Miehiä ja naisia vitsailemassa yhdessä ruokatauolla, naisia pyöräilemässä täyspitkissä mustissa abaya-kaavuissaan luennolle yliopistolle, saudinainen takapihan grillin ääressä kertomassa ystävälleen opiskeluhuolistaan. Tätä kaikkea tapahtuu Punaisenmeren rannalla Saudi-Arabiassa. Maan länsirannikolla, noin tunnin ajomatkan päässä Jeddan kolmen miljoonan asukkaan kaupungista, on yliopistoalue nimeltä King Abdullah University of Science and Technology (KAUST). Pienen ja köyhän kalastajakylän viereen rakennettu KAUST on ensimmäinen saudiarabialainen yliopisto, jossa naiset ja miehet saavat opiskella yhdessä. Kampusalueella saudinaiset voivat käyttää tai olla käyttämättä perinteisiä peittäviä vaatteita. Ulkomaalaiset voivat läpsytellä menemään sandaaleissaan ja ihonmyötäisissä t-paidoissaan. Alkoholi sen sijaan ei kuulu opiskelijaelämään tässä yliopistossa.
Tutkimustuloksista käytännön hyötyä
Aavikolla elänyt kansa on lähtökohtaisesti kiinnostuneempi konkreettisista lopputuloksista perustutkimuksen sijaan, joten on luonnollista, että suuri osa KAUSTin kahdeksasta tutkimuskeskuksesta keskittyy aiheisiin, joista olisi välitöntä hyötyä kansantaloudelle. Tutkimusaiheita ovat muun muassa meriveden puhdistus juomavedeksi, Punainenmeri itsessään, aurinkovoima, katalyysi, membraanit ja huokoiset materiaalit, geometrinen mallintaminen ja tieteellinen visualisointi, laskennallinen biotiede, sekä viimeisenä muttei vähäisimpänä puhdas palaminen polttomoottoreissa.
Tutkimuksen puitteet KAUSTissa ovat suurenmoiset. Tutkimuskeskusten omien laboratorioiden laitteiden lisäksi yliopiston ydinlabrat, Core Labs, on varusteltu isolla rahalla. Niistä löytyy hienoimmat mahdolliset optiset mikroskoopit, lukuisia alle atomin resoluutioon yltäviä elektronimikroskoopeja sekä useita laitteita kiinteiden ja liuoksessa olevien molekyylien tutkimiseen ydinmagneettisella resonanssilla (NMR).
KAUST on yliopistokampuksineen mielenkiintoinen kokeilu, joka alkoi vuonna 2007 kuningas Abdullahin aloitteesta. Vuonna 2005 valtaan nousseen kuninkaan visiona oli, että KAUSTista tulisi arabimaailman uusi Bayt al-Hikma, Viisauden talo. Keskiajan Bagdadissa kukoistanut Viisauden talo oli monitieteellinen tutkimuskeskus. Saudi-Arabiassa ei ole ollut aiemmin juurikaan mainittavaa perustutkimusta, joten suurin osa korkeakoulutetuista saudeista on saanut oppinsa ulkomailla. KAUSTin myötä monet saudiperheet ovat lähettäneet tyttärensä sekakorkeakouluun turvallisin mielin.
Kuningas Abdullahin unelmana oli myös luoda aidosti kansainvälinen ja menestyvä yliopisto, ja KAUSTin esimerkki on jo innostanut muitakin saudiyliopistoja panostamaan enemmän tutkimukseen. KAUSTin keskeisenä strategiana on luoda inspiraatiota yhteistyön kautta. Tutkimusryhmät on sijoitettu rakennuksiin siten, että eri ryhmissä työskentelevien ihmisten välille syntyisi mahdollisimman paljon dialogia avoimissa toimistoissa. KAUSTissa näkee, että opiskelijoilla ja henkilökunnalla on aito kiinnostus auttaa yliopistoaan saavuttamaan himoittu asema kansainvälisesti tunnustettuna huippuyliopistona, ja yliopiston tunnuslause, ”Through Inspiration, Discovery”, kuvaa kampuksen tunnelmaa hyvin.
