– mutta ennen kaikkea matematiikkaa
Esitys MAL–TEK 40v -seminaarissa. J-P Teini työskentelee TEKissä kestävän teknologiayhteiskunnan vaikuttamistyössä.
Vihreä siirtymä
Vihreä siirtymä on laaja käsite, jota jäsennämme TEKissä kahden ilmiön kautta: ilmastonmuutoksen ja luontokadon. Molemmat näistä on kiireesti pysäytettävä. Tekniikan alan osaajat ovat näiden viheliäisten ongelmien ratkaisemisessa avainasemassa, sillä kaikki lähtee tuotesuunnittelusta, joka on insinöörien leipälaji.
TEK on viime vuosina syventynyt vihreän siirtymän työvoima- ja osaamistarpeisiin oman jäsenkuntansa, eli teknisluonnontieteellisten alojen yliopistokoulutettujen osalta. Hyvin karkeasti löydökset voi tiivistää niin, että alan osaamistarpeiden kova ydin ei muutu mihinkään, vaan insinöörikunnan ja muiden tekniikan alan osaajien tulee jatkossakin saada vahva matemaattis-luonnontieteellinen pohja opinnoistaan. Toinen keskeinen löydös on, että alan osaajia tullaan tarvitsemaan määrällisesti huomattavasti nykyistä enemmän.
Kohti kiertotaloutta
Ensimmäisen selvityksen aiheesta teimme syksyllä 2021, kun selvitimme Ethica Oy:n avustuksella Pohjoismaisessa yhteistyössä STEM-alojen (Science, Technology, Engineering & Mathematics) osaamistarpeiden muutoksia kiertotaloudessa. Raportissa tarkasteltiin vain laadullisia osaamistarpeiden muutoksia, sillä kiertotalouden vaikutukset työvoiman määrällisten tarpeiden muutoksiin ovat todella vaikeita arvioitavia. Sen sijaan laadullisista muutoksista on helppo sanoa paljonkin. Raportin keskeiset tulokset on koottu ns. T-mallin osaajaprofiiliin (kuva 1), jossa horisontaalinen osaaminen eli kaikki alan koulutukset läpäisevä osaaminen sekä vertikaalinen osaaminen eli kiertotalouden osa-alueeseen erikoistuminen on erotettu toisistaan.
Kaikkiin tekniikan alan tutkintoihin tulisi siis nähdäksemme saada tietoisuutta planetaarisista rajoista ja kiertotalouden ajattelumalleja, kiertotalouden tuotesuunnittelua, kiertotalouden liiketoimintamalleja, vahvaa systeemiajattelua, digitalisaatio-osaamista sekä kykyä poikkitieteelliseen yhteistyöhön. Näistä erityisesti kiertotalouden tuotesuunnittelu ja systeemiajattelun vahvistaminen korostavat entisestään matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen tärkeyttä tutkinnoissa.

Kohti vähähiilisyyttä
Toisen selvityksen teimme keväällä 2022. Tuolloin julkaisimme kansallisessa insinöörijärjestöjen yhteistyössä tilatun, Gaian toteuttaman selvityksen vähähiilisiirtymän aiheuttamista työvoima- ja osaamistarvemuutoksista tekniikan alan korkeakoulutetuille. Vähähiilisiirtymä on kiertotaloutta suoraviivaisempi muutos, sillä se ei ole kiertotalouden tavoin täysin uusien toimintamallien varassa, vaan vähähiilisiirtymä voidaan toteuttaa suoraviivaisesti korvaamalla saastuttavan teknologian puhtaalla vastineella. Vähähiilisiirtymän yksinkertaisemman luonteen myötä pystyimme arvioimaan myös sen työllisyysvaikutuksia. Raportissa tarkasteltiin kolmea sektoria (prosessi-, rakennus- ja energiateollisuus) ja niiden alla yhteensä viittä alasektoria (prosessiteollisuuden osalta akkuteollisuus ja vetytalous; rakennusteollisuuden osalta korjausrakentaminen; sekä energiateollisuuden osalta sähköverkkojen rakentaminen ja uusituvan energiantuotannon rakentaminen).
Raportissa on kaksi keskeistä tulosta: osaamistarpeiden muutokset ja työvoimatarpeiden muutokset. Työvoimatarpeiden muutosta arvioitiin vähähiilisiirtymään suunniteltujen investointien pohjalta. Kaikki suunnitellut investoinnit eivät realisoidu, mutta toisaalta kaksi vuotta sitten tehdyssä selvityksessä oli mukana vain murto-osa nykyisistä suunnitelluista vihreän siirtymän investoinneista, joita on Elinkeinoelämän keskusliiton tietojen mukaan jo 216 miljardin euron edestä. Raportin arvioimat työvoimatarpeen muutokset lienevät siis ennemmin ala- kuin yläkanttiin. Tulosten perusteella Suomessa tarvittaisiin vuosittain 3000–4500 tekniikan alan korkeakoulutettua lisää vähähiilisiirtymän tarpeisiin. Osin tarpeeseen voidaan vastata täydennyskouluttamalla nykyistä työvoimaa ja lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa, mutta näin massiivisesta muutoksesta tuskin selvitään ilman tekniikan alan aloituspaikkojen lisäämistä.
Osaamistarpeiden muutosten osalta raportissa korostuvat niin ns. kovat kuin pehmeät osaamiset. Vähähiilisiirtymässä tarvitaan vahvistusta esimerkiksi matemaattiseen osaamiseen, systeemiajatteluun ja digitalisaatiovalmiuksiin, mutta yhtä lailla tarpeissa korostuvat myös jatkuvan oppimisen, tiimityön ja poikkitieteellisen yhteistyön taidot.

Selin Martti Annanmäki.



Matematiikka on yhdistävä tekijä
Mielenkiintoisena yksityiskohtana molemmissa selvityksissä korostuu matematiikan osaamistarpeiden vahvistuminen. Kiertotaloudessa tämä liittyy erityisesti systeemikytkentöjen lisääntymiseen eli kompleksisuuden kasvuun, jossa systeemiajattelu ja matemaattiset kyvykkyydet ovat äärimmäisen tärkeitä työkaluja. Vähähiilisiirtymässä puolestaan tarve liittyy teknologiamurrokseen, jossa täytyy omata samanaikaisesti toimintakyvykkyydet vanhassa ja uudessa järjestelmässä, jolloin matemaattis-luonnontieteellisen pohjan merkitys korostuu.
Vihreä siirtymä ei ole tekniikan alan korkeakoulutetuille välttämättä aivan helppo rasti, sillä aiemmat osaamistarpeet ovat yhtä lailla tärkeitä ja päälle tulee vielä pussillinen uusia. En kuitenkaan ole lainkaan huolissani, etteikö ammattikuntamme tästä selviäisi. Edessä on paljon kovaa työtä ja isoja haasteita, mutta emme ole niitä ennenkään kaihtaneet. •
Raportit löydät TEKin sivuilta: https://www.tek.fi/fi/tietoa-tekista/tutkimus/tek-tutkii-kestava-kehitys
Jussi-Pekka Teini