenteinen konserttitalo, Kuivasaari Helsingin edustalla (entinen sotilassaari), Tekniikan museo, jäänmurtaja Urho, Lammin biologinen asema, STUK. MALin www-sivuilla löytyvät lueteltuina vierailukohteet ja syyspäivien pitopaikat. Samat tiedot löytyvät myös MALin 50 -vuotisjuhlakirjasta. Kirjaa on vielä jonkin verran jäljellä. Se on maksuton ja saatavissa MALin tilaisuuksissa.
Merja Korpela