Urban Millin vastaava tuottaja Kari Mikkelä uskoo yhteistyöhön ja ihmisten luovuuteen.
Kaupunkiviljelyä, kemian opiskelua kokkaamalla ja fysiikkasirkusta. Otaniemessä 8 vuotta sitten perustettu Urban Mill ei ole mikä tahansa mylly, vaan varsinainen uusien ideoiden ja ennakkoluulottomien kokeilujen tehdas, joka tekee yhteistyötä myös koulujen kanssa. Mistä Urban Mill sai alkunsa ja millaista toimintaa se on ollut järjestämässä vuosien aikana? Entä miltä näyttää sen tulevaisuus koronan jälkeen? Tästä kertovat vastaava tuottaja Kari Mikkelä ja tuottaja Lars Miikki.
Urban Mill lähti liikkeelle, kun haluttiin edistää Espoo Innovation Gardenin (Otaniemi-Keilaniemi-Tapiola -alue) innovaatioyhteistyötä. Fyysisesti Urban Mill perustettiin Otaniemeen Aalto-yliopiston kampukselle Design Factoryn ja Startup Saunan naapuriin tarjoamaan joustavaa toimisto-, tapahtuma- ja prototypiointitilaa. Tilassa onkin työskennellyt monia yrittäjiä ja kehittäjiä ja siellä on järjestetty lukuisia tapahtumia aina valtiovierailuista robottibussien testiajoihin.
Urban Millin tarkoitus on tuoda yhteen suomalaiset ja kansainväliset kaupunkiaiheiden ja -kehittämisen parissa toimivat tahot sekä heidän verkostonsa. Yhteisöstä vastaavat Mikkelä ja Miikki auttavat toimijoita oppimaan toisiltaan ja tekemään yhteistyötä.
Kaiken tämän lisäksi Urban Mill on myös palvelu, joka ratkoo erilaisia haasteita. Se kokoaa yhteen ongelmien ratkaisemisesta kiinnostuneet, auttaa muodostamaan tiimejä ja kirittää tiimien tuottamat ratkaisut käytäntöön.
-Yhteistyötilojen tarpeet olivat Otaniemessä nousseet esille jo ennen 2010-lukua ja Järvelin Design Oy oli mukana keskusteluissa, kertoo Järvelin Designin Espoon toimintojen vetäjänä vuodesta 1998 toiminut Kari Mikkelä.
Lars Miikki oli tullut mukaan vuonna 2006.
– Energizing Urban Ecosystems (EUE ) -hanke sai SHOK rahoituksen 2012–2015. Budjetti oli noin 20 miljoonaa euroa ja me olimme mukana hankkeessa asiantuntijana ja fasilitaattorina.
-Teimme aluksi konseptin EUE-yhteistilalle 2012 ja tarkoitus oli, että vain fasilitoimme toimintaa siellä. Mutta kun Espoo ja Aalto-yliopisto eivät lähteneetkään operoimaan tilaa, käynnistimme tilanhankinnan valmistelut, protosimme konseptia ja otimme vastuun Urban Mill -tilasta kesällä 2013.

Lars Miikki testaa viinipullon korkituslaitetta ”Otaniemen Innovaatiokujalla
kokeillaan” -tapahtumassa Urban Millissä 2016.
Kaikille avoin palvelu
Urban Mill tekee pääosin työtä kaupunkien, alueiden, tutkijoiden, kehittäjien, yrittäjien sekä luovien ammattilaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa. Sen toiminta on kuitenkin avointa kaikille kiinnostuneille.
-Yhteistyökumppanit tulevat mitä erilaisimmilta aloilta. Uskomme holistisuuteen ja siihen, että tarvitaan matalan kynnyksen tiloja tehdä yhteistyötä, kertovat Mikkelä ja Miikki.
Yksi tärkeä periaate on tarjota palveluita eri ikäisille.
-Osallistamme ihmisiä vauvasta vaariin toimimaan ja luomaan yhdessä. Esimerkiksi esikoululaisten kanssa toteutettiin kaupunkiviljelykokeilu keväällä 2015. Kokeilulla oli tarkoitus osoittaa, kuinka vajaakäytössä olevia alueita voidaan elävöittää ja luoda samalla yhteisöllistä sekä kestävää kehitystä edistävää toimintaa, kertoo Mikkelä.
-Tärkeä osa toimintaa ovat olleet erilaiset lasten tiedetapahtumat sekä Otaniemi tutuksi -perhetapahtumat Espoo-päivinä, jatkaa Miikki.
Esimerkiksi yhdessä TEKin kanssa järjestetyt koko perheen tiedepäivät ovat olleet erittäin suosittuja. Päivän ohjelmassa on ollut mm. toiminnallisia tiederasteja, joilla tehdään tutkimuksia oikeilla tutkijavälineillä, ja erilaisia rakentelurasteja, kuten Pokemon- ja Minecraft-teemaiset tiederastit.
-Peruskoululaisia on ollut Urban Millissä TET-harjoittelijoina, ja monet ovat sitä kautta päässeet kiinni mielenkiintoisiin työpaikkoihin. Olemme tukeneet myös koululaisyrittäjyyttä tarjoamalla työtilaa ja auttamalla eteenpäin mm. hankkeiden ja tapahtumien kautta, kertoo Miikki.
