Fiilistelypuhelin 1980-luvulta.
MAL vieraili 9.11. Elisan puhelinmuseossa Runeberginkadulla Töölön vanhassa 1905 rakennetussa keskusrakennuksessa. Mukana oli 19 henkilöä. Kukin saattoi tehdä oman henkilökohtaisen aikamatkansa ja palautella mieliin puhelinmuistoja, kenties työn kautta myös keskustekniikkaan liittyviä asioita. Mainioina museo-oppaina toimivat Elisasta jo eläkkeelle jääneet Erkki Reinikainen ja Risto Alander.
Näytillä oli historiallisten puhelimien lisäksi nykyajan historiaa eli tiuhaan vaihtuvia kännykkämalleja ja viime vuosien pöytäpuhelimia. Muistot vyöryivät päähäni, kun näin ensimmäisen kännykkäni, kioskin kolikoilla toimivan puhelimen ja sellaisen seinäpuhelimen, jolla soitin elämäni ensimmäisen puhelun 1960-luvun alussa. Maaseudulla toimi tuolloin vielä ihmisen hoitamia puhelinkeskuksia, jotka pyynnöstä yhdistivät puhelun ja puhelun lopettamisen merkiksi pyöräytettiin puhelimen kyljessä olevaa kampea.


Suomi ja Helsinki on ollut puhelimien ja siihen liittyvän infran kehittyneisyydessä todella edelläkävijä maailmassa. Jo Venäjän vallan aikaan, 1800-luvun loppupuolella yhtiön perustaja Daniel Johannes Wadén teki sopimuksen Bell-yhtiön kanssa, alkoi valmistuttaa ja myydä puhelimia myös valtakunnallisesti. Vähintään yhtä merkittävän työn Wadén teki puhelinlaitoksen kehittämisessä. Wadén sai keisari v. 1882 Aleksanteri III:lta suostumuksen ja senaatilta toimiluvan perustaa puhelinyhtiö. Laitoksen nimi on ollut ensin Helsingin Puhelinosakeyhtiö, sitten yli 100 vuotta Helsingin Puhelinyhdistys (HPY), sen jälkeen Helsingin Puhelin ja lopulta Elisa.


Tutustuimme myös mittavaan puhelinkeskushistoriaan: Ensimmäiset pienimmät keskukset kattoivat alle kymmenen tilaajaa; Pohjoismaiden ensimmäinen automaattinen keskus avattiin v. 1922 juuri Töölön toimipisteessä; digitaalisiin keskuksiin alettiin siirtyä 1980-luvulla. Keskusten tuotekehityksessä edistyneet ja vaativat puhelinoperaattorit toimivat hyvinä kirittäjinä Nokialle, Siemensille ja Ericssonille. Tutustumiskäynnillä oli mukana useita MALlilaisia, joille keskustekniikat ja niiden elinkaari on ollut elävää elämää.
Palveluiden kehitystä kuvaa muuten sekin, että 1980-luvun lopulla markkinoidut kuvapuhelimet (kuva 4) eivät oikein päässeet lentoon. Nyt vaikkapa Skypen ja WhatsAppin aikaan voi keskustella ”kuvapuhelimessa” ja ihan ilmaiseksi.
Teksti Marja Penttilä, kuvat Riitta Karhumaa