Yksi suomalainen kansainvälisessä joukossa
KAUST on yksi kansainvälisimmistä yliopistoista maailmassa. Yliopiston oman Beacon-lehden mukaan vuonna 2011 saapuneista 275 uudesta opiskelijasta 30 % prosenttia tuli Saudi-Arabiasta, 34 % Aasiasta, 16 % Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta, 10 % Yhdysvalloista, Euroopasta, Australiasta ja Afrikasta, sekä loput 10 % Väli- ja Etelä-Amerikasta. Naisia opiskelijoista oli 32 %. Yhdysvallat on KAUSTin ensisijainen yhteistyömaa, mikä johtunee Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian muutenkin ystävällisistä väleistä. Suomalaisia opiskelijoita KAUSTissa on tasan yksi, 23-vuotias tohtoriopiskelija Daniel Binham. Hän tekee väitöskirjaa pääaineenaan geometrinen optimointi. ”Olen täällä varmaan ainoa, joka tekee tutkimusta kynällä ja paperilla”, Daniel toteaa kuvaillessaan väitöstyönsä aihetta.
Samalla kun insinöörit kehittävät aina vain tehokkaampia supertietokoneita, Danielin ja muiden matemaatikkojen tavoitteena on tuoda tehokkuutta matemaattisten ongelmien ratkaisemiseen kehittämällä tehokkaampia algoritmeja. Esimerkki tällaisesta työstä on useamman kauppamatkustajan ongelma, jota Daniel ratkoo. Se on lähellä klassista kauppamatkustajan ongelmaa, jossa tarkoitus on löytää lyhin reitti kiertelevälle eri kaupunkien väliä sahaavalle kauppamatkustajalle ilman, että tämä joutuu käymään samassa kaupungissa kahdesti. Kauppamatkustajan ongelma on vaikea ratkaista tietoteknisesti, mutta ratkaisuille löytyy käyttöä esimerkiksi logistiikassa ja elektroniikan valmistusprosesseissa.

Daniel Binham KAUSTin hallintorakennuksen edessä tammikuussa 2012.
Valtion öljy-yhtiön, Saudi Aramcon rakennuttamalla yliopistokampuksella on myös useimmat asukkaiden tarvitsemat palvelut: apteekki, ravintoloita, kauppoja, posti. Opiskelijat ja muut akateemiset työntekijät asuvat ilmaiseksi tai vuokralla kampusalueella hulppeissa asunnoissa, ja sen lisäksi he saavat ilmaisen sairausvakuutuksen ja monia muita etuja. Ilmaiset bussit palvelevat kampuksen asukkaita, kukkaistutuksissa kyyristelee jatkuvasti aasialaisia puutarha-apulaisia kastelemassa ja nyppimässä kasveja, ja ruokalan ruoka on halpaa.
Harrastusmahdollisuuksiin on myös panostettu: tarjolla on esimerkiksi kuntosali, jalkapallokenttiä, ja purjehdus ja melontakin onnistuu KAUSTin omalla rannalla. Myös kulttuurilliset harrastukset ovat mahdollisia. Daniel Binham on opiskelujensa lomassa muun muassa perustanut KAUSTiin teatteriryhmän ja osallistuu KAUSTin Green groupin toimintaan, päästen siten levittämään hänelle tärkeää ympäristöaatetta.
Maisteri- ja tohtoritason yliopisto
KAUSTissa ei ole perusopetusta eli siellä ei voi tehdä kandidaatin tutkintoa. Yliopisto onkin suunnattu kandidaatin tutkinnon jo hankkineille maisteriopiskelijoille ja tohtoriopiskelijoille. Ensimmäiset opiskelijat saapuivat KAUSTiin vuonna 2009 ja yliopisto on kasvanut sen jälkeen nopeasti. Daniel Binham aloitti KAUSTissa opintonsa 2010 saatuaan kandidaatin ja maisterintutkintonsa matematiikan alalta päätökseen Cambridgen yliopistossa. Danielin päätös lähteä KAUSTiin muodostui nopeasti hänen kuullessaan Cambridgessä KAUSTin rekrytointiesitelmän. Vaikutuksen teki erityisesti yliopiston ainutlaatuinen kansainvälisyys. Paikallisia opiskelijoita oli ensimmäisenä vuonna vain 15 prosenttia. Daniel halusi olla mukana rakentamassa tuota kansainvälistä yhteisöä.