Lukiot muuttivat kampukselle
Kouluista kiintein yhteistyö on syntynyt Haukilahden lukion ja Pohjois-Tapiolan lukion kanssa. Haukilahden lukion 350 opiskelijaa siirtyi kampukselle 2016 osana Koulu palveluna -kokeilua. Koulu palveluna -konsepti perustuu Espoon ja Aalto-yliopiston kehittämään malliin koulusta oppimista tukevana monipuolisena palveluna – ei vain koulurakennuksena. Mallin pyrkimyksenä on tukea uudenlaisia oppimisen tapoja, lisätä oppimisen iloa ja kannustaa toimijoita yhdessä tekemiseen ja kehittämiseen. Koulu hyödyntää alueen resursseja ja säästää samalla operatiivisissa kustannuksissa, pienentää toimintansa hiilijalanjälkeä ja mahdollistaa suuremman joustavuuden opetuksen järjestämisessä.
Haukilahden lukion hyvien kokemusten rohkaisemana kampukselle muutti 2017 Pohjois-Tapiolan lukion 400 opiskelijan ja 25 opettajan työyhteisö. Kokeilu on herättänyt kiinnostusta ja saanut tunnustusta myös kansainvälisellä tasolla.
Urban Mill on ollut mukana palvelussa alusta saakka.
-Urban Mill oli toiminnan käynnistämisen tukitilana niin oppilaille kuin opettajillekin ja koulun tapahtumien näyttämönä.
– Pohjois-Tapiolan lukion kanssa on järjestetty mm. yrittäjyysleiri ja yhteiskehitetty lukiolaisten yrittäjyyttä tukeva Lunch Talks -konsepti. Lauttasaaren lukio taas järjesti Urban Millissä Aalto yliopiston kanssa mm. tuotesuunnittelukurssin.
Mielikuvitusta ja ennakkoluulottomuutta ei ole puuttunut, kun koulujen kanssa on kokeiltu uusia opetuskonsepteja. Kemiaa on opiskeltu kokkaamalla ja tekemällä kokeita mm. piparitaikinalla. Fysiikkaa ja gravitaatiota taas opiskeltu sirkusakrobatian avulla.
-Olemme tuoneet lukiolaisia mukaan kestävän kehityksen ja yrittäjyyden projekteihin Suomessa ja kansainvälisestikin.
– Yliopisto- ja amk-opiskelijoiden kanssa vastaavaa toimintaa on ollut moninkertaisesti ja muun muassa TEK:n opiskelijajärjestöjen puitteissa olemme pitäneet esillä opiskelijanäkökulmaa.

Otaniemen lukion opiskelijat kemian intensiivileirillä.
Kohti uutta
Vuosi 2020 on ollut myös Urban Millille kova.
-Korona vei kaikki tapahtuma-asiakkaat maaliskuussa 2020. Meillä ei ole enää tilatuloja niistä ja siksi joudumme luopumaan isosta tilastamme, jonka vuosikulut ovat noin 120.000 euroa, kertovat tuottajat.
-Olemme valmistelleet kesästä 2020 asti uutta palvelukonseptia, joka perustuu monessa eri tilassa toimimiseen ja näiden toimijayhteisöjen yhteistyön fasilitointiin ja muuhun tukeen hybridikonseptilla, kertoo Mikkelä.
Millainen merkitys Urban Millillä on?
-Toiminta on hyvin integroitunutta koko yhteiskuntaan, Uudenmaan alueelle ja Espooseen, mutta myös hyvin verkottunut globaalisti.
-Urban Millin toiminta on ollut vaikuttavuusorientoitua. Yli 150.000 ihmistä on linkittynyt ohjelmaan fyysisesti tai digitaalisesti. Tilassamme on järjestetty yli 4.000 tapahtumaa tai tapaamista ja olemme tukeneet yli 200 kehittämistiimin ja 50 startupin/pienen yrityksen toimintaa. Kansainvälisesti mallimme on nostettu hyväksi esimerkiksi ja olemme isännöineet yli 15.000 vierailijaa. Olemme itse saaneet mm. Espoo-mitalit toiminnastamme ja viime viikolla saimme globaalin UIIN-yhteisön tunnustuksen työstämme.
-Yhteisömme jäsenet ovat kiittäneet tarjoamistamme mahdollisuuksista, ja meillä on ollut satoja ikimuistoisia hetkiä heidän kanssaan. Alumnit ovat meihin edelleen yhteydessä ja käynnistämme jatkuvasti uusi toimia heidän kanssaan, kertovat Mikkelä ja Miikki.
-Kahdeksan vuoden työ Urban Millin parissa on ollut haastavaa, mutta kiinnostavaa, palkitsevaa ja opettavaista.
Miehet uskovat, että kaikissa on luovuutta, jos siihen vain antaa mahdollisuuden. Jos siis tuntuu, että haluaisi kokeilla jotain uutta, ja vaikka hieman hulluakin, voi huoletta ottaa yhteyttä Urban Milliin!
Lisätietoa:
https://urbanmill.org
https://modus3djournal.fi/demot/urban-mill/
Teksti Suvi Lahdenmäki
Kuvat Urban Mill