Kun tarkastelee Danielin taustaa, ymmärtää pian, miten suomalais-brittiläisen isän ja suomalaisen äidin poika on hurahtanut kansainvälisyyteen. Daniel syntyi Washington DC:ssä, mutta ehti asua lapsena myös Wienissä ennen kuin muutti perheen mukana Helsinkiin noin viisivuotiaana. Helsinki jäi taakse, kun vanhempien työ vei Brysseliin Danielin ollessa 9-vuotias. Siellä hän opiskeli ylioppilaaksi asti Brysselin II Eurooppa-koulussa ennen lähtöään Cambridgeen vuonna 2006. Matkan varrelta mukaan on tarttunut kielitaitoa. Tuttuja ovat suomi, englanti, ja ranska, mutta listaa voi jatkaa myös jonkin verran hallussa olevilla kielillä: ruotsi, kreikka, malta, kiina, ja arabia. Esiintymisestä nauttiva Daniel ei pelkää käyttää oppimiaan kieliä, ja KAUSTin juhlistaessa kiinalaista uuttavuotta Daniel esittikin kiinalaisten kanssa pari laulua sujuvasti kiinaksi.
Mukavuudenhaluisille seikkailijoille
Danielin mukaan KAUST sopii ihmisille, jotka ovat ”seikkailullisia kulttuurisesti ja henkisesti, mutta muuten mukavuudenhaluisia.” Arkinen kanssakäyminen eri kulttuurista tulevien ihmisten välillä ei ole täysin ongelmatonta. ”Tietenkin pitää olla suvaitsevainen, jotta ihmisiä voi ymmärtää ja heidän kanssaan voi oppia elämään. Mutta suvaitsevaisuuden edellyttäminen riittää vain puolimatkaan asti. Toinen puoli vaatii varovaisuutta. Jopa täysin harmittomalta tuntuva käyttäytyminen voi helposti loukata muita, joten sanomisiaan ja tekemisiään pitää miettiä etukäteen. Tämä pätee erityisesti kaikkein konservatiivisimpien ihmisten kohtaamiseen. Saudi-Arabia on todella suljettu maa, joka pitäytyy ehdottomasti jyrkässä islamin tulkinnassa. KAUST on siis monelle saudiopiskelijalle vielä suurempi kulttuurishokki kuin minulle. Heidän kanssaan kannattaa edetä varovasti.”
KAUST on siis jokseenkin oma maailmansa ja ulkopuolella, ”oikeassa” Saudi-Arabiassa, asiat ovat toisin. Päältä päin Jedda ja sen ympäristö ovat kuitenkin hämmästyttävän länsimaalaisia, jos villiin liikenteeseen ja ihmisten pukeutumiseen ei kiinnitä huomiota. Jeddan isoissa ostoskeskuksissa perheet työntävät ostoskäyrryjään ja pysähtyvät Starbucksiin kahville ihan kuin missä tahansa muuallakin. Vain musliminaiset peittävät päänsä eivätkä länsimaalaisten naisten hunnuttamattomat päät tunnu ketään kiinnostavan.
Nähtäväksi jää, miten paikalliset lopulta suhtautuvat KAUSTin kaltaisiin projekteihin. Tällä hetkellä turvajärjestelyt KAUSTin ympärillä ovat huomiota herättävät, sillä KAUSTin kaltaiset uudet ajatukset saattavat herättää kiihkeitä vastareaktioita. Jonkinlaista vetoapua uudistusten vastustajien asenteiden muuttamiseen saattaa tuoda yliopistoalueen lähelle suunniteltu kokonainen uusi kaupunki King Abdullah Economic City (KAEC), jonka rakentaminen aloitettiin vuonna 2006. Kaupungin on tarkoitus valmistua vaiheittain vuoteen 2025 mennessä, ja on kiinnostavaa seurata onnistuuko se vähentämään saudien työttömyyttä, joka on tällä hetkellä hälyttävän suuri.
Kuningas Abdullahin unelma on tulossa toteen. Lyhyen olemassaolonsa aikana KAUST on jo ottanut paikkansa maailman huippuyliopistojen joukossa.
Ulla Vainio
Artikkeli perustuu kirjoittajan kokemuksiin vierailusta professori Suzana Nunesin ryhmässä Water Desalination and Reuse-keskuksessa ja Daniel Binhamin haastatteluun KAUSTissa tammikuussa 2012.